Autot ja työkoneet ovat nyt petosten kohteena Päijät-Hämeessä – poliisi varoittaa: ole tarkkana, kun teet kauppaa tuntemattoman kanssa

Päijät-Hämeessä on paljastunut lukuisia autokauppojen ja työkonekauppojen yhteydessä tehtyjä petoksia. Rikosvahingon määrä vaihtelee muutamasta tuhannesta 30 000 tuhanteen euroon.

Petoksia alkoi paljastua loppukesällä ja syyskuussa ilmiö on jatkunut. Poliisilla on tiedossa useita epäiltyjä tekijöitä.

Työkoneisiin liittyvissä petoksissa huijari on ensin vuokrannut työkoneen vuokrausfirmalta ja ottanut sitten yhteyttä verkossa julkaistuun ostotarjoukseen.

Poliisi epäilee, että myyntihinta on näissä tilanteissa ollut edullinen työkoneen arvoon nähden. Myyjän epäillään myös kertoneen, että kaupanteolla on kiire.

Autokaupoissa taas myyjä on jäänyt ilman rahojaan. Epäilty on ottanut yhteyttä verkkopalstalla myytävän auton omistajaan.

Kaupanteon yhteydessä hän on esittänyt tekaistun kuitin älypuhelimen näytöltä. Sovittu kauppahinta ei ole siirtynyt myyjän tilille.

Kaikki tulot otetaan, mitä suinkin autoista saadaan.

Rikoskomisario Teppo Kallio

Hämeen poliisi kehottaa olemaan tarkkana, kun tekee tuntemattomien kanssa kauppaa autoista tai työkoneista.

Erityisesti on syytä olla varuillaan, jos hinta tuntuu liian edulliselta ja vastapuoli pyrkii kiirehtimään maksua.

– Autokaupoissa hälytyskellojen pitäisi soida, jos ostaja maksaa mukisematta ja nopeasti sen, mitä pyydetään. Työkonekaupoissa taas on pyydetty pikasiirtoa tai muuten kiirehditty kauppasumman maksamista, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teppo Kallio.

Etenkin työkonekaupoissa ostajan on tärkeää varmistaa, että myyjä todella omistaa kauppaamansa koneen.

Autoihin liittyvissä petoksissa rikosvahinko on ollut keskimäärin 2 000–3 000 euroa, työkoneissa 10 000 euroa.

Suurin Päijät-Hämeessä tähän mennessä paljastunut rikosvahinko on 30 000 euroa, joka koskee pihanmuokkaukseen käytettävää maansiirtokonetta.

– Epäiltyihin petoksiin liittyvät koneet ovat traktorin työkoneluokkaa ja rekisteröimättömiä, Kallio kertoo.

Päijät-Hämeessä on nyt poliisitutkinnassa noin kaksikymmentä autoihin ja työkoneisiin liittyvää petosta. Molempiin kohteisiin liittyvissä petoksissa on useita epäiltyjä.

Rikoskomisario Kallion mukaan epäillyt eivät ole samaa joukkoa. Kyseessä on rikosilmiö, jossa useat ihmiset ovat samoihin aikoihin ryhtyneet tekemään näitä petoksia.

Joissain tapauksissa petoksen kohteena ollut auto on myöhemmin löytynyt, mutta siitä on irrotettu katalysaattori, joka on myyty edelleen autopurkamolle.

Ja monet autot ovat menneet purkamoille katalysaattorin irrottamisen jälkeen.

– Kaikki tulot otetaan, mitä suinkin autoista saadaan. Ei siis välttämättä haluta autoa käyttöön, vaan pääsyynä on ollut se, että saadaan muutettua auto nopeasti rahaksi.

Kaikki autokauppoihin liittyvät petokset eivät kuitenkaan ole kohdistuneet katalysaattoriautoihin.

Lahtelaismiehelle syytteet mittavista huumekaupoista – Tulli pääsi tekojen jäljille FBI:n virittämän ansan avulla

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut