Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Päijät-Sote: Lahti siirtyi koronaepidemian leviämisvaiheeseen ja tulossa on epidemian pahin viikko tartuntojen suhteen - taulukko näyttää, miten tartuntatilanne on kehittynyt

Päijät-Soten mukaan Lahti on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Yhtymän mukaan tilanne on heikentynyt alueella nopeasti, ja tulossa on epidemian pahin viikko tartuntojen suhteen.

Epidemia painottuu vahvasti Lahden alueelle. Muu Päijät-Soten alue on edelleen kiihtymisvaiheessa.

14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on nyt 145 ja rokottamattoman väestön osalta 401. Eniten tartuntoja todetaan 30–39-vuotiailla rokottamattomilla.

Tällä viikolla tartuntoja on tähän mennessä 127, kun viime viikolla oli 132 ja syyskuun puolivälissä 110.

Sairaalahoitoon joutuneiden määrä on kaksinkertaistunut viime viikon tilanteeseen verrattuna. Päijät-Soten mukaan sairaalahoidon tarve lisääntyy lähiviikkoina tapausmäärien kasvun vuoksi.

– Arvioimme, että tällä viikolla todetaan ennätysmäärä varmennettuja tartuntoja. Lisäksi testaamattomia sairastuneita lienee enemmän kuin koskaan aikaisemmin epidemian aikana, kertoo johtajaylilääkäri ja toimialajohtaja Tuomo Nieminen yhtymän tiedotteessa.

Nieminen selittää tartuntojen määrän kasvua Päijät-Hämeessä sillä, että ihmiset eivät ole muistaneet elää epidemiatilanteen mukaisesti.

-Tautitilanne on kehittynyt eri tahdissa eri alueilla. Olemme ottaneet vähän liian herkästi signaaleja muilta alueilta, ja ottaneet täällä vähän turhan aikaisin vapauksia.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu ensi maanantaina arvioimaan epidemiatilannetta ja tilanteen edellyttämiä alueellisia toimenpiteitä. Nieminen sanoo, että vaikka tartuntatautilakia on muutettu, niin siellä on edelleen mahdollisuuksia myös alueellisiin rajoituksiin.

-Lähinnä tiettyjen julkisten tilojen sulkeminen on jäljellä lain suomista keinoista. Se vaatii myös sitä, että koronatilanne ylikuormittaa terveydenhoitojärjestelmää.

Epidemiatilanteen heikentymisen vuoksi on Päijät-Soten mukaan entistä tärkeämpää, että jo kertaalleen rokotetut lyhentävät kakkosrokotuksen antoväliä vähintään 6 viikkoon ensimmäisestä.

Kahdesti rokotetut, alle 12-vuotiaat sekä ne, jotka ovat sairastaneet koronan ja saaneet yhden rokotuksen, voivat sairastaa lieväoireisena kotona. Lieväoireisten tulee yhtymän mukaan kuitenkin pidättäytyä oman perhekunnan ulkopuolisista kontakteista. Muiden on yhtymän mukaan edelleen mentävä koronavirustestiin lievienkin oireiden ilmettyä.

Lisätty 30.9 klo 16.26: Tuomo Niemisen haastattelun kommentit.