Tutkija toivoo, että yhä useampi havahtuisi ruokahävikkiin – "Pitää hankkia maltillisesti raaka-aineita"

Suomessa hävikkiin menevää ruokaa syntyy vuosittain 350–400 miljoonaa kiloa.

Noin kolmannes Suomessa syntyvästä hävikkiruoasta tulee kotitalouksista. Marko Puumalainen

Linda Laatikainen

Kotitaloudet ovat suurin yksittäinen ruokahävikin tuottaja. Ruokahävikkiä voi pyrkiä pienentämään suunnitelmallisuudella ja hyödyntämällä kaiken ostetun ruuan.

Suomessa ruokahävikkiä syntyy vuosittain 350–400 miljoonaa kiloa, josta kotitalouksien osuus on noin kolmannes. Keskimäärin ruokahävikkiä syntyy vuodessa 20–25 kiloa per henkilö.

– Hävikki on viisi kuusi prosenttia siitä, mitä ihmiset hankkivat, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Kauppa- ja ravitsemispalvelut tuottavat yhteensä noin kolmanneksen hävikistä, samoin kuin elintarviketeollisuus ja alkutuotanto.

– Elintarviketeollisuus on toiseksi suurin yksittäinen hävikin tuottaja kotitalouksien jälkeen.

Lahden satamassa liikkuneet vähentävät ruokahävikkiä esimerkiksi ostosten hyvällä suunnittelulla

Hävikkiviikolla on suuri merkitys tietoisuuden lisäämisessä, sillä erot kotitalouksien hävikkiruuan määrässä ovat suuria.

– Hävikin vähentämisestä puhutaan paljon enemmän positiivisesti. Meillä on kuitenkin edelleen joukko, jolla hävikki on melko suurta suhteessa keskiarvoon ja niihin, joilla hävikki on pientä.

Katajajuuren mukaan hävikkiviikon merkityksessä korostuu se, että ihmiset havahtuisivat asiaan ja sitä kautta myös muuttamaan kulutustottumuksiaan.

– Toivoisin, että ainakin useimmat havahtuisivat ja miettisivät enemmän hävikkiä sekä pyrkisivät vähentämään sitä.

Katajajuuri ei osaa sanoa, onko ruokahävikin määrä muuttunut viime vuosina, sillä niin kattavia aineistoja ja seurantatutkimusta ei ole aiemmilta vuosilta ollut. Luonnonvarakeskuksen uusi seurantatutkimus mahdollistaa muutoksen seuraamisen jatkossa.

– Vuoden päästä luultavasti pystyisimme kertomaan, miten hävikki on muuttunut, ja toki toivoisimme, että hävikissä olisi tultu alas.

Hukkaan heitetyn ruuan syyt ja vähentämisen tavat voivat olla erilaisia eri perhetyypeissä. Kuitenkin suunnitelmallisuus auttaa hävikin vähentämisessä kaikissa kotitalouksissa.

– Pitää hankkia maltillisesti raaka-aineita ja tehdä niitä ruokia, joita on suunnitellut.

Kaikki ruoka kannattaa hyödyntää.

– Valmiista ruuista voi tuunata uusia ruokia esimerkiksi herkullisiksi pitsoiksi, munakkaiksi ja pastoiksi, Katajajuuri luettelee.

Valtakunnallinen Hävikkiviikko päättyy tänään sunnuntaina. Teemaviikon tavoitteena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

Kauppaketjut taistelevat ruokahävikkiä vastaan monin keinoin – hävikkiruokaa päätyy niin lautaselle kuin tankkiin

Marttojen vinkit

Näin nujerrat ruokahävikin

Suunnittele viikon ruuat ja ruokaostokset etukäteen

Tee isoja annoksia ruokaa kerralla. Jos ruokaa jää yli, sen voi laittaa pakastimeen.

Osta vain mitä tarvitset. Tee kauppalista.

Tarkasta ennen kauppareissua, mitä kaapeista jo löytyy.

Hyödynnä ruokien jämät. Keitetyt perunat ja kasvikset voi laittaa sosekeittoihin tai sämpylätaikinaan. Peruna- ja kasvissoseista saa puolestaan tehtyä pyöryköitä.

Ylijääneen puuron voi sotkea sämpylätaikinaan. Kuivuneet leivät voi paistaa krutongeiksi tai murentaa korppujauhoiksi.

Lähde: Martat

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut