Terhi Säynäjärven Esalainen: Rokotukset pelastavat miljoonia henkiä jatkuvasti – koronakin voidaan selättää, kunhan tarpeeksi moni ojentaa kätensä

Terhi Säynäjärvi

Terhi Säynäjärvi

Koronarajoituksista luopuminen näyttää olevan ihan nurkan takana – vihdoinkin! Mitä nopeammin vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan, sitä nopeammin voisi alkaa nauttia tilaisuuksista, matkailusta, vierailuista, peleistä, konserteista – kuin viime vuoden helmikuussa.

Taivaalla on kuitenkin muutamia mustia pilviä. Kaikki eivät ole halukkaita ottamaan rokotusta. Nuorten aikuisten rokotuskattavuus on erityisen alhainen, tiedotti Päijät-Sote maanantaina.

Pirkanmaalta kuultiin alkuviikosta, että maakuntaan uhkaa jäädä noin 100 000 rokottamatonta, ellei kiinnostus ja into rokotuksia kohtaan kasva. Näin suuri rokottamattomien osuus vaikuttaa vielä pitkään sekä sairaalan että muun yhteiskunnan toimintaan.

Monissa medioissa on jo uutisoitu, että sairaalaan joutuneista koronapotilaista suurin osa on rokottamattomia tai vain yhden rokoteannoksen saaneita. Eikö tämä jo riittäisi todisteeksi siitä, että rokote kannattaa ottaa?

Teille, jotka vielä epäröitte: kerratkaa vaikka rokotusten historiaa. Ennen rokotuksia sairastuttiin vakavasti ja kuoltiin runsain mitoin tauteihin, jotka nyt ovat aika lailla hävinneet maailmasta. Ei olisi kiva, jos polio, tuberkuloosi, kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko olisivat vieläkin osa arkea.

Isorokkokin on yksi rokotusten ansiosta hävitetyistä taudeista. Moni ei sitä enää edes muista, koska rokotukset lopetettiin jo 40 vuotta sitten. Maailman terveysjärjestö WHO julisti isorokon hävitetyksi vuonna 1980. Vielä 1970-luvun alussa isorokko aiheutti vuosittain noin kahden miljoonan ihmisen kuoleman. Hoitoa tautiin ei ollut, ja jopa kolmannes sairastuneista menehtyi.

Polio eli lapsihalvaus uhkasi aiheuttaa uuden epidemian Suomessa 1984. Epidemia sammui äkkiä, kun kansa kävi nauttimassa sokeripalat, joissa oli rokotetta.

Polio oli täyttä tuskaa monille sairastuneille vielä muutama vuosikymmen aiemmin. Jos polio eteni halvaukseksi ja lopetti keuhkojen toiminnan, pelastus saattoi 1950-luvulla löytyä rautakeuhkosta. Se on laite, jonka alipaine pakottaa mekaanisesti keuhkot toimimaan. Jos tautihistorian lukeminen vaikuttaa ikävältä, kannattaa tarttua Finlandia-palkitun kirjailijan Anni Kytömäen romaaniin Margarita. Siinä kuvataan tarkasti, millaista on, kun pikkupotilas makaa rautakeuhkossa.

Kun poliorokotukset viimein saatiin, Yhdysvalloissa soitettiin kirkonkelloja juhlan merkiksi. Suomessa poliorokotukset aloitettiin 1957 ja polio hävisi täältä 1960-luvulla.

Rokotusten saavutukset ovat kaiken kaikkiaan huikeita: ne estävät maailmassa vuosittain miljoonien lasten kuoleman. Rokotteita on käytetty yli 200 vuoden ajan.

Kaikki eivät voi ottaa rokotuksia, vaikka haluaisivatkin. Esimerkiksi syöpä on voinut heikentää elimistön puolustusjärjestelmän niin, että rokotus olisi sille liikaa. Kaikki me, jotka voimme rokotukset ottaa, voimme suojella rokottamattomia laumasuojalla. Se syntyy, jos riittävän moni ojentaa kätensä.

Rokotuksen ottamalla voi näin myös auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia.

Lahtelainen Jorma Jokela pohti ammatinvalintaa juuri orvoksi jäätyään: valitsi lopulta sairaanhoitajan uran, eikä ole katunut – takana on mielenkiintoisia vuosia Puolustusvoimissa ja Punaisessa Ristissä, kesällä hän sai erittäin arvostetun kansainvälisen huomionosoituksen

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut