13.9. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: 15 uutta tartuntaa varmistettu – nuoria aikuisia patistellaan rokotuksiin, jotta rajoituksia päästäisiin purkamaan mahdollisimman nopeasti

Uusia koronatapauksia varmistettiin sunnuntaina 15. Mirja Hussain

Heidi Malin

Päijät-Soten alueella on varmistunut sunnuntaina 15 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronapotilasta, joista yksi saa tehohoitoa.

Kaikkiaan varmistettuja tartuntoja on todettu koko pandemian aikana Päijät-Soten alueella 4 506. Vastattuja näytteitä on 173 545. Yhteensä uusia koronavirustartuntoja todettiin viikon tarkasteluajanjaksolla 103. Viimeisen seitsemän vuorokauden aikana vastatuista näytteistä 2,5 prosenttia on antanut positiivisen tuloksen koronavirukselle. Nämä luvut ovat nyt lievässä nousussa.

Ilmaantuvuusluku on 93 ja se on sama kuin edellisenäkin päivänä. Ilmaantuvuusluvulla tarkastellaan kahden viikon ajanjaksolla positiivisten tapausten määrää sataatuhatta asukasta kohden.

Päijät-Soten alueen yli 12-vuotiaista 80,9 prosenttia on nyt saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen ja 66 prosenttia kaksi annosta.

Kaikkiaan ainakin kertaalleen rokotettuja on nyt 151 090. Tehosterokotuksen on saanut 123 124 päijäthämäläistä. Yhteensä rokotuksia on annettu yli 274 000.

Päijät-Soten alueen rokotuskattavuus on kohtalaisella tasolla, joskin edelleen alle tavoitellun tason. Valtioneuvosto on linjannut, että valtakunnallisista rajoituksista ja kattavista suosituksista voidaan luopua, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut kaksi annosta koronarokotetta. Päijät-Hämeessä rajoitusten purkaminen häämöttää kuukauden päässä, joskin se edellyttää ihmisten aktivoitumista rokotteiden ottamiseen.

Tällä hetkellä erityisesti nuoret aikuiset ovat käyneet ottamassa laiskasti rokotuksia. Päijät-Sote patisteleekin nuoria aikuisia rokotteen ottoon mahdollisimman pian. Tehosterokotuksessa voi käydä walk-in-pisteillä ilman ajanvarausta kuusi viikkoa ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen.

Epidemia oli jo menossa Päijät-Hämeessä parempaan päin, kunnes hyvä kehitys pysähtyi kaksi viikkoa sitten, Päijät-Sote kertoo tiedotteessaan. Tilanne on kuitenkin pysynyt vakaana. Sairaalahoitoon joutui viime viikolla yhteensä kolme potilaista, kun heitä viikkoa aikaisemmin joutui hoitoon neljä.

Koronavirustestien määrät ovat pudonneet myös. Testeihin annettiin viime viikolla keskimäärin 496 vastusta päivässä. Vertailussa edelliseen viikkoon on huomioitava, että testauksen kriteerejä on muutettu siten että kahdesti rokotettua, lieväoireista ei enää testata.

Tartunnanlähde oli tiedossa 77 prosentissa tapauksista viime viikolla. 21 koronatapausta todettiin jo valmiiksi karanteenissa olevilla ihmisillä ja neljä prosenttia tapauksista tuli ulkomailta tuliaisina. Tartunnan sai omasta kodistaan 39 prosenttia positiivisen koronavirustestituloksen saaneista.

22 prosenttia sai viruksen ystävien tai sukulaisten kautta tai yksityisistä juhlista. Kouluista tartuntoja oli peräisinprosentin verran ja päiväkodeista neljä. Ravintola jäljitettiin tartunnanlähteeksi kolmessa prosentissa tapauksista.

Viime viikolla karanteeniin asetettiin Päijät-Soten alueella 293 henkilöä koronavirusaltistuksen vuoksi.

Tästä viikosta eteenpäin Päijät-Sote lopettaa joukkoaltistumisista tiedottamisen, paitsi niissä tapauksissa, jolloin altistus aiheuttaa merkittävän riskin pandemian leviämiselle.

Koronayhteistyöryhmä kokoontui maanantaina ja päätti jatkaa Päijät-Soten alueen rajoituksia ja suosituksia 26. syyskuuta saakka.

Juttua päivitetty 13.9.2021 kello 14.40.

Lahdessa sekavat ohjeet nuhaisista lapsista

Uusia tartuntoja 12, sairaalassa neljä koronapotilasta

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut