Opettaja neuvoo ekaluokkalaisten vanhempia - lue 10 vinkkiä!

Elina Tanhua

Näin lupailee Lahden Launeen peruskoulun luokanopettaja Anne Kallio, jolla on asiasta kokemusta myös kolmen tytön äitinä.

Anne Kallio antaa kymmenen vinkkiä ekaluokkalaisten vanhemmille:

1. Koulun aloituksesta ei kannata tehdä turhan suurta numeroa, vaan aikuiset voisivat luoda lapselle myönteistä ja luottavaista kuvaa koulusta.

2. Ekaluokkalaiset ovat heterogeeninen porukka, ja asioita helpottaa, jos lapsi on toiminut joskus lapsiryhmässä, osaa odottaa vuoroaan, kuunnella toisia ja tuntee vähän hyviä käytöstapoja.

3. Vielä ehtii tehdä viimehetken harjoitukset saksien ja aterimien käytössä.

4. Myös siisteys- ja vessa-asioiden itsenäisessä hoitamisessa voi tukea, jos on aihetta.

5. Koulumatka on hyvä tutkia lapsen kanssa etukäteen, mieluiten pariin kolmeen kertaan ja nimenomaan kävellen.

6. Lapselle kannattaa järjestää kotiin oma työtila, jossa voi rauhassa tehdä koulutyöt ja jonka siisteydestä koululainen oppii itse vastaamaan.

7. Koulun käyminen ei ole välineurheilua. Kynät, kumit ja muut perustarvikkeet saa koulusta, mutta kynäkotelo kannattaa hankkia. Se voi olla vaikka tuunattu perunalastupurkki, kunhan kamppeita ei tarvitse etsiä repun pohjalta.

8. Kunnolliset lenkkitossut ja joustavat liikuntavaatteet on hyvä hankkia. Oikean kokoinen pyöräilykypärä ja huollettu, toimiva pyörä ovat myös hyödyllisiä.

9. Sopiva määrä unta, ravintoa ja liikuntaa auttavat koululaista jaksamaan: alakoululaisten pitäisi nukkua kymmenen tuntia yössä, saada viisi ateriaa päivässä ja liikkua kaksi tuntia päivän mittaan. Unirytmiä on hyvä hakea viimeistään loman viimeisinä päivinä.

10. Etenkin ekaluokkalaisen vanhemmilla pitäisi olla aikaa olla lapsen kanssa ja kuulostella, miltä tästä tuntuu. Vanhempien läsnäolo on huipputärkeää myös isommalle koululaiselle.

Lue lisää koulun aloituksesta perjantain Etelä-Suomen Sanomista.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut