Valtakunnan ykköskoiralla Oskulla on Suomessa vain vähän rotukavereita – monilla muilla on vielä vähemmän

Suomi on harvinaisten rotujen maa. "Se on vähän muotiakin", sanoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Sari Vanninen

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja hänen puolisonsa Jenni Haukion uusin perheenjäsen Osku edustaa Suomessa harvinaista koirarotua.

Osku on tenterfieldinterrieri. Rodun juuret ovat Australiassa, ja sieltä rodun ensimmäiset kolme edustajaa tuotiin Suomeen vuonna 2018. Seuraavana vuonna Suomeen tuotiin viisi koiraa lisää, jotta rodun kanta laajenisi ja sitä voitaisiin jalostaa.

Ruutukaappaus Jenni Haukion Twitter-tililtä 29. elokuuta 2021. Presidenttiperhe on saanut uuden jäsenen, kertoi Jenni Haukio sunnuntaina Twitterissä. Osku-nimen saanut koiranpentu on rodultaan tenterfieldinterrieri.

Nyt rodulla on Suomen Kennelliiton jalostustietojärjestelmän mukaan kolme kasvattajaa Suomessa. Rodun edustajia on tähän mennessä rekisteröity 22, joista 13 tänä vuonna. Yksi näistä rekisteröidyistä on juhannuksen tienoilla syntynyt ja elokuun lopussa Mäntyniemeen muuttanut Osku.

Tenterfieldinterrieri on Kennelliiton vuoden 2020 rekisteröintien mukaan 274:nneksi suosituin rotu Suomessa. Suomen suosituin koirarotu on labradorinnoutaja; rodun edustajia rekisteröitiin viime vuonna 2 472 kappaletta, kun tenterfieldinterrierillä rekisteröintejä oli vain kolme.

Kaikkiaan rekisterissä on vuosien 2016–20 rekisteröintien mukaan 335 eri rotua. Tenterfieldinterrieriäkin harvinaisempia rotuja on Suomessa rekisteröintien perusteella siis 61.

Kymmeniä vuosia ulkomuototuomarina toimineen ja maailmalla koiranäyttelyissä kiertäneen Kennelliiton hallituksen puheenjohtajan Harri Lehkosen mukaan Suomi on maailmalla tunnettu lukuisten harvinaisten koirarotujen maana.

Jos koiran hankinnassa tekee virheen, se kulkee mukana toistakymmentä vuotta.

Harri Lehkonen

– Se on vähän muotiakin Suomessa. Maailmalla vitsaillaan, että jos haluaa nähdä paljon koirarotuja, joita muualla maailmassa ei näe, kannattaa mennä Suomeen.

Rotukoirien runsaus Suomessa tulee esiin Kennelliiton rotukoirien rekisteröintijärjestelmän ansiosta.

– Suomi on maailman johtava maa rotukoirien osalta. Meillä on maailmanennätys siinä, että vähän yli 70 prosenttia kaikista Suomen koirista on rekisteröity, ja ne kaikki ovat rotukoiria. Ruotsissa määrä on lähellä Suomea, Norjassa se on yli 50 prosenttia mutta Tanskassa enää alle 40 prosenttia. Roma­niassa, josta Suomeen tuodaan paljon rescue-koiria, rekisteröityjä on vain kolme prosenttia, sanoo Lehkonen.

Tänä vuonna Lehkosen mukaan Suomessa tehtäneen korona-ajan siivittämänä uusi ennätys koirien rekisteröintimäärissä.

– Rekisteröintimäärissä kasvu oli elokuun lopussa 13–14 prosenttia. Tänä vuonna yli 50 000 rekisteröintiä mennee rikki.

Lehkonen arvioi, että Suomessa harvinaisesta tenterfieldinterrieristä tuli Oskun myötä yhtäkkiä muodikas rotu. Rodun yleistymistä Suomessa rajoittaa kuitenkin koiranpentujen niukka saatavuus.

– Rotu ei Australiassakaan ole mikään yleinen rotu. Olen siellä nähnyt ja arvostellutkin niitä, kertoo Lehkonen.

Lehkonen lisää, että myöskään koiranpennun tuominen Australiasta Suomeen ei ole ihan halpaa eikä yksinkertaista.

– Olen tuonut sieltä koiran itselleni. Kuljetuskustannukset ovat suuret.

Lehkonen toivoo, että vaikka rodun kysyntä kasvaa, pentuja teetettäisiin Suomessa jatkossakin vain hyvin harkitusti.

– Alkuaan tällaiset maatiaisrodut ovat varsin terveitä, ja niiden terveyttä kannattaa jalostuksessa vaalia.

Lehkonen muistuttaa, että ostajan on harkittava koiran hankintaa yhtä tarkasti kuin auton tai asunnon hankintaa.

– Jos perhe päättää hankkia auton, isäntä lukee Tekniikan Maailman kaikki testit. Koirien osalta sen sijaan joku tällainen uutinen voi innostaa hankkimaan koiran, ja siinä mennään vikaan. Jos koiran hankinnassa tekee virheen, se kulkee mukana toistakymmentä vuotta.

Terve, alkuperäinen rotu lienee yksi keskeinen syy, miksi presidenttipari hankki tenterfieldinterrierin. Keväällä kuollut bostoninterrieri Lennu edusti rotua, joka kärsi lyhytkuonoisuudesta. Siksi Lennu ei enää viimeisinä vuosinaan esiintynyt julkisuudessa, vaikka Lennulla ei tiettävästi esiintynyt lyhytkuonoisuudesta johtuvia ongelmia.

Kun Lennu tuli presidentti­parin koirana julkisuuteen vuonna 2011, bostoninterrierin suosio ja myös rekisteröinnit kasvoivat hieman. Enimmillään vuonna 2015 rekisteröitiin 265 bostoninterrieriä.

– Se ei kuitenkaan tullut muotiroduksi Suomessa, huomauttaa Lehkonen.

Presidenttiparin uusi koira Osku edustaa työkoiraa, sitkeää terrieriä, joka on Australiassa jahdannut rottia maatiloilla. Luonteeltaan se on itsevarma, oppivainen ja isäntäväelleen uskollinen. Se on peloton ja rohkea mutta kotioloissa miellyttävä seuralainen – ehkäpä siis hyvinkin sopiva koira valtakunnan ykköskoiraksi.

– Hyvä puoli tässä rotuvalinnassa on ainakin se, että rodulla on pitempi kuono. Lisäksi se on pieni koira, alle 30-senttinen säkäkorkeudeltaan, ja lyhytkarvainen, aprikoi Lehkonen presidenttiparin rotuvalintaa.

Terrierin luonteen tuntien Mäntyniemessä saattaa tulla myös kisaa leikkikaluista 3-vuotiaan Aaron ja Oskun kesken, naurahtaa Lehkonen.

Koiraharrastus

Harvinaisia koirarotuja Suomessa

Tenterfieldinterrieriä harvinaisempia koirarotuja Suomessa vuosien 2016–20 rekisteröintien perusteella ovat muun muassa:

Belgianpaimenkoira laekenois (2 rekisteröintiä vuonna 2020)

Baijerinvuoristovihikoira (2 rekisteröintiä vuonna 2020)

Komondor (2 rekisteröintiä viime vuonna, vuosina 2016–20 kaikkiaan 3 rekisteröintiä)

Vihikoira (1 rekisteröinti vuonna 2020)

Tsekinseisoja (1 rekisteröinti vuonna 2020, vuosina 2016–20 kaikkiaan 2 rekisteröintiä)

Kangalinkoira (1 rekisteröinti viime vuonna, ei muita rekisteröintejä vuosina 2016–20)

Napolinmastiffi (viimeisimmät kaksi rekisteröintiä vuonna 2017)

Musta norjanhirvikoira (viimeisin rekisteröinti 2016).

Lähde: Kennelliiton jalostustietojärjestelmä

Presidenttiparin Osku-koira ja sen sisko on nimetty Kreikan jumaltaruston mukaan

Presidenttipari hankki uuden koiran – katso kuva Oskusta Jenni Haukion tviitistä

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut