Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Muistokirjoitus | Krista Koivisto 1975–2021

Etelä-Suomen Sanomien verkkotuottaja Krista Koivisto kuoli syövän uuvuttamana kotonaan Lahdessa 14. kesäkuuta 2021. Hän oli 45-vuotias, syntynyt Lahdessa 7. syyskuuta 1975.

Krista pääsi jo nuorella iällä uraputkeen kotikaupunkinsa valtalehdessä ja ehti tehdä Etelä-Suomen Sanomissa lähes 20-vuotisen uran. Iskulause ”think global, act local” kuvaa häntä täydellisesti: Krista suoritti korkeakoulututkinnon Englannin Brightonissa, seurasi maailmanmenoa avoimin silmin ja harrasti matkailua, mutta koti oli aina Lahdessa. Kiinnostus kaupungin tapahtumia kohtaan teki hänestä luontaisen paikallisjournalistin, jolla oli uutisnenää ja intohimoa työhönsä.

Krista ehti työskennellä Etlarissa toimittajana useilla eri osastoilla, toimitussihteerinä ja uutispäällikön sijaisena, kunnes verkkosisällöistä tuli hänen erikoisalansa viimeiseksi runsaaksi kymmeneksi vuodeksi. Kun lehden online-deski perustettiin Lahden keskustan paraatipaikalle vuonna 2008, Krista oli mukana uudessa verkkotiimissä. Tämä Mediakulman työporukka hitsautui tiiviisti yhteen ja totuttautui erilaiseen työtahtiin kuin paperilehden puolella oli totuttu. Krista sopeutui miesvaltaiseen tiimiin ”yhtenä jätkistä”. Uuteen toimenkuvaan kuului myös radiotyötä, jonka Krista omaksui nopeasti ja sujuvasti. Konsernin oman kanavan, Radio Voiman, uutislähetykset saivat hänestä hyvän äänen.

Etlarissa Krista kuului työyhteisön ydinporukkaan niin ammatillisesti kuin vapaa-ajanvietossa. Elämänkumppaninsa Tommi Viljan hän löysi firman sisältä, joskin toimituksen ulkopuolelta. Yhdessä he matkustelivat paljon niin kotimaassa kuin ulkomailla. Vakituisia Lapin-reissuja myöten Tommi oli automatkoilla aina ratissa, koska Kristalla ei ollut ajokorttia, mutta matkakohteiden valinnassa ja niihin perehtymisessä Krista hoiti osansa innostuneesti. Yli kuudentoista vuoden yhteiselon aikana pariskunnalla oli kuulemma vain yksi riita, ja siinäkin aiheena oli ikkunanpesurättien vääränlainen käyttö.

Sairauskaan ei himmentänyt Kristan valoisaa luonnetta. Kerran selätetty rintasyöpä uusiutui nopeasti ja oli osa hänen elämäänsä yli kahden viimeisen vuoden ajan, mutta työpaikan arjessa hän piti asian täysin näkymättömissä. Työnteko oli Kristalle keino saada itselleen muuta ajateltavaa. Viime kevättalvella hän käytti talviloma-aikaansa viimeistellessään ESS:n vaalikonetta, kun koronapandemia oli sekoittanut kuntavaalikevään aikataulut ja teettänyt toimitukselle ylimääräistä vaivaa. Samoihin aikoihin syöpähoidot lopetettiin tehottomina. Krista jatkoi työntekoa kevääseen asti niin pitkään kuin voimia riitti.

Jäähyväisviestin Krista kirjoitti kollegoille alle viikko ennen poismenoaan, ja vaikka suru oli pinnassa, hän kertoi olevansa tilanteen kanssa sinut: ”Jatkamme täällä kotona arkista hääräystä huumoria unohtamatta.”

Kirjoittajat ovat Krista Koiviston ystäviä ja työtovereita.