Onko siihen lääkettä ja 9 muuta kysymystä vatsataudista

Onko vatsatautiin olemasssa lääkettä? Entä milloin pitää mennä lääkäriin tai miten sen leviämisen voi estää - vai voiko?

Suomessa vatsataudin yleisin aiheuttaja on virus. Erityisesti kalikivirukset, kuten norovirukset, ja adenovirukset aiheuttavat vatsatautia. Rotavirusinfektioiden määrä on laskenut kaikissa ikäluokissa sen jälkeen kun rotavirusrokote otettiin lasten rokotusohjelmaan vuonna 2009. Yleensä ei ole tarpeen tietää, mikä virus vatsataudin on aiheuttanut, mutta epidemiatilanteessa lääkärit pyrkivät tunnistamaan viruksen, jotta sen leviäminen voitaisiin torjua paremmin.

Tyypillisimpiä vatsatautia aiheuttavia bakteereita ovat salmonella-, kampylo- ja yersiniabakteerit.

Vatsatauti voi tarttua henkilöstä toiseen tai pilaantuneesta ruuasta tai vedestä, jolloin sitä kutsutaan ruokamyrkytykseksi. Ruokamyrkytys voi olla viruksen, bakteerin tai alkueläimen aiheuttama.

Arkikielessä vatsataudiksi kutsutaan mahasuolikanavan infektiota tai bakteerimyrkyn aiheuttamaa tulehdusta. Oireita ovat äkillinen pahoinvointi, kipeä vatsa ja sairas olo. Sairauteen liittyy myös oksentelua, ripulia ja kuumeilua. Oireisiin vaikuttaa niin monta eri tekijää, ettei yksittäisen ihmisen oireiden perusteella varmuudella pysty nimeämään taudin aiheuttajaa.

Apteekista saa ilman reseptiä ORS-liuoksia, jotka ehkäisevät ja hoitavat elimistön kuivumista. Niiden käyttö on turvallista myös raskauden ja imetyksen aikana. Maitohappobakteerivalmisteen käyttö saattaa lyhentää ripulin kestoa. Parasetamoli auttaa kuumeeseen.

Vatsataudin aiheuttajien kirjo on niin laaja, ettei sitä vastaan ole mahdollista kehittää esimerkiksi yhtä vatsatautirokotetta. Rotavirusrokote on kehitetty, ja se kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Hepatiitti A:n riskimaissa suositellaan rokotetta.

Lavantauti- ja kolerarokotetta suositellaan henkilölle, joka matkustaa pitkäksi aikaa riskialueelle huonoihin hygieniaolosuhteisiin.

Tärkeintä on levätä, ottaa kuumelääkettä ja huolehtia riittävästä nesteytyksestä juomalla esimerkiksi kivennäisvettä tai laimeaa mehua. Perinteisen keltaisen limsan käyttöä vatsataudin hoidossa ei ole tutkittu, tärkeintä lienee hyvä nesteytys. Myöskään hapanmaitotuotteet eivät lyhennä vatsataudin kestoa, eikä toisaalta maitotuotteita tarvitse välttää.

Tartuntojen estämiseksi on tärkeää pestä kädet hyvin saippualla WC:ssä käynnin tai eritteiden käsittelyn jälkeen sekä ennen ruokailua ja ruuan valmistamista. Sairastuneen ei pidä valmistaa ruokaa muille.

Jos oksentelu on niin runsasta, ettei sairastunut pysty juomaan riittävästi nesteitä ja väsyy. Lääkäriin on syytä lähteä, jos yleistila laskee, virtsan tulo vähenee tai loppuu, vatsa on hyvin kipeä, ulosteissa on verta, kuume jatkuu korkeana kuumelääkityksestä huolimatta tai sairastunut on vastikään palannut matkalta Pohjoismaiden ulkopuolelle.

Pienet lapset sekä sydän- ja munuaissairauksista kärsivät ovat muita alttiimpia vatsataudin aiheuttamalle kuivumiselle. Ihmiset, joilla on sairauden tai lääkityksen takia heikentynyt puolustusjärjestelmä, ovat muita alttiimpia sairastumaan vatsatautiin. Heillä on myös suurempi riski saada vakavaoireinen infektio. Samoin raskaana olevat naiset ovat muita alttiimpia infektioille, jotka eivät muuten terveelle aiheuttaisi riskiä.

Vatsataudin aiheuttava virus tai bakteerimäärä voi olla hyvinkin pieni, mutta sairastunut voi erittää taudinaiheuttajaa ulosteeseen tai oksennukseen suuria määriä ja eritys voi jatkua pitkäänkin, jopa kuukauden, paranemisen jälkeen. Siksi vatsatauti tarttuu erittäin helposti. Vatsatauti tarttuu kosketustartuntana, mutta norovirus voi tarttua myös pisaratartuntana. Virus tarttuu myös saastuneiden pintojen kautta.

Paras tapa estää leviämistä on sairaana ollessaan pysytellä kotona. Kädet pitää pestä saippualla vessassa käynnin jälkeen sekä ennen syömistä, ja käyttää omaa käsipyyhettä.

Vatsataudilta voi yrittää suojautua käyttämällä pastöroituja maitotarvikkeita ja nauttimalla lihan ja kalan kypsinä. Raa'an lihan pilkkomiseen käytettävä leikkuulauta pitää pestä huolellisesti. Myös kuumentamattomina syötävät vihannekset pitää pestä.

Turistiripulia vastaan paras suoja on hyvä hygienia. Mikrobeja sisältävien valmisteiden ehkäisevä teho on heikko.

Sairastettu vatsatauti ei yleensä suojaa uudelta vatsataudilta.

Vatsatauti kestää yleensä muutaman päivän. Päiväkotiin, kouluun tai töihin voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen, paitsi jos työskentelee riskityössä, kuten vastasyntyneiden osastolla tai herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyssä. Silloin on oltava poissa kaksi oireetonta päivää.

Syöminen kannattaa aloittaa heti, kun se on mahdollista. Alussa kannattaa olla varovainen kahvin ja tuoreiden vihannesten kanssa. Omaa oloaan kannattaa kuunnella, moni tuntee olonsa voimattomaksi vielä muutaman päivän taudin jälkeen.

Vatsatautiin sairastuneiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa, sillä suurin osa ei hakeudu hoitoon. Hoitoon hakeutuneistakaan ei välttämättä oteta näytteitä, sillä hoito on oireenmukaista. Yleisin vatsatautien aiheuttaja ovat norovirukset, joiden synnyttämät epidemiat ajoittuvat yleensä talveen.

Vastaajana alueinfektiolääkäri Marjo Vuorela Päijät-Hämeen keskussairaalasta. Lisäksi lähteet: Duodecim terveyskirjasto ja thl.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 2. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 3. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 4. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 5. FC Lahdella uusi härkäviikko edessä, olisiko ensimmäisen kotivoiton aika?
 6. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 7. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 8. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 9. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 10. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 11. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta
 12. Hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyrityksen kohtalo selvillä tällä viikolla – Lahden kaupunginhallituksen äänestyksestä tulossa tiukka
 13. THL:n koronasovellus otetaan koekäyttöön huomenna
 14. Hollolan valtuutetuista moni asettumassa ehdolle kuntavaaleissa, suurin osa miettii kuitenkin vielä - katso listaus
 15. Otteluruuhkassa leikitään pelaajien terveydellä, FC Lahti aloittaa uuden härkäviikon FC Hongan isäntänä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.