Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Metsäkanalintujen kannat kasvussa – teeren kannantiheys oli tänä kesänä lähes ennätyslukemissa

Myös metson tilanne on paranemaan päin.

Kuluneen kesän riistakolmiolaskennan tulokset ovat olleet rohkaisevia. Kannat ovat kasvussa tai ainakin vakaat kaikilla metsäkanalinnuilla.

Metsolla ja teerellä kannantiheydet ovat keskimäärin kasvaneet viime vuoteen verrattuna, vaikka muutos vaihtelee melkoisesti alueittain.

Luonnonvarakeskuksen mukaan pyyn kannat ovat neljän viime vuoden tapaan jatkaneet kasvuaan lähes koko maassa. Keskimäärin tiheys on kasvanut jopa 32 prosenttia viime vuodesta ja on nyt monin paikoin lähellä pitkäaikaista keskiarvoaan.

Myös riekko jatkaa maltillista kannankasvua Lapissa, Kainuussa ja Oulun seudulla eli niillä boreaalisen metsän alueilla, joilla kanta on tiheimmillään. Etelämpänä siellä, missä lajia vielä esiintyy laskettavaksi asti, kanta taantui hieman tai pysyi vakaana edelliseen vuoteen verrattuna.

Riekko on metsäkanalinnuistamme suuressa osassa maata selvästi vähälukuisin.

Luonnonvarakeskus tekee riistakolmiolaskennoissa tiivistä yhteistyötä muun muassa Riistakeskuksen kanssa. Riistakeskus on yhteydessä laskijoihin ja metsästäjiin, jotka tekevät käytännön työn.

– Riistakeskus tekee sitten esityksen metsästysasetuksesta maa- ja metsätalousministeriölle, joka päättää asetuksesta eli esimerkiksi siitä, kuinka pitkään mitäkin lajia voi milläkin alueella metsästää, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Andreas Linden.

Merimetsojen kanta pienentyi – Päijät-Hämeessä ensimmäiset onnistuneet pesinnät

Kesän säät vaikuttavat aina metsäkanalintujen poikastuottoon. Tyypillisesti lämmin alkukesä suosii metsäkanalintujen poikasten selviytymistä ja takaa muun muassa hyönteisravinnon hyvän saatavuuden.

Toisaalta kun keväät ovat muuttuneet yhä lämpimämmiksi, esimerkiksi teeri on aikaistanut pesintäänsä ja pienet poikaset selviytyvät yhä huonommin kuorituessaan uudestaan kylmentyneeseen ympäristöön.

Tänä vuonna kesäkuu oli kuitenkin toista vuotta peräkkäin poikkeuksellisen lämmin. Suomessahan mitattiin kesäkuussa ennätykselliset 25 hellepäivää.

Viime vuodesta poiketen myös heinäkuu oli tänä vuonna hyvin lämmin mutta myös kuiva. Helteistä ei nähtävästi sittenkään ollut Lindenin mukaan poikasille olennaista haittaa.

Riistakolmiolaskenta, joka lasketaan kolmen henkilön avoriveissä, mittaa Suomen metsäpeitteisen osan kanalintutiheyksiä.

Koko Suomessa palautettiin raportin laatimiseen mennessä tiedot 848 riistakolmiosta, joihin saadut tulokset perustuvat. Laskettujen kolmioiden lukumäärä voi Lindenin mukaan vielä nousta jonkin verran, kun kaikki ehtivät palauttaa tuloksensa.

Tuulihaukka löysi kelosta luksuslukaalin – perhe asutti kolmikerroksista pesää hakkuuaukean laidalla