Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lahden hulevesikaivojen ympärille asennetaan tarroja, joiden tarkoitus on kiinnittää huomiota lähivesistöjen roskaantumisen ehkäisyyn

Lahden katukaivojen ympärille asennetaan tarroja, joilla kiinnitetään huomiota lähivesistöjen roskaantumisen ehkäisyyn.

16.–30.8. järjestettävän Mahanpuruja muovista -kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta roskien reiteistä vesistöihin ja korostaa kuluttajan omaa vaikutusta ongelman kitkemiseen.

Kaupungin tiedotteen mukaan suurin osa vesistöjen roskista on peräisin kaupungeista. Roskat kulkeutuvat vesistöihin suoraan ihmisen kädestä ja esimerkiksi sadevesien mukana hulevesijärjestelmää pitkin.

– Moni ei tiedä, että kaupunkien kaduilta ja muilta umpipinnoilta viemäröitävät hulevedet päätyvät tyypillisesti käsittelemättöminä suoraan lähivesistöihin ja kuljettavat samalla sinne kaikki matkaan lähteneet roskat, kertoo Lahden kaupungin hulevesi-insinööri Juhani Järveläinen tiedotteessa.

Kampanja käynnistyy nyt kolmatta kertaa, ja sen tarkoitus on ehkäistä roskaantumista positiivisen vaikuttamisen kautta. Kampanja on kahden edellisen vuoden aikana saanut positiivista palautetta, ja tämän toivotaan vaikuttaneen ihmisten käyttäytymiseen.

Lahdessa käydään taisteluun vesistöjen muoviongelman ratkaisemiseksi Koulutuskeskus Salpauksen keksinnön avulla - Haavi-Heikki puhdistaa hulevedet mikromuovista

Hulevesien mukana kaupunkien lähivesistöihin kulkeutuu monenlaisia roskia, joista tupakantumppi on tiedotteen mukaan yleisin rannoilta löytyvä roskatyyppi. Vuonna 2020 Suomen vesistöjen rannoilta kerättiin lähes 13 600 tupakantumppia PSS ry:n Siisti Biitsi -talkoissa.

Laitetaan roskat kaupungilta tiheään löytyviin roskiksiin ja pidetään ne siten poissa lähivesistöistä.

Lahden kaupungin hulevesi-insinööri Juhani Järveläinen

Tupakan filtteri koostuu muovinkaltaisesta aineesta, jonka maatuminen voi kestää olosuhteista riippuen yli 10 vuotta. Tumppi sisältää myös vaarallisia kemikaaleja, jotka leviävät vesistöön ja ovat eläimille haitallisia.

– Vesistöihin kulkeutuvista roskista aiheutuu monenlaista haittaa sekä luonnolle että järvien ja muiden vesialueiden virkistyskäytölle. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa omalla toiminnallaan roskaantumisongelmaan. Laitetaan roskat kaupungilta tiheään löytyviin roskiksiin ja pidetään ne siten poissa lähivesistöistä, Järveläinen toteaa.

Valtakunnallisen Mahanpuruja muovista -viestintäkampanjan järjestää Pidä Saaristo Siistinä ry. Tänä vuonna tarroitettuja katukaivoja voi kampanjan aikana nähdä Lahden lisäksi Espoossa, Helsingissä, Joensuussa, Kauniaisissa, Raumalla, Turussa, Vaasassa ja Vantaalla.