Lukijalta: Kieli muuttuu, mutta kaikkea ei pidä hyväksyä

Antti Sillanpää

Eipä ole paljon lisättävää toimittaja Anna-Tuulia Hautalan kirjoitukseen 9.8. Esalaisessa. Kielioppisäännöt ovat itseltänikin aika paljon unohtuneet, mutta kyllä kutakuinkin oikein uskon pystyväni itseni ilmaisemaan.

Kieli muuttuu, mutta jos osa sanoo "aletaan tulemaan" ei sitä tosiaankaan silti tarvitsisi minkään kielitoimiston siunata. Omiin korviini "aletaan tulla" on paljon luonnollisempi ilmaisu.

On myös sanoja joita käytetään eri muodoissa. Hämeessä ja paljon muuallakin puhutaan ja kirjoitetaan jouhevasti. Käy porilaisen korvaan, kun ennen puhuttiin aina juohevasti.

Selvistä asiavirheistä tulee käytäntöjä. Pontikkatehtaita enää harvoin löytyy, mutta pitkään toimittajat kirjoittivat valmista rankkia olleen tehtaalla jonkin määrän.

Ei rankkia kukaan tehtaalla säilyttänyt, sehän on tislausjätettä joka haisee voimakkaasti ja heti hävitetään.

Mäskiä, mistä pontikka valmistetaan varmasti kyllä löytyi. "Olympia" sentään vielä kirjoitetaan oikein, vaikka puhekielessä monella on sen lausumisessa vaikeuksia.

Ei ole meillä kielipoliiseilla helppoa.

Ellen väärin muista, joku kielitoimisto hyväksyi "Olumpia"-versionkin. Kyllä ainakin urheilutoimittajan pitäisi nähdä sen verran vaivaa, että opettelisi puhumaan olympialaisista.

Kuten Hautala toteaa, ei ole meillä kielipoliiseilla helppoa ja voi olla, että olemme muita keljumaisempia. Kuitenkin toivoisin etenkin ammatikseen kirjoittavilta enemmän kunnioitusta kaunista kieltämme kohtaan.

Perustaitojen opetus jää vajaaksi peruskoulussa

Hyvä teksti on lukijan arvostusta

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut