Ely-keskuksen selvitys: suurin syy tuulivoimaloiden vähäiseen rakentamiseen Päijät-Hämeessä on asukkaiden vastustus

Havainnekuva Hollolan Rautakorven tuulivoimapuistosta. Tältä se olisi näyttänyt. AT Energia Oy

Heidi Malin

Suurin syy tuulivoimaloiden vähäiseen rakentamiseen on asukkaiden vastustus. Asia käy ilmi tuoreesta Hämeen ely-keskuksen tekemästä Kanta- ja Päijät-Hämeen alueen tuulivoimaselvityksestä.

Selvityksen mukaan suurin osa selvityksen vastaajista (64 prosenttia), joista heistä suurin osa kuntien viranhaltijoita, piti kuitenkin tuulivoiman hyötyjä suurempana kuin sen haittoja. Haittoja piti hyötyjä suurempana 13 prosenttia.

Selvityksessä tarkasteltiin tekijöitä, jotka vaikuttavat Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä tuulivoiman rakentamiseen. Myös alueen asukkaiden asenteita tuulivoiman rakentamista kohtaan selvitettiin.

–  Tällä hetkellä suunnitteluun liittyvät kielteiset tunteet kiinnittyvät vahvimmin maiseman ja paikan kokemukseen. Hankkeita suunniteltaessa pitäisi tuulivoiman näkyvyyden lisäksi pyrkiä ymmärtämään, miten tuulivoimalat paikallisesti nähdään. Taustalla olevat paikalliset syyt ja asukkaiden tarpeet tulisi kyetä tunnistamaan paremmin, ely-keskuksen tiedotteessa sanotaan.

Tuulivoimaan myönteisesti suhtautuneet vastaajat perustelivat sen rakentamista ilmastovaikutuksilla.

Tuulivoimalat ovat merkittäviä investointeja alueille ja niiden rakentaminen vaikuttaa myös kuntien talouteen. Suomessa on tällä hetkellä noin 800 tuulivoimalaa, joista Kanta-Hämeessä neljä teollisen kokoluokan voimalaa ja Päijät-Hämeessä ei yhtään.

Selvitykseen tuli yhteensä 57 vastausta Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kuntien viranhaltijoilta, luottamushenkilöiltä ja kansalaisjärjestöiltä.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut