Pian pääsee taas ravustamaan mutta vain luvan kanssa – tämän verran laittomasti pyydetty jokirapu pyytäjälleen maksaa

Vauhdilla lämmenneet vedet ennakoivat hyviä saaliita heti kauden alussa. Juha Poutanen

ESS

Ravustaminen voi tulla kalliiksi näitä loppukesän himoittuja äyriäisiä ilman lupaa pyytäville.

Luvat kannattaa hoitaa kuntoon, sillä laittomasta erittäin uhanalaisen jokiravun pyynnistä voidaan määrätä maksettavaksi sen suojeluarvo, joka on 50 euroa ravulta.

Ravustuskausi alkaa heinäkuun 21. päivä kello 12 ja jatkuu lokakuun loppuun. Ely-keskukset muistuttavat, että ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa. Lisäksi 18–64-vuotiailla tulee olla kalastonhoitomaksu maksettuna.

Viime kesän arvioidaan olleen hyvä ravun kasvun kannalta. Nyt vauhdilla lämmenneet vedet ennakoivat hyviä saaliita heti kauden alussa. Helteiden jatkuessa pitkään rapujen aktiivisuus voi tosin heiketä liian lämpimän veden vuoksi.

Suomen vesistä saadaan kotimaista jokirapua ja pohjoisamerikkalaista alkuperää olevaa täplärapua. Tuottoisimmat täplärapuvedet sijaitsevat Hämeessä, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa kun jokirapusaalis painottuu Itä- ja Keski-Suomeen.

Jokirapu on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Suurin uhka sen menestymiselle ovat rapurutto ja täpläravun leviäminen.

Rapusaalis oli viime vuosikymmenellä vuosittain 3–5 miljoonaa yksilöä. Vuosikymmenen loppupuolen rapusaaliista enää 10 prosenttia oli jokirapuja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut