Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Päijät-Häme siirtyi koronan kiihtymisvaiheeseen – Epidemia leviää etenkin nuorten aikuisten keskuudessa

Päijät-Häme on siirtynyt koronaviruksen kiihtymisvaiheeseen torstaista alkaen, tiedottaa Päijät-Sote. Hyvinvointiyhtymän alueen koronayhteistyöryhmä arvioi epidemiatilannetta tänään pitämässään ylimääräisessä kokouksessa.

Yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia koskevat kokoontumisrajoitukset pidetään Lahden alueella ennallaan. Alueen yleisötilaisuuksista ei ole toistaiseksi lähtenyt liikkeelle merkittäviä tartuntaketjuja, minkä takia alueen kokoontumisrajoitusten kiristämistä ei arvioitu välttämättömäksi.

Uusien koronatapausten määrä nousi viime viikolla runsaasti edeltävään viikkoon verrattuna. Nousu johtuu pääosin ravintola-altistumisista ja niistä seuranneista jatkotartunnoista.

29 uutta tartuntaa varmistui – heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna useita joukkoaltistumisia lahtelaisissa ravintoloissa

Kiihtymisvaiheen kriteerit täyttyvät tartuntalukujen perusteella koko maakunnassa, vaikka tilanne on edelleen rauhallinen osassa kunnista.

Lahden tilanteen heikentyminen on Hykyn mukaan uhka epidemian laajentumiseksi koko alueella. Jopa leviämisvaiheen kriteerien täyttyminen Lahden, Orimattilan ja Asikkalan alueella on lähellä.

Koronayhteistyöryhmä kokoontuu arvioimaan seuraavan kerran alueen epidemiatilannetta sekä rajoituksia ja suosituksia maanantaina 12.7.

Koronatartuntoja ilmenee nyt suhteessa lähes yhtä paljon Lahdessa, Orimattilassa ja Asikkalassa – "Selvää on, että lukemat tästä vielä nousevat"

Hyvinvointiyhtymän infektioylilääkäri Ville Lehtinen kertoo, että lähde on tuntematon kolmasosassa tämän viikon tartunnoista. Ravintola-altistuksista alkaneiden ketjujen kaikkia ihmisiä ei ole tavoitettu.

- Kun uusia tartuntaketjuja syntyy, uusia tartuntoja tulee. Vaikka tilanne saataisiin nyt torjuntatoimin rauhoittumaan, kyllä meillä vielä isoja lukuja ilmenee.

Lehtisen mukaan on vaikea arvioida sitä, kauanko tilanteen rauhoittumiseen menee. Puhe on kuitenkin ennemmin viikoista kuin kuukausista. Ennen kuin uuden tartuntaketjun viimeiset sairastuvat, on aikaa hyvinkin saattanut kulua kahdesta neljään viikkoa.

- Epidemian dynamiikka on sellainen, että muutokset tapahtuvat hitaasti. Jos tartunnat loppuisivat alueellamme nyt, ne jatkaisivat nousuaan vielä viikon verran ja sitten vasta taittuisivat laskuun.

Lehtinen painottaa edelleen sitä, että testiin kannattaa hakeutua mahdollisimman herkästi lievistäkin oireista.

Epidemia leviää tällä hetkellä etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Tartunnanjäljityksen mukaan erityisesti ravintolaillat ja yksityiset juhlat ovat toimineet merkittävinä tartunnanlähteinä.

– Jotta epidemia saadaan rajattua, ja laajemmilta rajoituksilta vältytään, tulee nyt rajoittaa käyntejä asiakastiloissa vain välttämättömään ja harkita tarkkaan menoa esimerkiksi ravintoloihin, joissa turvavälit eivät tosiasiallisesti toteudu, tiedotteessa muistutetaan.

Myös ulkona terasseilla on muistettava turvavälit.

Todistuksia negatiivisesta koronatestituloksesta, rokotuksesta tai sairastetusta koronasta ei enää saa Akuutti24:stä – syynä päivystyksen ruuhkautuminen

Juttua muokattu kello 19.03. Lisätty Lehtisen kommentit.