Viherkatto kodissa tuo luonnon lähelle arkea – terassilta saa napattua vaikkapa yrtit pelkällä käden ojennuksella

Asuntomessujen talo Sensussa on huomioitu luonnonläheisyys ja energiatehokkuus.

Kun katsoo ulos Saara ja Tomi Norrbyn lohjalaisen asuntomessutalon Sensun yläkerran ikkunoista, avautuu ikkunoiden alapuolisilla katoilla kaunis niittynäkymä. Kyseessä on viherkatto.

Norrbyille oli selvää alkumetreiltä lähtien, että vehreästä katosta tulee osa taloa.

– Valinnalle oli monia syitä, yksi isoimmista oli se, että se on ekologinen ja miellyttää silmää. Se tuo luonnon suoraan sisälle, kertoo Saara Norrby.

Asioita pitää ottaa huomioon jo perustusten suunnittelussa.

– Meidän viherkattomme märkäpaino on noin 250 kiloa neliölle. Täytyy varmistaa, että kattorakenteet kestävät, kertoo Tomi Norrby.

Pariskunta suunnitteli messutalosta loppuelämän kodin – ”Jos joskus joutuu pyörätuoliin, niin täällä pääsee liikkumaan”

Sensussa viherkaton kantavana rakenteena on ontelolaatta, jonka päällä on höyrysulku. Sitten tulevat kivivillaeristeet ja pvc-vesikate. Sen päällä on suojakerros, jonka päältä löytyy vedenpidätyskerros. Viimeisenä on suodatinkangas, jonka päällä on kasvualusta ja lopulta istutukset.

Katolle ei voi istuttaa mitä tahansa. Istutukset riippuvat katon kasvuolosuhteista sekä siitä, paljonko kasveilla on kasvualustaa.

Kevyille kattorakenteille sopii usein parhaiten maksaruohokatto, jossa kasvualusta on noin 50–80 millimetriä. Norrbyt päätyivät tekemään monipuolisemman viherkaton, jonka kasvualusta on noin 200 millimetriä. Kasveja löytyy monta kymmentä erilaista. Norrbyt kasvattavat yläkerran terassilla käden ulottuvilla myös hyötykasveja, kuten yrttejä.

Täytyy päättää etukäteen, että haluaa panostaa juuri tähän.

Saara Norrby

Viherkatot ovat Tomi Norrbyn mukaan yleisempiä muualla Euroopassa kuin Suomessa. Hän toivoo, että viherkatot yleistyisivät kotimaassakin. Niillä on useita hyviä puolia, joista yksi on hulevesien hallinta. Viherkatto hidastaa sadevesien kulkua, jolloin sadevesiviemärit ehtivät vetää paremmin.

– Vesikatteen osalta viherkatto pidentää katon elinikää. UV-säteily ja ilmansaasteet ovat kuluttavia tekijöitä, mutta viherkatossa vesikate on suojassa istutusten alla, kertoo Tomi Norrby.

Kesäisin kattorakenne pysyy viileänä kosteuden haihtumisen ansioista, kylmemmällä säällä viherkatto toimii pienenä lisälämmöneristeenä.

Lisäksi viherkatto toimii pienenä hiilinieluna ja tarjoaa pörriäisille ihanteellisen vierailupaikan.

Päijän Kuntalla riittää kiirettä – kuntta menee kaupaksi jopa odotettua paremmin, vaikka mainostaminen on vasta alkamassa

Viherkatto vaatii hyvistä puolistaan huolimatta myös harkintaa. Katto on iso kustannustekijä, sillä se vaatii tavallista kattoa jämäkämmät rakenteet. Myös istutukset vievät osansa budjetista. Jos kattoon sattuisi tulemaan vuoto, sen etsiminen ja paikkaaminen on työlästä ja vie rahaa.

– Täytyy päättää etukäteen, että haluaa panostaa juuri tähän, to­teaa Saara Norrby.

Istutukset pärjäävät pääasiassa omillaan, muutaman kerran vuodessa saattaa olla tarvetta lannoitukselle tai kastelulle.

Sensussa on mietitty ympäristöasioita muutenkin. Pihalta löytyy kaivo, josta saa kasteluvettä istutuksille. Talo on yksi asuntomessualueen kohteista, joilla on A-energialuokitus.

Betonielementtitalo on hyvin eristetty ja tiivis. Ikkunat ovat energiatehokkaat ja lämpö tuotetaan ilmavesilämpöpumpulla.

Talossa on perinteisen tumman sijasta valkoinen katto. Se pysyy paisteessa noin 30 astetta mustaa kattoa viileämpänä. Toinen syy liittyy kaksipuolisiin aurinkopaneeleihin. Valkoinen katto heijastaa myös takapuolelta auringonvaloa kennoille.

Kasvibuumi ei laannu, mutta pihan pitää olla helppohoitoinen – omenapuukin on rasite, jos se tuottaa liikaa satoa

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut