Pariskunta suunnitteli messutalosta loppuelämän kodin – ”Jos joskus joutuu pyörätuoliin, niin täällä pääsee liikkumaan”

Järvi ja ajatus siitä, että jonain päivänä kolmekerroksisessa kodissa asuminen voi käydä liikkumisen kannalta hankalaksi. Siinä kaksi syytä, miksi Janne ja Marjo-Riitta Hirvonen päätyivät rakentamaan talon tämänvuotiselle asuntomessualueelle Lohjan Hiidensalmeen.

Komea, laskeutuvaa joutsenta kuvaava betonielementtiseinä toivottaa talon pihalla tervetulleeksi Joutselaan.

Asuntomessualueen tonttien hakuaika osui Hirvosten elämässä eräänlaiseen käännekohtaan. Aikuiset lapset olivat juuri muuttaneet pois kotoa, ja perheen kolmeen kerrokseen levittäytyvä koti Espoossa alkoi tuntua tarpeettoman suurelta.

Pariskunnan ajatukset kääntyivät myös pitemmälle tulevaisuuteen: jollakin aikavälillä liikkuminen paljon portaita sisältävässä talossa tulisi olemaan haastavaa.

– Mietimme, että menisimme joko rivi- tai kerrostaloon ja hankkisimme mökin noin sadan kilometrin säteeltä, kertoo Janne Hirvonen.

Ei ikääntymisen ajattelu ole aina positiivista, mutta täytyy siihen varautua.

Joutselan isäntä Janne Hirvonen

Toisin kuitenkin kävi. Vieraillessaan Asuntomessuilla Kouvolassa pariskunta kiinnitti huomiota Hiidensalmesta löytyviin rantatontteihin.

– Aloimme pyöritellä ajatusta, että täällähän pystyisi yhdistämään mökkiasumista kaupunkiasumiseen.

Seurasi pikavisiitti Lohjalle, ja niin syntyi päätös hakea tonttia. Joutsela sai nimensä, kun erään kerran tontilla käydessään pariskunta näki järvellä joutsenia.

– Ajattelimme symbolisesti, että tämä on meidän laskeutumisemme Lohjalle ja Lohjanjärven rannalle.

Viherkatto kodissa tuo luonnon lähelle arkea – terassilta saa napattua vaikkapa yrtit pelkällä käden ojennuksella

Joutsela on suunniteltu Hirvosille loppuelämän kodiksi, joten ratkaisuja on mietitty ikääntymistä silmällä pitäen.

– Olemme miettineet o­mien vanhempiemme kautta, että millaista elämä voi tulla olemaan. Ei ikääntymisen ajattelu ole aina positiivista, mutta täytyy siihen varautua, toteaa Janne Hirvonen.

Tärkein asia pariskunnalle oli se, että talo on yksikerroksinen. Kulkemisen esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota niin, että sisätilojen ainoat kynnykset löytyvät pesutiloista.

– Yritimme suunnitella tilat niin, että jos joskus joutuu pyörätuoliin, niin täällä pääsee liikkumaan.

Kalkki- ja kalustemaalilla saa ihmeitä aikaan, tietää sisustamista rakastava Anne Hiltunen – katso kuvat kodista joka on "kuin lämmin syli"

Lisäksi talossa on panostettu käytännöllisyyteen. Esimerkiksi oleskeluhuoneen valokatkaisijasta saa valittua nappia painamalla perus-, ilta- ja yövalaistuksen. Keittiöstä puolestaan löytyy heti keittiötason alapuolelta kaksi laatikkomallista pesukonetta, joita käyttäessä ei tarvitse kumartua lattiatasoon asti.

Arjen askareita helpottaakseen pariskunta päätyi takkaa valitessaan kaasutakkaan. Tällöin ei tarvitse miettiä polttopuiden hankkimista, ja ikävuosien kertyessä kaasupullon vaihtamisen voi ostaa palveluna.

Helppohoitoisuutta on haettu myös ulkotiloissa. Kaunista puuterassia ei reunusta nurmikko vaan sepeli, joka on peräisin paikallisesta Tytyrin kaivoksesta.

Hiidensalmen vahvuutena Hirvosille oli ikääntymistä ajatellen myös sijainti. Asuntomessualue on lähellä keskustan palveluita, ja messujen jälkeen alueelle rakennetaan oma ruokakauppa.

Lisäksi painoarvoa oli hyvillä kulkuyhteyksillä: Helsingissä asuvat lapset ovat lyhyen auto- tai bussimatkan päässä. Joutselan suunnittelussa onkin otettu huomioon myös vieraat.

Merirosvolaiva, mutatehdas, kahvila, kesämökki... Leikkimökki on ovi seikkailuihin

Alun perin pariskunnan unelmissa oli erillinen saunarakennus, josta olisivat löytyneet myös majoitustilat perheenjäsenille. Tontti ei mahdollistanut erillistä saunaa, joten pohjaratkaisussa päädyttiin sijoittamaan pariskunnan makuuhuone ja sauna talon eri päätyihin.

Pukeutumishuone toimii tarvittaessa myös vierashuoneena, jolloin omaa rauhaa löytyy puolin ja toisin.

Unelmien yhdistelmä

Mökkitunnelmaa kaupunkikodissa

Janne ja Marjo-Riitta Hirvosen talossa Joutselassa on yhdistetty kaupunkiasumisen ja mökkielämän parhaita puolia. Mökkitunnelmaa tuo erityisesti viereinen Lohjanjärvi, joka mahdollistaa pariskunnalle mieleisiä harrastuksia suppailusta kalastukseen. Mökin henkeä on haettu myös saunassa, jonka tummanpuhuva tunnelma muistuttaa savusaunaa.

Sen sijaan poissaolollaan loistavat kaikenlaiset tekijää vaativat mökkiprojektit. Näin pariskunnalle jää enemmän aikaa muun muassa luonnossa liikkumiseen, joka on lähellä molempien sydäntä.

Asuntomessut Lohjalla 2021

Varaudu asuntomessumatkaan ennakkolipulla

Lohjan asuntomessut sijaitsevat parin kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Messujen pysäköintialue sijaitsee Raviradankadulla noin seitsemän kilometrin päässä Hiidensalmen messualueesta. Maksuton messubussi liikennöi pysäköintialueen ja messualueen väliä tauotta. Myös paikalliset taksit päivystävät alueella.

Lohjan ydinkeskustasta on matkaa Hiidensalmen messualueelle noin kaksi kilometriä. Keskustasta messuille voi vaikka pyöräillä.

Matkailuautoille ja -vaunuille on pysäköintialue Lohjan jäähallin vieressä Rajavartiostonkadulla. Sieltä messubussiin pääsee Koulukadun pysäkiltä.

Lohjalla asuntomessuille voi saapua myös omalla veneellä. Veneilijöille on varattu kuusi maksutonta laituripaikkaa Lohjan kaupungin venelaiturista messualueen tuntumasta. Venepaikoilta on lyhyt kävelymatka messualueelle.

Pääsyliput ja parkkiliput messuille on koronan takia ostettava ennakkoon netistä, samoin alueelle on varattava saapumisaika.

Asuntomessut ovat avoinna 9.7.–8.8. päivittäin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut