Koronatartuntoja ilmenee nyt suhteessa lähes yhtä paljon Lahdessa, Orimattilassa ja Asikkalassa – "Selvää on, että lukemat tästä vielä nousevat"

Nina Räty

Päijät-Hämeen nopeasti kohoavissa koronaluvuissa ei ole enää kyse vain juhannuksena Lahden keskustaravintoloissa tulleista tartunnoista. Virus leviää nyt myös yksityistapaamisissa ja perhepiirin jatkotartuntoina.

Koronaviruksen pisin itämisaika on 14 vuorokautta, mikä juhannuksen tartunnoista tulee täyteen tämän viikon perjantaina ja lauantaina. Päijät-Soten infektioylilääkärin Ville Lehtisen mukaan näitä tartuntoja ei ole enää juuri tullut.

Vallalla ovat nyt muut tartuntaketjut ja ravintolatartuntojen jatkotartunnat. Alueella on todettu useita tunnistamattomasta lähteestä alkunsa saaneita tartuntaketjuja.

– Tilanne on pahentunut nopeasti. Se muuttui viikossa tällaiseksi. Alueen koronayhteistyöryhmässä arvioidaan torstaina, miten tähän tulee reagoida, Lehtinen sanoo.

Päijät-Hämeessä varmistui tiistaina 27 koronatartuntaa ja väkilukuun suhteutettu ilmaantuvuusluku kipusi 96:een.

Epidemia ei painotu pelkästään Lahteen. Orimattilassa ja Asikkalassa on varmistunut lähes yhtä paljon tartuntoja kuin Lahdessa asukaslukuun suhteutettuna, kertoo Lehtinen.

– Selvää on, että lukemat tästä vielä nousevat. Ei ole näkyvissä, että tartuntamäärät äkkiä romahtaisivat, vaan varmistuneista tartunnoista tulee perhepiirissä jatkotartuntoja. Altistumisia on edelleen paljon. Tällaisella korkeammalla tasolla menemme pidempään.

Alueen koronayhteistyöryhmä arvioi torstaina, onko Päijät-Hämeen rajoituksia syytä kiristää.

27 tartuntaa on suurin määrä yli puoleentoista kuukauteen, useissa Lahden ravintoloissa on voinut altistua viime viikolla

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut