Suomen Filmikamari suomii elokuvateatterien rajoituksia – kahden metrin turvaväli tarkoittaa, ettei toiminta kannata

Marjaana Lahola

Suomen Filmikamari kritisoi tuoreessa kannanotossaan tiukasti elokuvateatterien turvavälivaatimusta.

Kannanoton mukaan epidemian kiihtymistason rajoitus sisältää perusteettoman kahden metrin turvavälin, joka rajoittaa elinkeinovapautta ja kansalaisten sananvapautta kestämättömästi ja lisäämättä terveysturvallisuutta.

Filmikamarin mukaan kahden metrin turvaväli tarkoittaa, että elokuvateatterin salin kapasiteetistä jää käyttöön vain 10–25 prosenttia. Tällöin toiminta ei ole sen mukaan kannattavaa. Filmikamari pitää sitä myös epäoikeudenmukaisena muihin elinkeinoihin verrattuna.

– Emme voi ymmärtää, miksi missä tahansa muussa yhteiskunnan toiminnassa, johon ihmiset kokoontuvat, kuten baarin pubivisaan tai kuntosalin ryhmäliikuntatunnille, voidaan kokoontua ilman kahden metrin turvaväliä, mutta elokuvateatteriin ei, kannanotossa huomautetaan.

Suomesta, eikä maailmalta ei ole tiedossa yhtään tartuntaketjua, joka olisi lähtenyt elokuvateattereista.

Suomen Filmikamarin kannanotto

Kannanotossa mainitaan erikseen kaksi aluetta: pääkaupunkiseudun 10. elokuuta saakka jatkuvat nykyrajoitukset sekä samanlaiset rajoitukset Lahdessa.

ESS kertoi 17.6. Lahden elokuvateattereista, että Kuvapalatsissa joka toinen penkkirivi on käytössä, ja käytännössä saleihin voidaan ottaa noin neljäsosa kapasiteetista. Kino Iiris pystyy ottamaan 19 katsojaa per näytös.

Suomen Filmikamarin kannanoton mukaan lukuisat tutkimukset osoittavat nykyaikaisen elokuvateatterin olevan koronaturvallinen.

– Tutkimusten lisäksi myös käytäntö on osoittanut, että elokuvateatterissa on turvallista: Suomesta, eikä maailmalta ei ole tiedossa yhtään tartuntaketjua, joka olisi lähtenyt elokuvateattereista. Pandemian keskellä metrin turvavälillä on vältytty tartuntaketjuilta.

Suomen Filmikamari on elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestö.

Kuvapalatsi ja Kino Iiris avaavat perjantaina ovensa Lahdessa

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut