Kysymys ja vastaus: Miksi Armaksessa juhlineille ei perusteta väliaikaista testauspaikkaa Lahden keskustaan?

Näytteenottopisteelle saavutaan ensisijaisesti omalla autolla, polkupyörällä tai kävellen, jotta vältetään lähikontakteja. Julkisen liikenteen käyttöä on tarkasti harkittava. Annika Pitkänen
Tarja Koljonen

Tarja Koljonen

Kaikkia juhannuksena ravintola Armaksessa iltaa viettäneitä on kehotettu hakeutumaan koronatestiin, vaikka ei olisi oireitakaan. Perjantaina ja lauantaina ravintolassa juhli yhteensä lähes tuhat ihmistä, joista kaikki eivät tietenkään olleet pelkästään Päijät-Hämeestä.

Etelä-Suomen Sanomien lukija ihmetteli, miksei näin valtavalle ihmisjoukolle voisi perustaa väliaikaista testipaikkaa Lahden keskustaan. Hän epäili, ettei autottomia ja oireettomia nuoria saa lähtemään Akuutti24:n drive in -näytteenottopisteelle niin helposti kuin keskustaan.

Päijät-Sote: Juhannuksena tapahtuneen koronaviruksen leviämisen laajuus ei vielä selvillä – Armaksessa juhannuksena asioineita kehotetaan yhä koronatestiin

Miksi tällaista väliaikaista testipaikkaa ei ole perustettu, infektioylilääkäri Ville Lehtinen?

Tilapäistä testipaikkaa ei olla perustamassa, koska saamme tehokkaammin testauksen hoidettua niin, että se on yhteen paikkaan keskitetty.

Miten näytteenottopaikalle pitää hakeutua, jos ei ole autoa?

Näytteenottopisteelle saavutaan ensisijaisesti omalla autolla, polkupyörällä tai kävellen, jotta vältetään lähikontakteja. Näytteenottoon on mahdollisuus hakeutua myös taksilla tai läheisen kyydissä. Taksia tilatessasi pyydä pisarasuojalla varustettu taksi. Lisäksi käytä taksissa maskia. Julkisen liikennevälineen käyttöä on tarkkaan harkittava ja vahvassa koronaepäilyssä sitä ei tule käyttää lainkaan.

Entä jos on erittäin huonossa kunnossa?

Jos huonokuntoinen potilas ei pääse näytteenottoon millään kulkuvälineellä, voidaan Päivystysapu 116117:sta arvioida kotisairaalan mahdollisuus ottaa koronavirusnäyte potilaan kotona. Jos oireet ovat henkeä uhkaavat, soitetaan aina hätänumeroon 112.

Juhannuksena Armaksessa olleita on kehotettu myös omaehtoiseen karanteeniin. Mitä se tarkoittaa testiin hakeutuessa?

Ethän ole fyysisesti yhteydessä oman ruokakuntasi ulkopuolisiin ihmisiin, ennen kuin olet saanut testistä negatiivisen tuloksen. Käytä maskia näytteenottopaikalle hakeutuessasi ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta sekä pidä kahden metrin turvaväli muihin.

Kaikki ravintola Armaksessa juhannuksena asioineet voivat varata testiajan tilapäisestä ajanvarausnumerosta 044 4403 010. Puhelut ohjautuvat takaisinsoittojärjestelmään, ja soittajan numero jää vastauspalveluun.

Lahden Armaksessa ilmennyt juhannuksen koronatartuntasuma tuli yllätyksenä ravintolan aluepäällikölle – "Tähän ei mennyt kuin kokonainen viikonloppu, kun kaikki lähti jo huonompaan suuntaan"

Juttua muokattu 2.7. kello 12.10. Myös väliaikaista testauspaikkaa koskevaan kysymykseen vastasi Ville Lehtinen, ei Katja Patronen, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut