Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Päijät-Sote: Juhannuksena tapahtuneen koronaviruksen leviämisen laajuus ei vielä selvillä – Armaksessa juhannuksena asioineita kehotetaan yhä koronatestiin

Päijät-Soten alueella varmistettiin keskiviikkona 24 uutta koronavirustartuntaa, joista 12 on todettu juhannusta Lahden ravintoloissa viettäneillä.

Kaikkiaan keskustan ravintoloissa juhannusta viettäneillä on varmistunut jo yli 20 tartuntaa, joista 18 liittyy ravintola Armaksen joukkoaltistumiseen.

Lahden Armaksessa ilmennyt juhannuksen koronatartuntasuma tuli yllätyksenä ravintolan aluepäällikölle – "Tähän ei mennyt kuin kokonainen viikonloppu, kun kaikki lähti jo huonompaan suuntaan"

Päijät-Soten infektioylilääkäri Ville Lehtinen toteaa tiedotteessa, että seuraavien kahden viikon ajan on erityisen tärkeää noudattaa huolellisesti suosituksia ja rajoituksia, jotta tilanteen nopea heikkeneminen pystytään estämään.

– Juhannuksena tapahtuneen koronaviruksen leviämisen laajuus ei ole vielä selvillä. Lahdessa tulee nyt noudattaa erityistä varovaisuutta perheen ulkopuolisissa kontakteissa ja harkita ovatko ne välttämättömiä, hän sanoo.

Kahdeksan työntekijää ja 20 asiakasta on altistunut koronavirukselle Päijät-Soten yhdessä yksikössä. Asiakkaisiin ollaan yhteydessä varattujen käyntiaikojen siirtämiseksi.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä painottaa, että Armaksessa viime perjantaina tai lauantaina asioineiden on ensiarvoisen tärkeää hakeutua koronatestiin, vaikka oireita ei olisikaan.

Paikalla olleita kehotetaan jäämään omaehtoiseen karanteeniin ja välttämään kaikkia lähikontakteja testituloksen varmistumiseen saakka. Testiin ei kuitenkaan tarvitse hakeutua, jos on oireeton ja saanut kaksi rokotetta tai sairastanut koronataudin kuuden kuukauden sisään.

Koronatestin voi varata sähköisesti osoitteesta omaolo.fi. Kaikki ravintola Armaksessa juhannuksena asioineet voivat varata testiajan tilapäisestä ajanvarausnumerosta 044 4403 010. Puhelut ohjautuvat takaisinsoittojärjestelmään, ja soittajan numero jää vastauspalveluun.

Olitko juhannuksena Lahden Armaksessa? Kaikkien yökerhossa käyneiden pitää nyt mennä koronatestiin, vaikkei olisi oireita

Muissakin Lahden keskustan ravintoloissa 25.–26.6. vierailleita kehotetaan seuraamaan oloaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin vähäistenkin oireiden ilmaantuessa.

Päivystysavun numero 116 117 on hykyn mukaan ruuhkautunut suuren yhteydenottomäärän vuoksi, ja takaisinsoittoajoissa voi olla viivettä. Sekä Päivystysavun numeroon 116 117 että tilapäiseen ajanvarausnumeroon soittaneilta pyydetään kärsivällisyyttä takaisinsoiton odotteluun.

Akuutti24:n päivystykseen ei tule hakeutua ennen soittamista Päivystysavun numeroon 116 117. Myös koronanäytteenotossa, päivystyksessä ja vuodeosastoilla on ruuhkaa, ja yhtymä pyytää varautumaan tavallista pidempiin jonotus- ja odotusaikoihin. Resursseja puhelinajanvaraukseen ja koronanäytteenottoon on lisätty, ja Päijät-Soten henkilökunta purkaa ruuhkaa aktiivisesti.

Tartuntamäärät taas jyrkässä kasvussa, 24 uutta tartuntaa varmistui

Kahdeksan työntekijää ja 20 asiakasta on altistunut koronavirukselle Päijät-Soten yhdessä yksikössä. Asiakkaisiin ollaan yhteydessä varattujen käyntiaikojen siirtämiseksi.

Yleiset hygieniasuositukset ovat edelleen voimassa kaikkialla maakunnassa asiakastiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Lahden kaupungin alueella lähikontakteja suositellaan välttämään yleisölle avoimissa sisätiloissa. Yli 15 minuutin oleskelussa sisätiloissa tulisi pitää vähintään 2 metrin turvaväli samassa tilassa oleviin henkilöihin.

Yleinen kasvomaskin käyttösuositus on voimassa kaikkialla maakunnassa, ja se koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Myös yhden tai kaksi rokotetta saaneiden tulee noudattaa suosituksia.