Heinäkuussa Päijät-Hämeen museot tarjoavat niin pihasuunnistusta kuin kävelykierroksia  – päheiden museoiden teemaviikko järjestetään ensimmäistä kertaa

Museoviikolla ohjelmaa on noin 20 museossa eri puolilla maakuntaa.

Esimerkiksi Orimattilan kotiseutumuseolla on viikon aikana useita tapahtumia. Tuomas Räihä

Marjaana Lahola

Museojoogaa ja piknikkiä, kävelykierroksia ja avoimia ovia – ensimmäistä kertaa järjestettävä museoviikko Päheet museot tuo heinäkuussa tapahtumia reiluun kahteenkymmeneen museoon eri puolilla Päijät-Hämettä.

Mukana on museoita jokaisesta maakunnan kunnasta, minkä lisäksi skaala on laaja: mukana on sekä historiaa että taidetta, sekä ammatillisia museoita että pieniä paikallis- ja erikoismuseoita.

Lahden museoiden tutkija Anna-Riikka Vaden kertoo, että ajatuksena on museoiden näkyvyyden ja tunnettuuden parantaminen.

– Ajattelimme, että vielä tänä kesänä kotimaanmatkailu saa ihmiset liikkumaan lähialueella ja viettämään aikaa kotipaikkakunnalla.

Osa museoista on tapahtumaviikon aikana auki laajemmin kuin normaalisti. Tavallisesti maksullisissa museoissa saatetaan myös järjestää avointen ovien päiviä. Tyypillisiä tapahtumia ovat esimerkiksi opastetut kävelyt ja tutustumiset museoihin.

– Koronatilanne vaikuttaa niin, ettei massatapahtumia ja markkinoita kannata lähteä suunnittelemaan, Vaden huomauttaa.

Viikolla tulevat esiin myös pienet museot. Vaden mainitsee, että osa museoista on yhdistysvetoisia ja harrastuspohjalta toimivia, jolloin niiden tiedottaminenkin on melko vähäistä.

Listalla on jonkin verran myös elävää musiikkia, pihasuunnistusta, taiteilua ja niin edelleen.

Vaden nostaa esimerkiksi tapahtumaviikolta myös Orimattilan kotiseutumuseon. Siellä viikon aikana järjestetään muun muassa ohjelmallinen pihapiknik ja museojoogaa. Päheet museot -viikko osuu myös samaan aikaan kuin Vääksyn kanavan 150-vuotisjuhlaviikko.

– Asikkalassa ja Vääksyn alueella museot ovat aika hyvin avoinna.

Vadenin mukaan samantyyppisiä tapahtumia on muutamissa maakunnissa, muttei kovin monissa.

Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestetään kokeiluluontoisesti, mutta Vadenin mukaan tarkoitus olisi tehdä tapahtumaviikosta vuosittainen.

Päheet museot -viikko 5.–11.7.

Tämä juttu löytyy Etelä-Suomen Sanomien kesälehdestä. Lue koko lehti tästä!

5x poiminta

Päheet museot -tapahtumia

1. Suomen melontamuseossa Lahden Kahvisaaressa voi kokeilla kanootissa melamalleja, jotka ovat olleet vuosisatojen ajan käytössä Suomessa. Ma–su 5.–11.7. klo 12–16.

2. Hollolan kotiseutumuseossa koko perheelle suunnattu tonttupolku tutustuttaa kansanperinteiden tonttujen elämään. Lisäksi omatoimisessa käsityöpajassa tonttuaiheista askartelua. Esinemuseossa esittelyssä hollolalaista tiilen valmistusta ja valmistajia. Ke–su 7.–11.7. klo 12–18.

3. Heinolassa kuvataiteen päivänä vapaamuotoista taiteilua ja mahdollisuus ohjaukseen. Aikuisille Lääninkivalteri Aschanin talon puutarhassa, lapsille entisen Maaherrankadun päiväkodin tiloissa. La 10.7. klo 11–16.

4. Padasjoen kotiseutumuseossa omituisten esineiden tunnistus- ja arvauskisa. Parhaat ja kekseliäimmät vastaukset palkitaan. La 10.7. klo 10–14.

5 Myllymestarin kertomuksia Vääksyn vesimylly- ja sähkövoimalaitosmuseossa Asikkalassa ma 5.7. klo 13.

Koronavirustilanne voi vaikuttaa tapahtumiin. Koko tapahtumalistaus tulee osoitteeseen lahdenmuseot.fi/paheetmuseot/.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut