Sinilevän määrä on lisääntynyt juhannusviikolla, näin sitä on havaittu Lahden seudulla

Sääolosuhteet ovat olleet juhannusviikolla otolliset vanhenevan sinilevän pintaan nousemiselle. Timo Mustalampi

STT , Kari Anttinen

Sinilevän määrä on lisääntynyt juhannusviikolla. Suomen ympäristökeskuksen mukaan levää on havaittu yhä enemmän sekä järvi- että merialueilla.

Helteinen sää on vauhdittanut sinilevän kasvua etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa. Valtaosa havainnoista koskee edelleen kuitenkin vähäistä määrää sinilevää.

Lahden seudulla eniten sinilevää on havaittu Nastolassa Iso-Kukkasen Hevosniemen uimarannalla. Levää oli rannalla keskiviikkona runsaasti.

Levää havaittiin myös keskiviikkona Lahdessa Vesijärven Paimelanlahdella ja tiistaina Kymijärvellä Kariston uimarannalla. Määrät olivat kuitenkin pieniä. Hieman levää ajautui tiistaina myös Heinolassa Ruotsalaisella Tähtiniemen itärantaan.

Nastolan Salajärveltä on sinilevähavainto viikonlopulta, mutta sielläkin määrät olivat pieniä.

Tilanne voi vaihdella suuresti samankin järven eri osissa ja muuttua nopeasti sääolosuhteiden, etenkin tuulen vaikutuksesta, muistuttaa Hämeen ely-keskus.

Vähäisen sinileväesiintymän tunnistaa vedessä olevista pienistä vihertävistä hiutaleista ja kapeista leväjuovista, runsaamman puolestaan rannalla olevasta vihreästä raidasta tai leväkasautumista. Erittäin runsaassa leväesiintymässä rantaan voi keräytyä suurempi sinilevälautta.

Etelä- ja Keski-Suomessa järvien pintalämpötilat vaihtelevat 18–24 asteessa. Pintavesien lämpötilat ovat 2–6 astetta ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa lämpimämpiä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut