Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kun koronavirus katkaisi matkustustamisen, hollolalaispariskunta hankki kesämökin – näin ensimmäinen vuosi mökinomistajina on sujunut

Töitä on riittänyt, kun Heinolassa sijaitsevaa mökkiä on laajennettu ja pihapuita kaadettu, mutta nyt väliin jäävä mökkiviikonloppu aiheuttaisi suorastaan vieroitusoireita.

Pieni harmaaksi maalattu kesämökki seisoo lähellä suuren lammen rantaa Heinolan perukoilla. Matka löylyistä uimaan ei ole pitkä, sillä terassilta johtavat rantaan ja laiturille uudenkarheat, viime vuonna rakennetut puiset portaat.

– Laituri ja portaat olivat iso homma, mutta meillä oli siinä tosi taitava puuseppä ja kirvesmies. Hän oli selvästi taiteilija, jolla oli visio. Me vain nyökyttelimme ja hyväksyimme, naurahtaa Peter Puhlin.

– Lopputulos on tosi hieno.

Mökki, laituri ja ympäröivä piha kuuluvat hollolalaisille Peter ja Mira Puhlinille, jotka ryhtyivät ensi kertaa mökin omistajiksi viime kesänä. Sisältä valkoiseksi maalatusta mökistä löytyvät tupa nukkumapaikkoineen, keittiö ja sauna sekä parvi, jonne mahtuvat nukkumaan esimerkiksi lapsenlapset.

Remonttitarvikkeita näkyy kuitenkin siellä täällä. Valmistahan ei kesämökeillä tunnetusti koskaan tule, ja seuraavaksi pihaan odotetaan pientä vierasmajaa.

Tavallisesti paljon matkustelevat Puhlinit innostuivat mökin hankkimisesta koronapandemian myötä.

– Oma haaveeni oli, että olisi paikka, jonne voisi perjantaina ajaa autolla ja jossa voisi olla viikonlopun, Mira Puhlin kertoo.

Toukokuussa 2020 pariskunta alkoi kiertää mökkinäytöillä. Viimeistään niiden aikana selvisi, että kulkutauti oli saanut monen muunkin etsimään itselleen omaa mökkiä.

On yllättävää, miten paljon mökki imee rahaa, vaikka ei tekisi mitään isoa.

Heinolassa mökkeilevä Mira Puhlin

– Kävimme katsomassa 12–15 mökkiä. Se yllätti, että katsojia oli aina tosi paljon. Huomasi, että oli mökkibuumi, Mira Puhlin kertoo.

Puhlinien vaatimukset mökille olivat melko yksinkertaiset: ei kovin vanha, ja sijainti enintään tunnin päässä kotoa.

Muutenkin helppo saavutettavuus oli tärkeää, sillä kymmenien kilometrien kinttupolkua ei tehnyt mieli ajaa.

– Halusimme kahden aikuisen ihmisen vapaanviettopaikan työkiireiltä lepuutteluun: pieni mökki, jolla pääsee uimaan, rentoutumaan ja lepäilemään, Mira Puhlin kuvailee.

Sopiva mökki löytyi heinäkuussa, ja kaupat tehtiin pikavauhtia.

– Tämä oli ainoa mökki tämän pienen järven rannalla, ja innostuimme siitä saman tien, Peter Puhlin kertoo.

Mökillä on kuitenkin riittänyt melko lailla tekemistä. Vajaan vuoden aikana mökkiä on laajennettu, tontin puita kaadettu ja risusavottaa tehty – jo sen mainitun laituriprojektin lisäksi.

– Kun pääsi paikalle, suunnitelmat alkoivat kasvaa. Toisaalta se on niin kivaa tekemistä, ihan erilaista kuin laittaa omaa kotia! Mira Puhlin sanoo.

Hän huomauttaa, että mökillä täytyy varautua työntekoon.

Toinenkin yllätys voi olla:

– On yllättävää, miten paljon mökki imee rahaa, vaikka ei tekisi mitään isoa. Koko ajan on jotain pientä, mitä pitää hankkia. Kyllä meillä on yksi omaisuus mennyt, hän myöntää.

Pari järkytystäkin on matkalla ollut. Ensimmäinen säikähdys tuli, kun Mira Puhlin meni katsomaan mökkilampea tarkemmin.

– Katsoin vettä, että se on ihan ruskeaa. Mentiinkö ostamaan mutalampi? hän kertoo.

Tumma väri johtui kuitenkin humuksesta, ja vesi itsessään oli hyvälaatuista.

Toinen järkytys tuli, kun tarjous sähkösopimuksesta oli moninkertainen ensimmäiseen arvioon verrattuna. Asia ratkaistiin kaasulla ja aurinkopaneeleilla.

– Täytyy sanoa, että jos joku miettii sähköttömän mökin hankkimista, suosittelen tutustumaan aurinkopaneeliratkaisuihin. Ne ovat yllättävän tehokkaita, Mira Puhlin sanoo.

Aivan ensimmäistä kertaa pariskunta ei mökkeile. Peter Puhlinin isällä on Kotkan seudulla sukusaari, jolla sijaitsevalla mökillä on vuosien varrella vietetty paljon aikaa.

Nyt Puhlinit ovat viettäneet uudella mökillään aikaa ympäri vuoden. Mökillä on tehty etätöitäkin, ja siellä pariskunta vietti myös uudenvuoden.

Heinolan mökillä on varaava takka, ja mökki on lämpöeristetty. Silti jos mökille tulee talvella, ensimmäisen parin tunnin aikana ei Mira Puhlinin mukaan naurata.

Joka tapauksessa he viettävät mökillä nyt runsaasti aikaa.

– Jos jää viikonloppu väliin, kärsin jo vieroitusoireista, Mira Puhlin sanoo.

Tämä juttu löytyy Etelä-Suomen Sanomien kesälehdestä. Lue koko lehti tästä!