22.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Seitsemän uutta tartuntaa varmistettu, ilmaantuvuusluku kasvoi hieman

Oskari Valtonen

Päijät-Soten alueella varmistettiin maanantaina seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Sunnuntaina uusia tartuntoja varmistettiin kahdeksan ja lauantaina neljä.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Tehohoidossa koronapotilaita ei ole yhtään.

Päijät-Soten alueella on todettu koko koronavirusepidemian aikana yhteensä 3 221 koronavirustartuntaa. Näytteitä on puolestaan otettu kaikkiaan 133 559 kappaletta. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on alueella ollut koko epidemian aikana 20.

Ilmaantuvuusluku on jälleen hieman noussut ja se on nyt 36, kun se maanantaina oli 35 ja sunnuntaina 32. Ilmaantuvuus kuvaa tartuntojen määrää 14:n viime vuorokauden aikana 100 000:ta asukasta kohti.

Tiistaihin mennessä koronarokotuksen oli saanut 71,1 prosenttia Päijät-Soten alueen yli 16-vuotiaista. Tämä tarkoittaa noin 126 300 ihmistä. Tehosterokotteen on saanut noin 34 500 henkilöä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän koronayhteistyöryhmä arvioi maanantaina, että koronaepidemia on siirtynyt lähes koko Päijät-Soten alueella perustasolle. Kiihtymisvaihe jatkuu enää Lahdessa, Orimattilassa ja Kärkölässä.

Vaikka alueen koronatilanne ei viime viikolla jatkanut hyvää kehityssuuntaa, kyse on yhtymän mukaan todennäköisimmin epidemian luonnollisesta vaihtelusta. Tilanne ei tämän hetken tiedon mukaan ole siis huonontunut.

Nuorten eli 12–15-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset aloitetaan Päijät-Soten alueella elokuussa, kun koulut alkavat. Rokotukset on tarkoitus järjestää kouluterveydenhuollon kautta.

Nyt koronavirusrokotuksia saavat kaikki ikäryhmät 16-vuotiaista lähtien. Rokotukset jatkuvat normaalisti kesän yli sote-keskusten rokotuspisteissä ja työterveysyrityksissä. Tällä viikolla annetaan noin 8 000 rokotusta.

Päijät-Soten asiakkaat voivat tulostaa virallisen EU:n koronatodistuksen Omakannan järjestelmästä tästä lähtien. EU:n koronatodistus sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta.

Todistuksessa näkyy, onko asiakas saanut yhden vai kaksi annosta koronavirusrokotetta, ja uusimman annoksen päivämäärä. Todistus löytyy Omakannan Koronatodistus-kohdasta.

Jos oma koronatodistus ei saaduista rokotuksista huolimatta näy Omakannassa, voi asiakas ottaa yhteyttä rokotteen antaneeseen sote-keskukseen tai työterveysyritykseen. Koronatodistuksen perusajatuksena on, että sen saa siitä maasta, missä rokotus on annettu. Suomessa todistuksen voi saada vain Suomessa annetuista ja käytössä olevista rokotuksista.

Juttua päivitetty rokotetiedoilla kello 15.38. Lisätty tiedot nuorten riskiryhmäläisten rokottamisesta ja EU:n koronatodistuksesta kello 19.06.

Päijät-Sote: Epidemia on siirtynyt perustasolle lähes koko alueella

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut