21.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Sote: Epidemia on siirtynyt perustasolle lähes koko alueella

ESS

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän koronayhteistyöryhmä arvioi, että koronaepidemia on siirtynyt lähes koko Päijät-Soten eli sairaanhoitopiirin alueella perustasolle. Kiihtymisvaihe jatkuu enää Lahdessa, Orimattilassa ja Kärkölässä.

– Tavoitteena olisi saada koko alueemme perustasolle aivan lähiviikkoina. On kuitenkin huomattava, että tämän kesän koronavirus leviää selvästi paremmin kuin vuoden takainen, sanoo Päijät-Soten johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Vaikka alueen koronatilanne ei viime viikolla jatkanutkaan hyvää kehityssuuntaa, kyse on yhtymän mukaan todennäköisimmin epidemian luonnollisesta vaihtelusta, eikä tilanne tämän hetken tiedon mukaan ole muutoin huonontunut. Uusia koronatartuntoja todettiin Päijät-Soten alueella viime viikolla 41, kun lukema oli edellisellä viikolla 33.

Päijät-Soten alueella varmistettiin sunnuntaina kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Luku tuplaantui lauantaista, mutta on edelleen huomattavasti perjantaita (14) pienempi.

Sairaalahoidossa on lauantain tapaan yksi koronapotilas. Sairaalaan ei joutunut viime viikolla yhtään koronapotilasta, kun edeltäneellä viikolla heitä oli kaksi.

Tartunnanlähde oli selvillä 70 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Karanteenissa olleilla varmistui 10 tartuntaa ja samassa taloudessa asuvilla todettiin 12 jatkotartuntaa. Ulkomailta tartuntoja tuli 10.

Työpaikalla todettiin yksi tartunta, päiväkodeissa tai kouluissa ei ensimmäistäkään. Ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi kuusi jatkotartuntaa.

Tuoreimmissa valmistuneissa sekvensointituloksissa kaikki 20 alueelta tutkittua näytettä olivat virusmuunnoksia. Viruskannoista 16 oli alfamuunnosta eli Britannian muunnosta ja neljä deltamuunnosta eli Intian muunnosta.

Päijät-Soten alueen vähintään 16-vuotiaista on rokotettu yli 70 prosenttia. Rokotuksia on kaikkiaan annettu lähes 159 000, niistä noin 34 000 on toisia eli tehosterokotuksia. Tällä viikolla alueella annetaan noin 8 000 koronarokotusta lisää.

Hyvinvointiyhtymän alueella on todettu epidemian aikana 3 214 koronatartuntaa. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on alueella ollut epidemian aikana 20.

Ilmaantuvuusluku on edelleen hieman noussut ja se on nyt 35, kun se sunnuntaina oli 32 ja lauantaina 30. Ilmaantuvuus kuvaa tartuntojen määrää 14:n viime vuorokauden aikana 100 000:ta asukasta kohti.

Kiihtymisvaiheen kunnissa järjestettävissä sisätapahtumissa on oltava mahdollisuus säilyttää kahden metrin turvavälit. Kaikkien ikäryhmien myös sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoimintaa kilpailuineen voidaan harjoittaa noudattaen turvaetäisyyksiä ja ohjeita turvalliseen harrastamiseen. Osallistujamäärää ei rajoiteta, mutta turvallisuusohjeita ja etäisyyksiä on suositeltavaa noudattaa.

Alueen ravintolat ovat auki valtioneuvoston asetuksen mukaisesti.

Maskien käyttösuositus koskee edelleen kaikkia yli 12-vuotiaita. Suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 15.7. asti, mutta niitä voidaan muuttaa tarvittaessa aiemmin.

Juttua päivitetty kello 15.20 kauttaaltaan koronayhteistyöryhmän tiedoilla

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut