Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Sunnuntaina vietetään Luonnonkukkien päivää – vuoden kukkalajiksi on valittu komea keltakurjenmiekka

Luonnonkukkien päivänä muistutetaan kasvien uhkista ja suojelusta.

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään sunnuntaina. Vuoden kukkalajiksi on valittu keltakurjenmiekka, joka sopii Suomen luonnonsuojeluliiton Virtavesi-teemavuoteen.

Kymenlaakson maakuntakukkanakin tunnettu keltakurjenmiekka on yksi komeimmista kukkakasveistamme. Luonnonkukkien päivän esitteen kuvailun mukaan kurjenmiekkakasvusto luo arvokkaan tunnelman varjoisassa tervaleppäkorvessa tai ikimetsän halki hiljaa soljuvan pienehkön joen partaalla. Keltakurjenmiekan kukinta on kesä-heinäkuussa ja kasvia pölyttävät kimalaiset.

Keltakurjenmiekka on sukunsa ainoa laji Suomessa. Se on melko yleinen Etelä-Suomessa, mutta harvinainen Keski-Suomessa.

Viime vuonna luonnonkukkien päivän teemalajina oli pihlaja.

Luonnonkukkien päivää on vietetty Suomessa vuodesta 2003 lähtien ja niiden yhteydessä on pidetty noin 90 kasviretkeä eri puolilla maata. Retken järjestelyistä ei makseta palkkioita. Usein järjestelyt on hoidettu yhteistyössä muiden paikallisten harrastajien ja tahojen kanssa.

Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasviharrastuksen ja luonnontuntemuksen lisääminen sekä yhteisten luontoelämysten tarjoaminen mahdollisimman monelle. Teemapäivä on myös hyvä tilaisuus kertoa kasvien ja niiden elinympäristöjen käytöstä, uhkista ja suojelusta.

Suomessa Luonnonkukkien päivän järjestelyt toteutuvat laajalla yhteistyöllä. Tapahtuman koordinointi hoidetaan Suomen luonnonsuojeluliitossa. Järjestelyissä ovat mukana myös Suomen biologian seura Vanamo, Fauna-seura, Metsähallituksen luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto.

Lahden seudun luontopolut, retkikohteet ja matkailupalvelut on nyt kerätty digitaaliselle kartalle – retkivinkkejä voi käydä kysymässä myös luontobloggaaja Mika Markkaselta