Muistokirjoitus: Hanna Myyrä 1964–2021

Jukka Airo

Etelä-Suomen Sanomien toimituspäällikkö Hanna Myyrä kuoli syöpään Päijät-Hämeen keskussairaalassa 6. kesäkuuta 2021. Hän oli syntynyt Lahdessa 4. helmikuuta 1964.

Paljasjalkainen lahtelainen Hanna Myyrä kasvoi ensimmäiset vuotensa keskustassa. Pian perhe muutti Kiveriöön, jonka kansakoulussa hän aloitti koulutiensä jatkaen sitä Lotilan musiikkiluokilla. Yläasteen ja lukion hän kävi Tiirismaalla ja kirjoitti siellä ylioppilaaksi 1983.

Korkeakoulutusta Myyrä hankki Tampereen yliopistosta. Hän suoritti ensin toimittajatutkinnon ja valmistui sitten yhteiskuntatieteiden maisteriksi ankkuroiduttuaan jo vankasti työelämään. Ammatillista osaamistaan hän kehitti ahkerasti myöhemminkin työnsä ohessa.

Myyrä oli toisen polven journalisti, sillä hänen isänsä Heikki työskenteli aikanaan ESS:ssa vaativissa tehtävissä. Myös vanhempi sisar aloitti toimittajan uransa samassa talossa, jonne veri veti Hannaakin heti kouluvuosien jälkeen. Omaksuttuaan alan perusopit synnyinkaupunkinsa lehdessä Myyrä kerrytti työkokemusta muualla, kunnes palasi 2006 takaisin ESS:iin uutispäälliköksi. Pian hänet ylennettiin toimituspäälliköksi. Vastaavasta tehtävästä hänellä oli kokemusta jo sisarlehti Itä-Hämeestä.

Myyrä opittiin tuntemaan tarkkana, määrätietoisena ja oikeudenmukaisena esimiehenä, jonka vastuulle toimituksen hallinnolliset rutiinit oli turvallista antaa. Pariin otteeseen hän ehti toimia myös vt. päätoimittajana. Siinäkin hän herätti arvostusta konsernin päämajaa myöten.

Kykynsä välittää ja kantaa vastuuta Hanna Myyrä osoitti myös äitinä luotsatessaan nyt jo parikymppisiä kaksospoikiaan kohti aikuisuutta reilulla ja kannustavalla mutta tarvittaessa myös tiukalla ja vaativalla otteella.

Läheisiinsä, ystäviinsä ja työtovereihinsa Myyrä jätti lähtemättömän vaikutuksen huumorintajullaan, joka leikkasi tilanteen tullen ompelukonetta nopeammin. Ompeleminen ei silti lukeutunut hänen tärkeimpiin harrastuksiinsa vaan neulonta. Siinä hän pääsi toteuttamaan itseään nuoresta pitäen omin käsin piirtämiensä mallien mukaisesti.

Ison osan vapaa-ajasta lohkaisivat musiikki ja Lahden kamarikuoro. Viime vuosina sydämen asiaksi nousivat lintujen tarkkailu ja Lapin-matkailu. Molempiin uusiin harrastuksiinsa Myyrä onnistui houkuttelemaan myös kaksossisarensa mukaan, kummankin suureksi riemuksi.

Lappiin Myyrä kaavaili matkaavansa myös tänä kesänä, mutta nopeasti edennyt syöpä teki suunnitelman tyhjäksi. Läheisille tuo silti lohtua ajatus, että Hanna olisi kuin olisikin taas Lapissa bongaamassa lintuharvinaisuuksia, jotka jäivät puuttumaan hänen listaltaan syövän vietyä voiton vahvasta tahdosta.

Kirjoittaja on ESS:n pääkirjoitustoimittaja ja Hanna Myyrän pitkäaikainen työtoveri.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut