Neljävuotias oli hukkua uimarannalla Lahdessa – Vilma, 9, ja Hertta, 10, pelastivat tajuttoman tytön hengen

Hertta Ryhänen ja Vilma Hänninen sukelsivat pikkutytön vedestä ja toivat rantaan. Salla Virta / Päijät-Hämeen pelastuslaitos

ESS

Neljävuotias tyttö oli hukkua Lahdessa Möysän uimarannalla 8. kesäkuuta sattuneessa onnettomuudessa.

Lapsi oli jo vajonnut veden alle, kun 9-vuotias Vilma Hänninen ja 10-vuotias Hertta Ryhänen huomasivat hänen hätänsä. Kaksikko sukelsi tajuttoman tytön vedestä ja toi rantaan.

Vilma Hänninen kertoo, että he olivat uimassa, ja huomasivat, että veden alla oli lapsi, joka ei liikkunut.

– Oli vain pakko auttaa ja tuoda hänet rantaan. Vettä oli siinä ehkä minua vatsaan asti.

Rannalla apuun tuli kaksi aikuista, Aleksi Lavikainen ja Päivi Jouko. He aloittivat peruselvytyksen, jonka avulla tyttö alkoi reagoida ja hengittää. Kun Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen yksikkö ja ensihoito saapuivat paikalle, tyttö oli jo hereillä.

– Saimme hyvän opastuksen onnettomuuspaikalle sivullisilta ja teimme ensiarvion. Lapsi oli silloin jo hereillä ja yski, kertoo paikalle ensimmäisessä yksikössä saapunut ruiskumestari Tommi Katila pelastuslaitoksen tiedotteessa.

Nuori potilas toimitettiin Päijät-Hämeen keskussairaalaan tarkkailuun.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi Vilman ja Hertan perjantaina esimerkillisestä ja urhoollisesta toiminnasta kunniakirjalla, repulla ja taskulampulla.

– Erittäin hienoa ja poikkeuksellista toimintaa. Ryhdyitte toimeen yhtään epäröimättä, kiitti aluepalopäällikkö Jani Aaltonen tyttöjä.

Päivi Jouko ja Aleksi Lavikainen aloittiuvat ripeästi tajuttoman tytön elvytyksen. Matti Silenius / Päijät-Sote

Päijät-Sote puolestaan kiitti ripeästi elvytyksen aloittaneita Aleksi Lavikaista ja Päivi Joukoa kunniakirjoilla esimerkillisestä kansalaistoiminnasta tytön elvyttämisessä. Heidän nopea toimintansa ja elvytys auttoivat pelastamaan lapsen hengen, sanoo ensihoidon ylilääkäri Timo Jama.

Päivi Joukon mukaan elottoman pikkutytön ympärillä oli paljon aikuisia, mutta kukaan ei osannut toimia. Hän työskentelee lentoemäntänä ja käy joka vuosi läpi hätätilanteita.

Myös apuun tullut Aleksi Lavikainen on käynyt ensiapukursseja työpaikallaan. Hän muistuttaa vanhempia lasten valvonnan tärkeydestä.

– Lapset tarvitsevat vanhemman tai aikuisen valvontaa, että vältytään tällaisilta tilanteilta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut