Terhi Säynäjärven Esalainen: Hupsista, rahaa menikin 300 000 euroa ekstraa

Terhi Säynäjärvi

Terhi Säynäjärvi

Viime viikolla kuului ikäviä uutisia uudesta pyöräilyn kiertoliittymästä Lahden urheilukeskuksessa.

Ainakin kolme pyöräilijää oli jo loukannut itsensä törmättyään reunakiveykseen, joka on ympyrän jäähallin puoleisella väylällä. Kaatumiset ovat olleet niin rajuja, että yhden pyöräilijän kyynärpäävamma vaati leikkaushoitoa.

Kuulostaa erittäin ikävältä, muttei välttämättä yllättävältä.

Tein pikku-uutisen kiertoliittymän pyöräkaistasuunnitelmasta viime vuoden toukokuussa, kun hanketta vasta suunniteltiin. Ihmettelin mielessäni, miten suomalaispyöräilijät oppisivat ajamaan ympyrässä autoilijoiden tapaan. Tuskin kukaan suomalaispyöräilijä on harjoitellut tätä aiemmin – ellei ole ajellut Hollannissa, mistä malli on tänne haettu.

No, nyt on kuulemma luvassa opastusta ja liikennemerkit tarkistetaan niin, ettei kulkijoille jäisi tulkinnanvaraa.

Koko pyöräilykiertoliittymän oli tarkoitus parantaa turvallisuutta, mutta toistaiseksi on käynyt päinvastoin – ihmiset kulkevat luontaisia reittejä pitkin, eivätkä suunnittelijoiden pöydillä menevillä ihanneväylillä.

Kuperkeikkaa heitti myös hankkeen kustannusarvio. Oletus oli, että veronmaksajien kukkarosta napattaisiin 200 000 euroa. Ei riittänyt alkuunkaan, vaan rahaa paloi 500 000 euroa. Budjetti siis ylittyi 150-prosenttisesti.

Miten tällainen rahanmeno voi olla mahdollista kaupungissa, joka ei suinkaan kylve euroissa, vaan on jo vuosien ajan säästänyt niin päivähoidosta, koulutuksesta kuin sote-menoistakin? Joka vuosi kuuluu sama tuttu soundi ja päättäjien tuska: miten saataisiin palvelut tuotettua ja samalla säästövaatimukset täytettyä?

Tänä keväänä käytiin raastavan kuuloista keskustelua esimerkiksi varhaiskasvatuksen iltahoidon lopettamisesta joissakin päiväkodeissa ja yksityisen päivähoidon palvelusetelileikkauksista. Kasaan piti raapia satojen tuhansien säästöjä.

Lahtelaisena veronmaksajana tuntuu usein siltä, että toisaalla on piikki auki ja toisaalla etsitään pyyhekumin puolikasta, joka vielä pitäisi puolittaa.

Se, että kiertoliittymään yhtäkkiä hupsahti 300 000 euroa ekstraa, ei toisaalta ole mitenkään tavaton budjetin ylitys julkisissa rakennushankkeissa.

Vaikuttaa olevan ennemminkin sääntö kuin poikkeus, että rahaa palaa paljon yli summan, jonka turvin päätös on alunperin saatu syntymään. Sitten rakentaminen alkaa, eikä hommia tietenkään enää haluta jättää seisomaan, vaikka rahaa meneekin.

Pääkaupungissa kohistaan tällä hetkellä Kruunusillat-hankkeesta, jonka kustannusarvio on noussut 430 miljoonasta lähes 800 miljoonaan euroon. Länsimetro maksoi aikoinaan lähes miljardin enemmän kuin siihen oli alunperin varattu.

Rakentamisessa voi aina tulla yllätyksiä vastaan, mutta julkisten hankkeiden törkeät kustannusylitykset kertovat ennen kaikkea siitä, että hankintaosaamisessa olisi paljon parannettavaa.

Siispä tuoreet valtuutetut: katsokaa, että kunnissa on rautaisia hankinnan ammattilaisia. Minkään puolueen äänestäjät eivät halua lukea uutisia siitä, että taas meni paljon enemmän rahaa kuin oli suunniteltu.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut