Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

"Kuivakäymälän ei kuulu haista" – mökille voi nyt valita vaikka pakastavan tai tuhkaavan vessan

Sisävessat yleistyvät kesämökeillä. Pakastavan pöntön voi laittaa vaikka komeroon.

Sisällä olevat kuivakäymälät kasvattavat koko ajan suosiotaan vapaa-ajanasunnoissa – ja käytetään niitä ympärivuotisesti asutuissa kodeissakin haja-asutusseuduilla.

Vedettömän ja hajuttoman sisävessan voi nykyään perustaa helpoimmillaan vaikka komeroon, mikä on kätevää, jos rakennus on vanha. Ostetaan pakastava käymälä ja kytketään virtajohto seinään. Valmista!

Käymäläseura Huussin projektipäällikkö Sari Huuhtanen näkee paljon perusteluja sille, että mökin sisällä on vessa.

– Vanhemmalla sukupolvella saattaa kulkeminen olla jo haasteellista, ja sisävessa ratkaisee sen asian.

Ikääntyneille, jotka eivät jaksa enää hoitaa vessan tyhjennystä, voi harkita esimerkiksi tuhkaavaa kuivakäymälää.

– Se tuottaa noin kahvikupillisen tuhkaa viikossa. Mutta toinen puoli on se, että malli vaatii läpivientejä ja korvausilmaa. Ei siis teknisesti mikään läpihuutojuttu.

Nykyään huussit ovat niin nättejä, että sellainen voi olla vaikka keskellä pihaa.

Projektipäällikkö Sari Huuhtanen

Ehkä tästä syystä sellaisenaan käyttövalmis pakastava malli on lisännyt eniten suosiotaan sisälle asennettavista kuivakäymälöistä.

– Siinä on myös hintaeroa. Tuhkaava maksaa noin 3 000 euroa ja pakastava noin tonnin, huomauttaa Sari Huuhtanen.

Vaikka mökkiin tekisi sisälle kuivakäymälän, Käymäläseura Huussi suosittelee aina myös ulkohuussia. Monet mallit, kuten pakastava, tuhkaava tai haihduttava, eivät nimittäin sovi sellaiseen käyttöön, että mökille pelmahtaa vaikka 20 henkilön juhannusporukka.

– Esimerkiksi haihduttava malli kestää neljän hengen kuormituksen. Lopuille joutuisi sanomaan, että pissatkaa ulos, Huuhtanen havainnollistaa.

Nykyajan ulkohuusseissa on ilmanvaihtoputki, mikä vie hajua pois siinä missä muuttunut säiliötekniikkakin.

– Kuivakäymälän ei kuulu haista. Voi sanoa, että jotakin on aina pielessä silloin, jos haisee. Jotkut, jotka ovat laittaneet ympärivuotisesti asuttuun taloon kuivakäymälän, sanovat, että se haisee jopa vähemmän kuin vesivessa.

Vanhan ajan huussissa oli kenties iso, umpinainen muovisaavi. Jos kuiviketta ei käytetty tarpeeksi, neste lillui päällimmäisenä. Nykymalleissa ylimääräinen neste pääsee läpi, ja se kerätään erikseen. Mallikohtaisesti on vaihtelua, miten paljon nestettä jää kerättäväksi. Otollisella paikalla se haihtuu vähiin.

– Jos on tumma metsänreuna, mihin ei tuule, kosteus ei haihdu niin paljon kuin aurinkoisella kalliolla. Valitse mahdollisimman avoin paikka ja jos mahdollista, sijoita takaseinä etelään päin. Nykyään huussit ovat niin nättejä, että sellainen voi olla vaikka keskellä pihaa. On myös käytännöllistä, että huussi on lähellä, jos on vaikkapa lapsia mökkeilemässä, Huuhtanen evästää.

Vanhan ajan tapa sijoittaa huussi kauas päärakennuksesta liittyi sekä hajuun että ulkonäköön, mutta nykyään trendikkäistä huusseista jopa laitetaan kuvia sosiaa­liseen mediaan.

– Nuorempi sukupolvi haluaa tilan, joka näyttää vesivessalta käsienpesupisteineen. Monet miettivät vesikäymälääkin, mutta siinä on kyllä haastetta päästä nykyisiin, asetuksen vaatimiin puhdistustavoitteisiin. Yksinkertaisempaa on valita kuivakäymälä.

Tämä juttu löytyy Etelä-Suomen Sanomien kesälehdestä. Lue koko lehti tästä!