Marika Salmi on Päijät-Hämeen vuoden 2020 urheilija – Jari Litmaselle Respect-tunnustuspalkinto

Päijät-Hämeen Urheilugaala jouduttiin koronatilanteen vuoksi perumaan alkuvuodesta. Perinteinen palkitsemisperinne haluttiin silti säilyttää, joten palkinnot jaettiin torstaina etätilaisuudessa.

Tunnetuin palkittava on Jari Litmanen. Lahdesta jalkapallomaailman huipulle aikanaan ponnistanut ja helmikuussa 50 vuotta täyttäneelle Litmaselle myönnettiin Respect-tunnustuspalkinto. Palkintoon liittyvän 500 euron stipendin Litmanen lahjoittaa eteenpäin FC Reippaan juniorityöhön.

– Otan tunnustuksen nöyränä, kiitollisena ja ilomielin vastaan. Yhteydenotto tuli minulle yllätyksenä. Mielestäni stipendin luonnollisin suunta on tässä yhteydessä juniorijalkapallo. Reippaan juniorit saavat pientä tukea toimintaansa. Tuetaan Lahti-jalkapalloa ja sitä kasvuympäristöä, missä itsekin opit olen aikoinaan saanut, Litmanen kommentoi yllätyspalkintoaan.

Päijät-Hämeen vuoden 2020 urheilijaksi valittiin Orimattilan Seudun Urheiluampujien Marika Salmi. Hän saavutti vuonna 2020 muun muassa neljännen ja kuudennen sijan trap-ammunnan maailmancupin osakilpailuissa.

Lisäksi hänet valittiin Suomen Ampumaurheiluliiton vuoden ampumaurheilijaksi sekä Urheilutoimittajain Liiton Lajien parhaaksi ampumaurheilijaksi 2020.

Salmi päätti viime syksynä vetäytyä sivuun maajoukkuetoiminnasta.

Vuoden valmentajaksi valittiin painivalmentaja Tapio Lattu, joka on niittänyt mainetta muun muassa olympiapaikan lunastaneen Arvi Savolaisen valmentajana.

Yksi eniten tunteita herättävistä palkinnoista, eli Elämänurapalkinto jäi tänä vuonna jakamatta. Mikäli gaala voidaan järjestää alkuvuodesta 2022 normaaliin tapaan, jaetaan palkinto silloin kahdelle eri taholle.

Valinnat palkittavista teki Päijät-Hämeen Urheilutekopalkintojen valintaraati ja päätökset vahvisti Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun hallitus.

Vuosi 2020

PHLU:n urheilutekopalkittavat

Vuoden urheilija, Marika Salmi

Marika Salmi, haulikkoampuja (trap), Orimattilan Seudun Urheiluampujat

Maailmancupissa neljäs trapissa ja kuudes sija kaksoistrapissa Kyproksella. SM-hopeaa kaksoistrapissa. Suomen Ampumaurheiluliiton vuoden 2020 ampumaurheilija. Urheilutoimittajain Liiton Lajien paras ampumaurheilija vuonna 2020. OSU:n vuoden 2020 paras ampuja.

Vuoden urheiluseura, Lahti Basketball Juniorit ry

Koripalloseura on selviytynyt erittäin poikkeuksellisesta ja haastavasta koronavuodesta 2020 erinomaisesti seurana. Seura saavutti Tähtiseura-merkin vuoden 2020 päätteeksi.

Lisäksi seura laajentui perustaessaan U19 tyttöjen kilparyhmän alaisuuteensa, yhdistämällä Heinolan, Orimattilan ja Lahden parhaat pelaajat samaan paikkaan. Sai villikortti-hakemuksella perustettua joukkueen valtakunnalliseen miesten 1. divisioona B- sarjaan.

Vuoden valmentaja, Tapio Lattu

Lahden Ahkeran monivuotinen painin päävalmentaja. Siirtyi keväällä 2020 palauttamaan henkiin Mukkulan Riennon painitoimintaa. Tokion Olympialaisiin maapaikan lunastaneen nuorten arvokisojen moninkertaisen mitalistin Arvi Savolaisen valmentaja ja mentori. Pystyy valmentamaan kreikkalais-roomalaista painia ja vapaapainia maailmanhuipputasolla. Valmentaja, joka tekee töitä tinkimättömästi ja itseään säästelemättä huippupainin eteen.

Vuoden vammaisurheilija, Samuel Ojala

Lahtelainen Ojala oli runkopelaajia, kun Suomen sähköpyörätuolisalibandymaajoukkue ylsi hopealle kovatasoisessa kansainvälisessä turnauksessa Italiassa helmikuussa 2020.

Vuoden lupaava tyttöurheilija, Ilona Mononen

Liikuntakeskus Pajulahden ja PHLU:n 500 euron stipendi.

17-vuotias, Lahden Ahkeraa edustava Mononen saavutti Kalevan kisoissa vuonna 2020 hopeaa 1 500 metrin juoksussa ja pronssia 800 metrin juoksussa. Vuoden 2020 sisäratojen SM-kilpailuissa hän sai hopeaa 1 500 metrin juoksussa.

Vuoden lupaava poikaurheilija, Matias Rajaniemi

Suomen Urheiluopiston Vierumäen ja PHLU:n 500 € stipendi

Rajaniemi voitti pronssia jääkiekon nuorten maailmanmestaruuskisoista 2020 ja murtautui Pelicansin liigajoukkueeseen vain 18-vuotiaana.

Vuoden liikunta- ja urheiluteko, Tiirismaan Latu ry

Salpausselän maastoliikuntapolut (Salpausselkä Trails) on uutta Lahdessa. Polkujen aikaansaaminen on latuyhdistyksen monen vuoden lobbauksen tulos. Toteutus ja ylläpitokin on osin Tiirismaan Ladun talkootyönä. Merkityt polut palvelevat kaupunkilaisia ympärivuotisesti luonnonläheisinä ja monipuolisina lähiulkoilupaikkoina. Talvikäyttö poistaa tarvetta kulkea laduilla, kun suksettomillekin on merkittyjä reittejä luontoympäristössä.

Erikoispalkintoluokka RESPECT, Jari Litmanen

Etelä-Suomen Sanomien 500 € stipendi.

Suomalaisen jalkapalloilun ylivoimaisesti kirkkain nimi, joka on vienyt lahtelaisen jalkapalloilun maailman kartalle ja tehnyt Lahden kaupungin tunnetuksi ympäri maailmaa. Edistänyt merkittävällä tavalla jalkapallon arvostusta ja lisännyt lajin harrastajamäärää Lahdessa. Palo ja rakkaus Lahtea ja jalkapalloa kohtaan on vieläkin ilmiselvää, jota on osoittanut liittymällä Lahden Reippaan toimintaan mukaan, auttaen tulevia sukupolvia kasvamaan hänen jalanjäljissään. Litmanen luovuttaa stipendin eteenpäin FC Reippaan juniorijalkapallolle.

Vuoden Akatemia -urheilija (PHUrA), Jesse Nykänen

Vuoden Akatemiaurheilijan valitsee Päijät-Hämeen Urheiluakatemian johtoryhmä.

Lahden Atomia edustava Nykänen, 24, on Suomen parhaita painonnostajia ja urheilu-uransa ohessa hän opiskelee liiketaloutta LAB-ammattikorkeakoulussa. Hän on yhdistänyt arjessaan huipputason urheilun ja korkeakouluopiskelut. Opinnot alkavat olla loppusuoralla ja vuoden 2020 puolella urheilutulokset nousivat entisestään, meriitteinä Suomen ja Pohjoismaiden mestaruudet sekä uudet Pohjoismaiden ennätyslukemat miesten 96 kilon sarjassa.

Mainos: Hämeenmaa

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut