Hollolan Pirunpesä on häikäisevä sateellakin

Rebeca Romero

Pirunpesä muodostuu 5-20 metriä korkeista kallioseinämistä, joiden pohjalla on kasapäin irtolokareita. Rotkon pohjalle voi laskeutua, kunhan asettaa jalkansa ja kätensä huolellisesti kivenkoloihin ja tukipuihin.

Elämys on vaikuttava. Turhaan ei nähtävyyttä ole käyty katsomassa jo 1800-luvulla.

Laurila on käynyt täällä lukemattomia kertoja jo poikasena. Hän on syntynyt lähistöllä, tutkinut opiskeluaikanaan Tiirismaan kasveja, tuonut tänne omia oppilaitaan ja nyt eläkkeellä ollessaan vetänyt retkiä alueelle.Niinpä hän osaa neuvoja seuralaisilleen, millä jalansijoilla voi nähdä kivettyneitä aaltoja: kallio jähmettyi magmasta 2000 miljoonaa vuotta sitten. Aaltokuvioinen kivi on säilynyt suojassa jääkauden raastavalta tuholta ja myöhempien aikojen ihmisvoimilta.

Pirunpesä on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi jo 1950-luvulla. Itse Pirunpesä on seinämän syvennys, johon ihminen mahtuu kyyristymään.

Pirunpesää ympäröivä luonto on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi kokonaisuudeksi ja nimetty Natura-alueeksi. Rajauksen sisään mahtuu niin kalliota, Pirunpesän rotko, kulttuurimaisemaa, suota kuin pähkinä- ja saarnilehtoja.

Alueella on myös Etelä-Suomen korkein kohta, Tiirismaan huippu. Yli 222 metrin korkeudesta voisi ihailla laajoja näkymiä alapuolellaan, jos huipulle vain pääsisi. Korkein kohta on tiukasti aidattu televisiomaston käyttöön.

Yleisradio osti 14 hehtaarin alueen Messilän kartanolta 1960-luvulla - väkisin, muisteli kartanon emäntä Kaarina Toivonen myöhemmin. Laurila on nyt haaveillut, että huipun lähistölle voisi pystyttää näkötornin. Puitten kasvu tosin peittää näkymiä. Huipun vanhat kuuset ja koivut hakattiin ja alue kulotettiin 1965. Tilalle kylvettiin mäntyä. - Räkämäntyjä, tokaisee Laurila.

Hän johtaa Hollolan ympäristöyhdistystä. Yhdistys on jo talkoovoimin rakentanut muun muassa pitkospuut luonnontilaiselle Soisalmensuolle. - Onneksi suota ei ole ojitettu. Se olisi ollut Tiilijärven loppu! Kirkas järvi on nyt sukeltajien suosikki.

Muuten Tiirismaan alue sinnittelee asutuksen, ampuma-alueen, teiden ja Messilän matkailukeskuksen välissä. Pirunpesän vieritsekin kulkee valaistu ulkoilureitti. Tästä huolimatta polulle on vaikea löytää lähtöpaikkaa. - Kannattaa lähteä yläasteen pihasta, opastaa Laurila. - Messilästäkin pääsee, mutta silloin on kuljettava golfkentän poikki.

Tiirismaan retkeilyä auttaa seikkaperäinen opaskirja. Sitä saa Hollolan kunnan neuvontapisteestä Piipahluksesta ja Messilän hotellista.

Naturan suoja on vahva, mutta se ei kata koko Tiirismaan arvoaluetta. Laurilalla on huoli Tilijärven rantakaistaleesta, jossa viihtyvät pähkinäpensaat. Alueelle on kaavoitettu mökkitontti. Se sulkisi rannassa kulkevan polun.

Kaistan tulevaisuutta puidaan nyt oikeudessa. - Kunta voisi pakkolunastaa alueen, muistuttaa Laurila.

ESS-Pirjo Kamppila

ESS esittelee kesän aikana Natura-kohteiksi nimettyjä alueita Päijät-Hämeestä. Edelliset osat 14.6. , 28.6. , 5.7. ja 12.7.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut