Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

31.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä | Neljä uutta tartuntaa varmistettu – Fimlabin Aleksanterinkadun odotustilassa sekä Launeen McDonald’sissa viime torstaina asioineet ovat voineet altistua virukselle

Päijät-Soten alueella varmistettiin sunnuntaina neljä uutta koronavirustapausta. Lauantaina uusia tapauksia varmistettiin 11 ja perjantaina 10.

Sairaalahoidossa on seitsemän koronapotilasta, joista kaksi saa tehohoitoa. Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu epidemian aikana yhteensä 3 100 tartuntaa. Näytteitä on otettu kaikkiaan 125 293.

Alueen ilmaantuvuusluku on 69, kun se edellispäivänä oli 73. Ilmaantuvuus kuvaa tapausten lukumäärää 14 vuorokauden ajanjaksolla 100 000 asukasta kohti.

Päijät-Soten alueen yli 16-vuotiaista 58,1 prosenttia oli maanantaihin mennessä saanut vähintään yhden koronarokoteannoksen. Rokotettuja oli yli 103 000. Tehosterokotteen on saanut noin 20 000 henkilöä.

30–39-vuotiaiden ikäryhmän koronarokotusten ajanvaraus avataan kesäkuun alkupuolella. Tällä hetkellä Päijät-Soten alueella rokotetaan 40 vuotta täyttäneitä. Tällä viikolla alueella annetaan yli 13 000 koronarokotusta lisää.

Lahdessa Fimlabin Aleksanterinkadun odotustilassa torstaina 27.5. kello 8.00–8.40 ja Launeen McDonald’s -pikaruokaravintolassa 27.5. kello 12.30-13.00 asioineet ovat voineet yhtymän mukaan altistua koronavirukselle.

Kyseisinä aikoina näissä paikoissa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, mikäli vähäisiäkään oireita ilmenee.

Yhtymän mukaan tartunnanlähde oli selvillä 81 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Karanteenissa olleilla varmistui 23 tartuntaa, samassa taloudessa asuvilla todettiin 17 jatkotartuntaa ja ulkomailta tartuntoja tuli kaksi.

Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja ei viime viikolla todettu. Päiväkodeissa ja alakouluissa ei myöskään ilmennyt tartuntoja. Yläkouluissa varmistui yksi tartunta ja toiseen asteen oppilaitoksissa kaksi tartuntaa.

Yksityisistä juhlista sekä pienimuotoisista ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi kaikkiaan 27 jatkotartuntaa.

Karanteeniin asetettiin viime viikon aikana yhteensä 463 henkeä koronalle altistumisen takia.

Hyvinvointiyhtymän mukaan alueen koronaepidemia kehittyi viime viikolla oikeaan suuntaan, ja uusien tartuntojen määrä aleni neljänneksen. Uusia tartuntoja todettiin 62, kun lukema oli edellisellä viikolla 82. Päijät-Soten alue on kuitenkin edelleen leviämisvaiheessa ja kiihtymisvaiheeseen pääsemiseksi tartuntojen pitäisi vähentyä vielä yli 50 prosenttia.

Yhtymän alueella on menehtynyt epidemian aikana yhteensä 17 Covid-19-infektiota sairastanutta ihmistä. Sairaalahoitoon joutui viime viikolla kahdeksan koronapotilasta, edeltäneellä viikolla heitä oli seitsemän.

Yhtymän mukaan tuoreimmissa valmistuneissa sekvensointituloksissa kaikki 37 alueelta tutkittua näytettä olivat virusmuunnoksia. Näistä viruskannoista 34 oli brittimuunnosta ja kolme Etelä-Afrikan muunnosta. Näytteet otettiin 5.-9.5. välisenä aikana.

- Alueemme koronatilanne on siis edelleen hieman parantunut. Leviämisvaiheen vuoksi on syytä noudattaa kokoontumissuosituksia ja -rajoituksia mahdollisimman huolellisesti. Yhteinen tavoitteemme on saada mahdollisimman normaali kesä ja kesätapahtumat, yhtymän tiedotteessa todetaan.

Juttua päivitetty klo 15.17 kauttaaltaan uusilla tiedoilla.

Uusia tartuntoja 11, ilmaantuvuusluku laskee edelleen