Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Uusi laki on tuonut vesille lisää vuokrattavia veneitä ja laskenut hintoja – täysi maakrapu ei kuitenkaan veneen ruoriin pääse

Päijät-Hämeessä vuokrattavana on veneitä soutuveneistä purjeveneeseen. Myös kipparoituja ja opastettuja retkiä tarjotaan.

Tekeekö mieli vesille, kaipaako sielu laineille? Oman veneen hankkimisen sijaan vaihtoehdoksi voi käydä veneen vuokraaminen.

Veneitä tarjoavat vuokralle useat eri tahot: sekä yritykset että yksityiset ihmiset.

Veneitä voi vuokrata itse kipparoitavaksi, mutta tarjolla on myös veneilymatkoja, jossa on jo mukana kippari.

Veneitä löytyy sekä suoraan yritysten sivuilta että nettialustoilta, jotka listaavat eri tahojen omistamia veneitä. Päijät-Hämeen alueen vuokrattavia veneitä on listattu ainakin nettivuokraus.com-sivustolla sekä skipperi.fi-sivustolla.

Vesiliikennelain muutos lievensi vuosi sitten veneiden vuokraamiseen liittyviä vaatimuksia. Skipperin toimitusjohtajan Kristian Raij'n mukaan muutos näkyy erityisesti venekannassa.

– Aiemmin laki sääteli, että veneen piti olla vuonna 1998 tai sen jälkeen valmistettu, että sen sai vuokrata. 1980–1990-luvuilla valmistettuja veneitä on iso osa venekannasta. Kun niitäkin saa vuokrata, vuokraveneitä on tullut lisää, hän sanoo.

Samasta syystä tarjolla on nyt entistä halvempia veneitä.

– Aiemmin hinnat lähtivät 1 500 eurosta viikko, nyt 500 eurosta.

Myös kysyntä on Raij'n mukaan kasvanut niin paljon, etteivät uudetkaan tarjolle tulleet veneet riitä vastaamaan siihen. Skipperillä on aktiivisesti välitettävänä noin 1 500 venettä.

Raij'n mukaan vuokraaminen antaa mahdollisuuden veneillä siellä missä haluaa.

– Merialueilla veneilevät usein haaveilevat esimerkiksi Saimaalle pääsystä, mutta veneen vieminen sinne on iso rupeama. On kivakin, ettei tarvitse aina samalla veneellä mennä.

Sysmässä viittä venettä vuokraavan Päijännesafarien kippari Jukka Lehtinen kertoo, että kilpailua ja tarjontaa on tullut lakimuutoksen myötä lisää. Lehtinen vuokraa viittä erilaista venettä purjeveneestä matkaveneeseen ja pienempiin veneisiin.

– Eniten kiinnostusta on matkaveneeseen, johon mahtuu enemmän väkeä, Lehtinen kertoo.

Tyypilliset vuokraajat ovat hänen mukaansa perheitä tai kaveriporukoita. Lehtisen mukaan vuokraajalla on hyvä olla jonkinlaista venetaustaa. Asiakkaita on kuitenkin monenlaisia: toisilla on kokemuksia pitkältä ajalta, toiset haluavat tulla harjoittelemaan veneilyä.

Harjoitteluun hän tarjoaa mieluummin pientä venettä.

– Joskus on tullut sellainenkin tapaus, ettei voi antaa venettä. Sääkin oli silloin huono, joten tuumattiin, että antaapa olla.

Skipperillä on käytössä järjestelmä, jonka avulla veneen omistaja voi päättää, haluaako vuokrata venettään halukkaalle.

– Vertaisvuokrauksessa ei ole paikkaa aloittelijalle. Se edellyttää aika kovaa osaamista, Raij huomauttaa.

Ajatuksena on lähtökohtaisesti, että vuokraajalla on oltava ennestään riittävästi kokemusta saman kokoluokan veneestä. Venettä käyttöönsä toivova kirjoittaa veneilytaustastaan sivustolla eräänlaisen cv:n, ja tieto siitä menee veneen omistajalle. Omistaja tekee lopullisen päätöksen vuokraamisesta.

Venevälityksen lisäksi Skipperillä on myös yhteiskäyttöveneitä, jotka ovat sen jäsenien käytettävissä kuukausimaksulla. Mikäli aiempaa kokemusta ei juuri ole, ennen vuokraamista täytyy käydä läpi akatemia eli veneilykoulu.

Lehtinen neuvoo myös, että ennen veneen vuokraamista kannattaa tutustua vesistöön, jonne on menossa, ja mahdollisiin yöpymispaikkoihin.

– Vaikka veneessä on paljon apuvälineitä, on hyvä etukäteen tehdä matkasuunnitelmaa ja selvittää paikat, joihin aikoo mennä. Ja jos on enemmän aikaa veneilystä, kannattaa vähän kerrata sääntöjä, joita järvellä noudattaa.

Kaupunkiveneily rantautui Lahteen veneiden vertaisvuokraamisen rinnalle – "Saattaa olla, että kesälomakaudelle siirrämme enemmänkin veneitä Lahden seudulle", kuuntele podcast

Tämä juttu löytyy Etelä-Suomen Sanomien kesälehdestä. Lue koko lehti tästä!