Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Fingerpori-paidasta viikinkiajan koruihin – tällaisia matkamuistoja löytyy Päijät-Hämeen kunnista

"Hullunhauska!" ja "Hyvin oivaltava!" kommentoi Muotoiluinstituutin lehtori Heikki Saros esineitä. Äänestä oma suosikkisi.

Matkamuistot, nuo kirjahyllyissä pölyä keräävät pikkuesineet ja kesämökkivaatteina virttyneet t-paidat, ovatko ne jo historiaa?

Eivät suinkaan. Iloisen sekalainen kokoelma tavaraa kertyi, kun Etelä-Suomen Sanomien kesälehti pyysi kutakin Päijät-Hämeen kuntaa lähettämään suositun tai erikoisen matkamuistotuotteensa. Tarkoituksena oli selvittää, mitä kesäreissaajille on tarjolla ja millaisia mielikuvia niistä välittyy.

Osa kunnista lähetti useitakin tuotteita, jolloin toimitus valitsi niistä yhden tähän juttuun.

Taiteen ja muotoilun historiaa LAB-ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutissa opettava lehtori Heikki Saros lupautui kommentoimaan, mitä ajatuksia kukin esine herättää.

– Joukossa on pitkälle harkittuja tuotteita, ja osa taas on enemmän lonkalta vedettyjä, hän luonnehtii.

Hintahaarukka on Padasjoella ilmaiseksi jaetuista tiskiräteistä Sysmän käsintehtyihin koruihin.

Matkamuistot ovat siirtyneet kestävän kehityksenkin hengessä "rihkamasta" ja koriste-esineistä käyttöesineisiin. Esimerkiksi Sysmässä on linjattu, ettei kunta harrasta halpaa matkamuistotavaraa. Toisaalta taas Lahden hiihtomuseon kaupasta ostetaan paljon juuri pikkuesineitä, esimerkiksi jääkaappimagneetteja hyppyrimäkien kuvalla.

Iitissä järjestettiin keväällä matkamuistokilpailu, jossa kunta ja matkailuyhdistys halusivat löytää uusia iittiläisaiheisia tuotteita. Järjestäjät yllättyivät tuotteiden ja ideoiden määrästä, ja voittajaksi valittiin kaulakoru, joka kuvaa Iitin kirkonkylän Virran siltaa. Yksi persoonallisimmista ehdotuksista olisi ollut Iitti-kondomi, mutta se ei päässyt jatkoon.

Riemurahat, Tuplakupla ja Selviytyjät – lue kooste Päijät-Hämeen kesäteatteriesityksistä

Heti ei ehkä tulisi ajatelleeksi, että matkamuistot liittyivät aluksi uskonnollisuuteen. Saros kertoo, että jo keskiajalla on hankittu esineitä todisteeksi käynnistä pyhiinvaelluksella. Esimerkiksi Espanjan Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitillä vaeltavat ihmiset kantavat simpukankuorimerkkiä. Pyhiinvaellusmerkit toimivat matkamuistoina ja suojaavina amuletteina.

Saroksen mukaan matkamuistoilla on hyvin voimakas yhteisöllinen merkitys.

– On hyvin syvästi inhimillinen tarve, että kerrotaan missä on käyty. Se on yhteisöllisyyttä vahvistava elementti.

Hän muistaa omasta lapsuudestaan 1960–70-luvuilta, miten matkoilta tuotiin muistona kaupunkien ja tunnettujen maisemakohteiden viirejä.

Kun matkailu ei vielä ollut niin yleistä kuin nykyään, matkamuistoilla voitiin kertoa, mihin asti oli päässyt.

Saroksen mukaan matkamuistot ovat myös omien muistojen vahvistamista. Kun esinettä katsoo tai koskettaa, se tuo hyvät muistot mieleen.

"Ystäväni meni Kanariansaarille, ja minä sain vain tämän tylsän t-paidan" on yksi kuuluisista matkamuistosloganeista, mutta ei t-paitakaan välttämättä ole huono tuliainen. Lahja tai muisto annetaan eteenpäin.

– Kun t-paidan vie lahjaksi ja joka kerta kun näkee sen vaarin päällä, tulee mieleen oma kokemus tapahtumasta, johon paita liittyy.

Kaikki on pelissä Pesäkallion kesäteatterissa: "Pahin skenaario on, että joku esityskaartista saa koronan"

Kuntien tuotteita ei ole tarkoitettu pelkästään matkailijoille, vaan myös omat asukkaat saattavat ostaa niitä "fanituotteiksi". Matkamuistot ovat myös osa kuntien markkinointia ja matkailubisnestä, jossa näkyy paikallisuuden trendi.

– Ei ole mitään, mitä ei muutamassa päivässä saisi nettikaupasta. Globalisaation vastareaktio on, että todella paikalliset ilmiöt nousevat.

Millainen sitten on hyvä matkamuisto? Saroksen mukaan tärkeää on visuaalisuus, käyttökelpoisuus ja paikan hengen näkyminen.

– Kunnan identiteetti ei vaihdu sesongeittain. Se ei muutu brändiprojektien kautta. Varmaan parhaat matkamuistot liittyvät identiteettiin.

Saros peräänkuuluttaa myös kestävää kehitystä tuotteiden suunnitteluun. Halpatuotantomaissa valmistettu koriste-esine ei ole ekologisin matkamuisto.

– Ruoka, juoma ja käyttöesineet ovat parhaita tuliaisia. Jos kysymyksessä on tuliainen, parhaimmillaan niistä tulee yhteisen tapaamisen ohjelmaa. Ne syödään ja juodaan, eivätkä ne lisää jätekuormaa.

Tässä kuntien lähettämien matkamuistojen esittelyt ja Heikki Saroksen kommentit:

Asikkala

Asikkalan matkailupisteellä on myynnissä muun muassa kunnan pinssejä, mutta ylivoimaisesti myydyimmät tuotteet ovat Rapala-avaimenperä ja vaaput. Kansainvälinen uistinfirma on Asikkalan suurin yksityinen työllistäjä.

Heikki Saros: "Onko tässä nyt niin, että firman brändi on tunnetumpi kuin Asikkalan? Tekisi mieli sanoa, että vähän samalla tavalla kuin Iittalassa. Tämä sopii Asikkalaan, jos Asikkala identifioituu luontoon ja kalastukseen ja siellä on alan globaalisti toimiva yritys. Olisiko tämä vielä kivempi, jos siinä lukisi Rapala – ideoitu Asikkalassa?"

Hartola

Hartolan kunta on teettänyt muun muassa t-paitoja, kangaskasseja ja kankaisia haalarimerkkejä. Kaikissa on teemana kuningas, sillä Hartola on yksi harvoista kuninkaan päätöksellä muodostetuista kunnista Suomessa. Vuonna 1987 Hartola julistautui Suomen ainoaksi kuningaskunnaksi. Kuningas Kustaa IV Adolf on vieraillut Hartolassa.

"Hullunhauska, mutta historialliseen faktaan perustuva tarina on vahva. Kansallista ja paikallista historian tietoa mukaillen tässä viitataan Ruotsin vallan historiaan ja hylätään Venäjän aika. Tässä on monta vivahdetta. Mitä tarkemmin tuntee Skandinavian historiaa, sitä enemmän tarina saa sävyjä."

Heinola

Heinolassa on tarjolla muun muassa t-paitoja, pyyhe ja Made in Heinola -vauvanvaate. Niitä ostetaan muun muassa läksiäislahjoiksi ja mökkituliaisiksi, mutta ulkomaalaisille turisteille Fingerpori-paidan huumori ei avaudu, kulttuuripalveluista kerrotaan.

"Tykkään tästä, koska se ei näytä Heinolan t-paidalta. Tämä on myös vähän sisäpiirijuttu. Ennen kuin se avautuu, pitää tietää, mikä sanaleikin viittaus on."

Hollola

Hollola uudisti brändinsä vuonna 2019. Hirvisymboli on kunnan vaakunassa, ja lisäksi keskiaikaisen kirkon ovessa on hirvenmetsästystä kuvaava kohtaus.

"Hyvin oivaltava. Hirvi on suomalaisessa mytologiassa hirveän keskeinen. Tämä on osa monituhatvuotista symboliikan jatkumoa, joka on humoristisesti tuotu nykyaikaan. Parhaimmat matkamuistot nousevat vanhasta, ja monissa on murteisiin liittyviä ilmaisuja."

Iitti

Iitissä keväällä järjestetyn matkamuistokisan voitti Maritta Vuorisen suunnittelema Riippusilta-kaulakoru, joka kuvaa Iitin kirkonkylän Virran siltaa. Hopeinen koru valmistetaan sarjatuotantona Kouvolassa.

"Paikallinen ja tarpeeksi abstrakti. Sitä voi käyttää ilman, että se huutaa, että se on Iitistä. Yksinkertainen, ja sen pystyy valmistamaan alueella. Ihan kaunis ja graafisesti pelkistetty. Koruthan ovat kaikkein vanhimpia ihmisten käyttämiä koristeita ja yhteisöllisiä symboleja."

Kärkölä

Kärkölässä matkamuistoja myydään lähinnä Huovilan puistossa, joka on myös tuotteiden aiheena. Tarjolla on mukeja, kirjoja, jääkaappimagneetti ja kangaskassi, jossa voi kantaa Huovilan puistosta ostettuja taimia.

"Käyttöesine, joka ensin toimii taimikassina ja sitten kauppakassina. Käyttöesineet ovat aina hyviä matkamuistoja."

Lahti

Lahden hiihtomuseon myymälässä myydyimpiä tuotteita ovat pienet mäkihyppääjähahmot, jotka eivät varsinaisesti ole Lahden tuotteita, sekä melko perinteiset jääkaappimagneetit, nimenomaan urheilukeskusaiheisilla kuvilla. Kierrätysmuovista valmistettu muki ei ole ollut hittituote, ja uusia matkamuistoja ideoidaan koko ajan.

"Lahti Green City myy Made in Sweden -muovimukia. Tuote on melko tyypillinen. Siinä näkyvät hyppyrimäet ja radiomastot eli teknologinen historia, mikä on ollut tosi tärkeä."

Orimattila

Orimattilassa on myynnissä muun muassa huppareita, emalimukeja ja keittokirja, joka on tehty paikallisten ihmisten antamista ruokaohjeista kaupungin 25-vuotisjuhlan kunniaksi.

"Tämä on tällainen kiva, käyttökelpoinen asia. Vahvimpia aisteja ovat maku ja tuoksu. Ruoka on tärkeää, ja siinä näkyy paikallisia juttuja. Tarina on hyvä, mutta kaipaisin vielä tekijöiltä pienen tarinan, miksi juuri nämä ruuat on valittu kirjaan. Hirviburger voisi olla paikallista ruokaa, mutta miksi kirjassa on intialaisen ruuan resepti? Peruna-rouskusalaatti on loistava."

Padasjoki

Padasjoen kunta on jakanut kesäisin tiskirättejä matkailuinfon asiakkaille. Kuvassa on osa Kelventeen saarta, joka on tunnettu luontokohde Päijänteen kansallispuistossa.

"Tässä näyttää olevan rantaviivaa ja ympäröivää metsää. Mielikuva on, että tarjotaan puhdasta vettä ja metsää. Padasjoessa A-kirjain on purjevene, mikä viittaa veneilyyn. Ei tule yhtään rihkamaolo. Tämä on käytännönläheinen, toiminnallinen, ihmisläheinen ja sopivassa määrin lyhytikäinen. Voi viedä saman tuotteen tuliaiseksi uudestaan ensi vuonna, kun edellinen rätti on kulunut loppuun."

Sysmä

Sysmän kunta ei ole liiemmin teettänyt matkamuistoja. Taannoin kunnalla on ollut sahtikolpakoita ja nyt huppareita. Korut on ideoitu paikallisten yrittäjien kanssa viikinkiaikaisesta kolikkolöydöstä, jonka paikallinen metallinpaljastinharrastaja teki muutama vuosi sitten Sysmän kirkon luota. Korut valmistaa Sysmässä kultaseppämestari Anne Laitinen.

"Tämän tapaisia ovat maailman museot täynnä. Arkeologinen esine koetaan arvokkaana. Historialliset kertomukset ovat voimakkaita. Historian avulla kuvataan identiteettiä. Nythän eletään hetkeä, jolloin historia taas kiinnostaa, viikinkiaika ja fiktiivisen historiallinen Game of Thrones. Matkamuistojen avulla voi popularisoida historiaa."

Äänestä oma suosikkisi kuntien matkamuistoista täältä.

Tämä juttu löytyy Etelä-Suomen Sanomien kesälehdestä. Lue koko kesälehti tästä!