Maratongolfausta, kansallispukujuoksua, kirkkovene ja SM-ralli – urheilu- ja liikuntakesässä tapahtuu kaikenlaista Päijät-Hämeessä, katso poiminnat

Fellmanin ajot ovat kesän urheilukalenterissa heinäkuulla. Ronja Koskinen

Marjaana Lahola

Paljon odotettu Iitin MotoGP peruttiin tältäkin kesältä, mutta Päijät-Hämeessä järjestetään kuitenkin useita muita tapahtumia. Keräsimme poimintoja kesälle suunnitelluista pienistä ja isoista tapahtumista.

Kirkkoveneellä Päijänteelle

Kirkkovene ja soutajat pitkin Päijännettä neljän päivän ajan – siinä resepti tänä kesänä kymmenettä kertaa soudettavaan Päijännesoutuun. Kyseessä on Suomen pisin kirkkoveneellä soudettava retkisoutu, sillä neljän päivän aikana matkaa kertyy soutajille ja veneelle noin 186 kilometriä. Päivämatka vaihtelee noin 40–50 kilometrin välillä. 12-metriseen veneeseen mahtuu neljätoista soutajaa ja perämies.

Tänä vuonna Lahden ja Jyväskylän välinen soutu-urakka käynnistyy Lahden päästä Teivaan satamasta ja päättyy Jyväskylään, keskustan liepeille Lutakon rantaan. Matkalla soutajat yöpyvät kolmena yönä. Soutuun voi osallistua koko matkaksi tai osaksi sitä.

Päijännesoutu Lahdesta Jyväskylään 1.–4.7.

Potkaistaan kesä käyntiin – lue ESS:n kesälehti

Kansallispukujuoksu juostiin Uudenkylän seurantalolla myös kesällä 2020. Katja Luoma

Kansallispuku ja lenkkarit

Kesän ehkä omalaatuisin juoksutapahtuma on Lahden Uudenkylässä järjestettävä Vauhtiraidat! -kansallispukujuoksu. Kaikenikäisille ja kaikenkuntoisille suunnatussa juoksutapahtumassa juostaan 3 tai 10 kilometrin matkan ajanotolla, ja matkan voi kulkea niin juosten, kävellen kuin esimerkiksi pyörätuolilla. Pienet lapset voivat pyöräillä.

Juoksukisan pukukoodina on jotakin perinteistä: esimerkiksi koko kansallispuku tai sen osa, Jussipaita tai tuohilippis, joita voi myös yhdistää urheiluvaatteisiin. Tapahtumassa on tarjolla myös esimerkiksi musiikkia ja lähiruokatori. Tapahtumassa voi myös myydä tai ostaa kansallispukuja tai niiden tarvikkeita.

Vauhtiraidat! 8.8.

Vieurumäellä pelataan kesäkuussa golfia läpi yön. Mirja Hussain

Riemurahat, Tuplakupla ja Selviytyjät – lue kooste Päijät-Hämeen kesäteatteriesityksistä

72 reikää golfia maratonina

Vierumäellä testataan innokkaiden golffareiden kestokykyä kesäkuun lopulla yön yli pelattavan maratongolfin muodossa. Kestävyyshaasteessa pelataan neljä kertaa läpi championship-tason Cooke-kenttä eli kerralla yhteensä 72 reikää golfia. Haasteessa lähdetään uudelle kierrokselle heti edellisen loputtua – ellei lasketa pientä taukoa esimerkiksi vessassa tai ravintolassa käyntiä varten.

Kilpailuun otetaan mukaan enintään 72 pelaajaa. Kisa pelataan väliaikailähdöin ja pelimuotoina ovat pistebogey, lyöntipeli ja peliryhmien välinen joukkuekisa. Ensimmäiselle kierrokselle lähdetään tiistaina myöhään iltapäivällä ja alkuillasta, viimeinen kierros alkaa keskiviikkoaamuna.

Vierumäen Maraton Golf 29.–30.6.

Lahti Historic Rallyssa ajetaan sarjan EM-osakilpailu. Juha Peurala

Päijät-Hämeessä on tarjolla tänäkin kesänä elävää musiikkia – koostimme osan tarjonnasta

Rallia kolmessa sarjassa samana viikonloppuna

Jo vuodesta 2002 lähtien ajettu Lahti Historic Rally palaa elokuussa kaupunkiin koronapandemian aiheuttaman taukovuoden jälkeen. Tällä kertaa tapahtuma on tavallista laajempi: viikonloppuna ajetaan Historic-sarjan EM-osakilpailun lisäksi rallin SM-kisojen osakilpailu, jota oli alun perin suunniteltu järjestettäväksi Oulussa. Kolmantena kisateillä kaasuttavat vielä kotimaisen historic-sarjan Historic Rally Trophy -kuskit.

Kilpailussa on kuusi erillistä erikoiskoetta, jotka ajetaan kisassa kahdesti. Historic-sarjan autot ajavat näin 12 erikoiskoetta, Rallin SM-sarjan autot puolestaan yhdeksän viimeistä erikoiskoetta.

Kilpailun lähtö ja maali ovat Lahden satamassa ja reitit kiertävät Sysmän ja Lammin seuduille.

Lahti Historic Rally ja Top Building Ralli 13.–14.8.

Tämä juttu löytyy Etelä-Suomen Sanomien kesälehdestä. Lue koko lehti tästä!

Poiminnat

Muuta kesän urheilua

Jalkapallon EM-kisojen alkulohkossa Suomi kohtaa Tanskan lauantaina 12.6., Venäjän keskiviikkona 16.6. ja Belgian maanantaina 21.6. Päijät-Hämeessä kisoja ei tietenkään pelata, mutta kisoja voi seurata Ylen kanavilta. Suomen joukkue julkistetaan tiistaina 1.6.

Suur-Hollola-ajot ajetaan 2–4.7. Jokimaalla Lahdessa. Perjantaina ravataan iltapäiväravit, lauantaina ajojen välierät ja sunnuntaina finaali.

Lahden Ironman 70.3. -triathlon uidaan, pyöräillään ja juostaan Lahdessa lauantaina 3.7. ilman yleisöä.

UCI Tour Lakeland pyöräillään Lahdessa 23.–24.7. Maantiepyöräilijöiden kisa on osa UCI Gran Fondo World Series -sarjaa. Listalla ovat 100 ja 145 kilometrin mittaiset maantieajot ja 30 kilometrin mittainen aika-ajo.

48. Päijännepurjehdus kerää purjehtijoita matkaamaan Jyväskylän Säynätsalosta Padasjoelle pe-su 23.–25.7. Veneet ehtivät Padasjoelle odotetusti alkaen lauantai-illasta ja viimeistään sunnuntain puoleen päivään mennessä. Helpoimpia seuraamispaikkoja Päijät-Hämeen puolella ovat Huovarin ja Kirkkosalmen kapeikot sekä Padasjoen Laivarannan satama.

Fellmanin ajot eli pyöräilyn kortteliajo ajetaan Lahdessa 25.7.

Vierumäki Finnish Challenge kerää huippugolfaajia Heinolaan 5.–8.8.

Motocrossin MM-sarjan osakilpailu MXGP ajetaan Iitin KymiRingillä 21.–22.8. Viikonloppuna ajetaan kuninkuusluokka ja sen lisäksi MX2-, EMX250- ja EMX125-luokkien kisat.

Red Bull 400 -ylämäkijuoksussa kavutaan jälleen ylös Lahden suurmäkeä 28.8.

Urheilutapahtumien rajoitukset tuntuvat kohtuuttomilta – Orimattilassa Tähtien kisa on "veitsenterällä"

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut