Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kaikki on pelissä Pesäkallion kesäteatterissa: "Pahin skenaario on, että joku esityskaartista saa koronan"

Lahtelaisessa kesäteatterissa näyttelevä Stefan Andersén on myös musiikkimies, jonka ensimmäinen korona-aalto pelasti burnoutilta. Hän uskoo, että kesästä voi vielä tulla parempi kuin edellisestä.

Luottavaisin mielin, vaikka koko ajan roikkuu löyhässä hirressä. Näin summaa hollolalainen muusikko-näyttelijä Stefan Andersén ajatuksensa tulevasta tapahtumakesästä koronaepidemian varjossa.

Andersén esittää pääosaa lahtelaisen Pesäkallion kesäteatterin tulevassa näytelmässä Pastori Tarsalainen ja viidakon lait, jota jouduttiin siirtämään viime kesältä tälle kesälle.

Andersén toimii myös Pesäkalliota pyörittävän Lahden elävä taide -yhdistyksen puheenjohtajana ja on ahkera keikkamuusikko, laulaja ja kuoromies. Hänellä on kokemusta koronaepidemian vaikutuksista eri kulttuurialoille.

– Tämä kesä tulee olemaan monelle kaikki tai ei mitään -kesä. Monella yhdistyksellä ja toimijalla on taloudellisesti kaikki pedattu tähän kesään. Jos nyt ei tule esityksiä, niin ei tule tulevinakaan kesinä, Andersén sanoo.

Hän kuvailee tulevaa esityskautta ratkaisevan tärkeäksi, nyt vedetään "all in" – kaikki pelissä.

– Pahin skenaario on se, että esityskaartista joku saa koronan ja kaikki joutuvat kahden viikon karanteeniin.

Jos ei saa tehdä jotain, niin keksitään sitten muuta.

Muusikko-näyttelijä Stefan Andersén

Silloin edessä voisi olla jopa konkurssi.

Kesäteatterin väellä on kuitenkin tekemisen meininki päällä, jotta näytelmän ensi-ilta voisi toteutua suunnitellusti 30. kesäkuuta.

– Olemme sillä tavalla hyvässä asemassa, että kaikki työryhmän jäsenet ovat ammattilaisia. Voimme harjoitella tiiviissä tahdissa.

Kesäkuussa harjoituksia onkin aamukymmenestä iltakymmeneen, vain iltapäivällä on neljän tunnin tauko.

Koronarajoitukset pystytään Pesäkalliolla huomioimaan hyvin. Työtä jonojen välttämiseksi on tehty, ja vaikka katsomo saataisiin ottaa vain puolilleen, se tarkoittaisi silti noin 200 hengen yleisöä per esitys.

Pastori Tarsalaisen rooli on Andersénin ensimmäinen päärooli sitten vuoden 2007, jolloin hän esitti pääosaa Helsingissä Nuorten musikaaliteatterin näytelmässä Tick, Tick... Boom! Pesäkalliolla hän on näytellyt muun muassa Kiljusissa ja Seitsemässä Veljeksessä.

Andersén muutti Tampereelta Lahteen vuonna 1999 Tiirismaan lukioon.

– Siihen aikaan Tampereen lähin musiikkilukio oli Lahdessa. Tiirismaalla tehtiin musikaaleja 2000-luvun alussa, ja ne veivät mukanaan.

Lukion jälkeen hän jatkoi musiikkiteatterilinjalle Lahden ammattikorkeakouluun, mutta opinnot jäivät kesken lapsen synnyttyä. Sen jälkeen hän opiskeli lähihoitajaksi ja ehti aloittaa sairaanhoitajaopintojakin.

Välissä hän asui Tampereella ja yritti tehdä myös perinteistä kahdeksasta neljään -työtä. Kun hän vuonna 2014 muutti takaisin Lahteen, hän päätti, ettei sano enää millekään musiikkiprojektille "ei".

– Sitä päätöstä en ole katunut. Paitsi sittemmin olen joutunut sanomaan "ei", hän nauraa.

Juuri ennen koronaa Andersén irtisanoutui bändeistään, joissa oli kosketinsoittajana. Kalenteri oli vähän liiankin täynnä erilaisia kulttuurialan projekteja.

– Helmikuussa katsoin, että seuraava vapaapäivä olisi elokuussa. Koronan ensimmäinen aalto pelasti minut burnoutilta ihan täysin. Kalenteri tyhjeni yhdessä yössä, ja ensimmäiset kaksi viikkoa vain nukuin.

Sitten kalenteri taas täyttyi lähes yhdessä yössä, kun rajoituksia alettiin viime kesänä purkaa.

– Muutamaa päivää etukäteen tuli pyyntö, että me tarvitaan terassille esiintyjä, joka takaa, ettei yleisö tanssi. Se olin sitten minä!

Andersén on musiikkialan mittakaavassa pieni toimija, ja viime kesästä tuli loppujen lopuksi hänen kiireisin keikkakesänsä ikinä.

– Sillä tavalla olen siunatussa asemassa, kun pystyn keikkailemaan yksin. Ravintoloille on riskaabelia ottaa bändi, joka maksaa useamman tonnin. On tavallaan turvallisempaa ottaa trubaduuri tai duo.

Tulevaa kesää hän kuvailee häidentäyteiseksi, sillä pidettävänä ovat myös aiemmalta kesältä siirtyneet juhlat. Osa juhlista näyttää tosin yhä siirtyvän vuodella eteenpäin.

– Luulen, että tämä kesä tulee olemaan parempi kuin viime kesä. Ihmisten jano elämään on vielä kovempi kuin vuosi sitten.

Se riippuu kuitenkin rajoituksista, jotka toistaiseksi ovat kovemmat esiintyville taiteilijoille kuin monille muille elinkeinonharjoittajille. Epävarmuus kalvaa taidealojen freelancereita.

– Kaikki eivät varmaan ymmärrä, että suunnittelet, valmistelet ja harjoittelet ohjelman, ja sinulla on varasuunnitelma. Se on tuplatyö vailla mitään varmuutta, saako ikinä palkkaa.

Andersén haluaisi elättää itsensä omalla musiikillaan. Hän on vastikään julkaissut YouTubessa ensimmäisen biisinsä.

– Minä olen sellainen slovarifanaatikko. Rakastan rauhoittavia ja koskettavia lauluja, joita jotkut voisivat sanoa itkuvirsiksi.

Viime vuosina Andersén on ollut myös viihdekuoro Cayan taiteellinen johtaja ja tehnyt sille sovituksia. Kuoron noin 30 jäsentä ovat suurelta osin lahtelaisia harrastajalaulajia ja ohjelmisto on " Mozartista Queeniin ja Led Zeppeliniin".

Kuoron kanssa korona tuli lähelle. Viime vuoden lopulla kuoro piti joulukonserttia varten kahdeksan tunnin harjoitussession, jonka jälkeen paljastui, että joukossa oli ollut koronatapaus. 20 kuorolaista sai koronan. Siitä lähtien "Suomen positiivisin kuoro" on ollut tauolla, mutta toiveissa on päästä taas syksyllä harjoittelemaan.

Andersén sanoo, ettei oikein osaa murehtia. Jopa korona-ajassa on hyvät ja huonot puolet.

– Uskon, että maailma näyttää, mihin suuntaan pitää mennä. Jos ei saa tehdä jotain, niin keksitään sitten muuta.

Korona-aikana Andersén on ehtinyt kirjoittaa biisejä, auttanut muiden levytysprojekteissa ja opetellut soittamaan kitaraa. Meneillään ovat myös musiikkiteknologin opinnot koulutuskeskus Salpauksessa.

– Olen minäkin joutunut keksimään vaihtoehtoisia tapoja tienata. Vihaan yli kaiken nettistriimauksia, mutta nyt olen joutunut soittamaan levyille etänä.

Leipää pöytään on tuonut dubbaaminen ja mainosten ja esittelyvideoiden spiikkaaminen.

– Olen myös opetellut korjaamaan autoa, kun ei ole varaa viedä korjattavaksi.

Pastori Tarsalainen ja viidakon lait Pesakallion kesäteatterissa, Hepolammintie 41, Lahti. Ensi-ilta 30.6. ja esitykset heinäkuussa. Näyttelijöinä Stefan Andersénin lisäksi Eppu Gustafsson, Laura Nuuttila, Elina Ruti ja Enni Ojutkangas. Mukana myös bändi. Ohjaaja Satu Säävälä.

Tämä juttu löytyy Etelä-Suomen Sanomien kesälehdestä. Lue koko kesälehti tästä!

Juttua täydennetty tietolaatikolla 26.5.2021 kello 19.47.

Heinola sanoi kesäteatterille kyllä, Riemurahat-farssi saa ensi-itansa kesäkuussa

Kiire tulee, mutta Lahden seudun kesäteattereille koittaa ehkä sittenkin kesä