Koronarokotustodistuksen saamisessa Omakannasta voi olla viiveitä Päijät-Soten alueella

Sosteri on varannut 500 koronarokotetta Walk in -päivää varten. Ensi torstaina järjestettävänä Walk in -päivänä pääsee rokotukseen ilman ajanvarausta. Kuvituskuva. Mirja Hussain

Anne Honkanen

Kansallinen koronarokotustodistus on tullut saatavaksi Omakannasta. Päijät-Soten alueella rokotustodistus ei kuitenkaan välttämättä näy vielä kaikille rokotetuille, sillä kaikki tarvittavat rokotustodistukseen vaaditut tiedot eivät ole vielä siirtyneet Omakantaan.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri ja toimialajohtaja Tuomo Nieminen kertoo, että rokotusten kirjaukset on tehty rokotustilanteessa voimassa olleen kansallisen ohjeen mukaan. Ohjeet ovat kuitenkin muuttuneet, joten kirjauksia on korjattava uusien ohjeiden mukaisiksi. Virallinen rokotustodistus tulee Omakantaan, kun tiedot on korjattu.

-Meillä on lisäksi alueella paljon rokotettua väkeä ja olemme aloittaneet rokotukset aikaisin, joten korjattavaa tietoa on aika lailla.

Työterveyshuollossa annetuissa rokotuksissa tilanne on Niemisen mukaan samanlainen: osa työterveydenhuollon toimijoista on toimittanut Omakantaan korjatut tiedot, osa ei.

OMAKANNASSA OLEVASTA koronarokotustodistuksesta muun muassa näkee, kuinka monta rokotetta todistuksen haltija on saanut. Todistuksen voi tulostaa tai esittää sähköisesti.

-Rokotustodistus on näkyvissä Omakannassa jo siinä vaiheessa, kun siinä on yksi rokotekerta. Toivottavasti kenellekään ei jää siitä mielikuvaa, että vain yksi rokotekerta riittää. Kaksi rokotetta antaa suojan, jonka useimmat maat vaativat. On aivan poikkeuksellista, että yhdestä rokotekerrasta saisi hyötyä niissä tilanteissa, joissa rokotustodistusta vaaditaan, Nieminen sanoo.

Kansallista koronarokotustodistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa niissä maissa, jotka sen hyväksyvät. Maat voivat itse päättää, mitä todistuksia ne vaativat ja kuinka monta rokoteannosta ne edellyttävät. Matkallelähtöä suunnittelevan on syytä selvittää, millaisia todistuksia matkalla tarvitaan.

Kiireellisissä tapauksissa, joissa rokotustodistus on tarpeen saada 1–2 viikossa eikä se vielä näy Omakannassa, voi sen tulostusta pyytää terveydenhuollon yksiköstä, kertoo Päijät-Sote tiedotteessaan. Jos rokotukset on saanut työterveyden kautta, myös rokotustodistus pyydetään omasta työterveydestä.

Muokattu 26.5.2021 klo 13.18: Otsikkoa. Korjattu 26.5.2021 klo 14.55: juttua kauttaaltaan, myös kuvatekstiä. Poistettu väärä tieto, että rokotustodistusta ei saisi vielä lainkaan Omakannasta ja korjattu tieto siitä, milloin todistuksen voi saada.

Yle: Päijät-Soten alueelle 9 000 kappaleen lisäerä koronarokotetta

Miten rokotta­minen etenee, kun Päijät-Hämeeseen saadaan ylimääräisiä rokoteannoksia?

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut