Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Terveyspalveluiden asiakkailta kysyttiin, maistuuko – alkoholin liikakäyttö on Päijät-Hämeessä etenkin miesten ongelma

Työikäisten miesten alkoholin liikakäyttö on Päijät-Hämeessä maan korkeinta. Myös alkoholiperäisten ennenaikaisten kuolemien määrä on maakunnassa maan korkeimpia.

Muun muassa nämä asiat selviävät hyvinvointiyhtymän seulonnassa, jossa kartoitettiin alkoholin varhaista riskikäyttöä, kertoo ehkäisevän työn seutukoordinaattori Susanna Leimio tiedotteessa.

Hyvinvointiyhtymä laittaa päijäthämäläisten juomatavat syyniin: "Kun pitää säästää, ehkäisy on tapa, jolla se kannattaa tehdä"

– Päijät-Hämeessä alkoholiongelma koskettaa laajaa väestönosaa. Seulotuista potilaista alkoholin käytön riskipisteraja ylittyi joka kuudennella, kertoo Leimio.

Leimion mukaan työikäisistä miehistä riskipisteet ylittyivät joka kolmannella ja naisista joka kuudennella seulotuista potilaista. Ikääntyvistä miehistä riskikäyttäjiä oli joka kymmenes.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä alkoi kysyä terveyspalveluiden asiakkailta heidän alkoholin käytöstään syksyllä 2019. Viime vuonna alkoholin varhaista riskikäyttöä seulottiin Päijät-Soten palveluissa yli 11 000 kertaa.

Varhaisen puuttumisen tavoitteena on ehkäistä alkoholin liikakulutuksesta aiheutuvia haittoja, sillä ehkäisevä päihdetyö ja alkoholin riskikäytön varhainen tunnistaminen on halvempaa kuin alkoholiriippuvuuden hoito.

Päijät-Soten tavoitteena on estää erilaisia alkoholin aiheuttamia sairauksia, kertoo yhtymän laatu- ja potilasturvallisuusylilääkäri Maria Virkki.

– Torjumme myös sosiaalista ja ylisukupolvista syrjäytymistä. Äidin raskaudenaikainen alkoholinkäyttö voi pahimmillaan aiheuttaa syntyvälle lapselle vakavia ja pysyviä keskushermoston ja muiden elinten toimintahäiriöitä.