Lasten ja yli 60-vuotiaiden koronatartunnat kasvavat huolestuttavasti Päijät-Hämeessä, sairaalahoidossa ennätysmäärä – "Tartunnat ovat levinneet turvallisina pidettyjen tuttujen kohtaamisissa"

Lähihoitaja Jenna Virta otti viime marraskuussa koronanäytteen Myy Vainiolta, joka istui äitinsä Roosa Mielosen sylissä. Toukokuussa koronavirus on levinnyt erityisesti perheiden sisällä. Katja Luoma

Nina Räty

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella todettiin viime viikolla 125 koronatartuntaa, kun edellisellä viikolla lukema oli 111. Alueen koronavirustilanne ei ole parantunut useampaan viikkoon.

Päijät-Hämeen uusissa tartunnoissa painottuvat etenkin nuoret ikäluokat. Toukokuun tartunnoista 35 prosenttia on todettu alle 20-vuotiailla. Erityisesti 10–12-vuotiaat saavat nyt paljon tartuntoja: ne ovat olleet 10 prosenttia toukokuun tartunnoista. Yläkouluissa ja 2. asteen opetuksessa on ollut vain yksittäisiä tartuntoja viime viikkoina. Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnoista on noussut huolestuttavasti huhtikuuhun verrattuna, kertoo yhtymä tiedotteessaan.

Uusia tartuntoja varmistui yhdeksän – Lahden ja Hollolan kouluista 144 oppilasta karanteeniin

Tartunnanlähde selvisi 75 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Tartunnoissa korostuvat nyt ystävien ja sukulaisten tapaamisissa saadut tartunnat ja niistä perheiden sisällä seuraavat jatkotartunnat. Tapaamiset ovat olleet suurempia ja pienempiä juhlia ja muutaman kaverin tapaamisia.

– Pääsääntöisesti tartunnat ovat levinneet turvallisina pidettyjen tuttujen ihmisten kohtaamisissa. Vappuna on kohdattu isommallakin porukalla ja yksityistilaisuuksissa on ollut enemmän kuin suosituksen mukainen kuusi ihmistä paikalla. Näistä on tullut useampia tartuntoja, kertoo Päijät-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Ville Lehtinen.

Karanteenissa olleilla varmistui 41 tartuntaa. Samassa taloudessa asuvilla todettiin 44 jatkotartuntaa. Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja varmistui 3 kappaletta. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja oli 11.

Kouluissa tartuntoja löytyi 9, joista alakouluissa oli 7 ja yläkouluissa 2. Yksityisistä juhlista ja pienimuotoisista ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi 23 jatkotartuntaa. Karanteeniin asetettiin 872 henkeä viime viikon aikana koronalle altistumisen vuoksi.

Päijät-Hämeen koronatilanne on edelleen vaikea ja perhekunnan ulkopuolisia tapaamisia tulee välttää. Yhteinen tavoite on saada mahdollisimman normaali kesä, yhtymästä painotetaan. Päijät-Hämeen tartuntamäärät ovat kuitenkin hyvin kaukana siitä, että kokoontumisrajoituksia voisi keventää.

– Meillä valitettavasti tilanne on vielä niin hankala, että kaikkia mahdollisia kontakteja pitää varoa, mikä on haasteellista, kun muu Suomi on varsin hyvässä tilanteessa ja rajoituksia puretaan. Me emme ole vielä siinä tilanteessa Päijät-Hämeessä, infektioylilääkäri Lehtinen sanoo.

Päijät-Hämeessä rajoituksia onkin purettu hyvin vähän. Täällä ovat edelleen voimassa tiukimmat mahdollisiet kokoontumisrajoitukset ja julkiset tilatkin ovat rajoitetusti auki.

– Yläkoulujen ja toisen asteen palaaminen lähiopetukseen ei vaikuttanut, sillä tartunnat olivat levinneet jo aiemmin. Nyt koulutartunnat koskevat alakoululaisia, jotka ovat koko ajan olleet lähiopetuksessa, Lehtinen kertoo.

Suositusten ja rajoitusten noudattamisessa alkaa näkyä koronaväsymys.

– Kun meilläkin lähti tilanne korjaantumaan, niin ollaanko sitten ajateltu, että kesä tulee ja rokotukset etenevät ja tämä oli tässä? Rajoituksiin ei suhtauduta enää samalla tarkkuudella kuin talvella.

Sairaalahoitoa vaativien koronatapausten määrä on noussut huomattavasti. Viime viikolla sairaalahoitoon otettiin 14 koronapotilasta, mikä on korkein määrä koko epidemian aikana. Huhtikuun alusta lähtien yli puolet sairaalahoitoa vaatineista potilaista on ollut alle 60-vuotiaita.

– Sairaalassa on nyt kaikenikäisiä koronapotilaita. Toukokuussa potilaat ovat olleet 30–80-vuotiaita, yhtä paljon jokaista vuosikymmentä kohti. Vakavan taudin riski on iäkkäillä merkittävästi suurempi kuin työikäisillä, mutta työikäistenkään riski ei ole nolla. Työikäisiä terveitä ihmisiä on sairastunut vakavasti, Lehtinen kertoo.

Lapsia ei ole joutunut sairaalaan koronan takia Päijät-Hämeessä. Sairaalahoidossa on ollut koronaa sairastavia lapsia, mutta hoidon syynä on ollut muu sairaus kuin korona.

Tuoreimmissa valmistuneissa sekvensointituloksissa kaikki alueelta tutkitut näytteet olivat virusmuunnoksia. Kaikki varmistuneet olivat brittimuunnosta, eikä muita viruskantoja löytynyt yhtään. Näytteet oli otettu 8.4.–1.5. välisenä aikana.

Koronavirustestejä vastattiin viime viikolla keskimäärin 587 päivässä kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 454.

Yhtymän alueella vähintään 16-vuotiaista on rokotettu 44 prosenttia ja annettu yhteensä 83 849 koronarokotetta. Tällä viikolla Päijät-Hämeessä annetaan 10 000 koronarokotusta lisää.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut