Koronarajoitukset pysyvät Päijät-Hämeessä ennallaan, epidemiatilanne ei ole parantunut toivotulla tavalla – syytä takapakkiin pohditaan

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueellinen koronayhteistyöryhmä suosittelee koronarajoitusten pitämistä ennallaan, sillä alueen epidemiatilanne ei ole parantunut hyvinvointiyhtymän alueella odotetusti, Päijät-Sote kertoo tiedotteessaan. Valtakunnan trendin vastaisesti Päijät-Hämeen koronaluvut lähtivät jälleen viime viikolla nousuun.

Mistä johtuu, että Päijät-Hämeessä ei ole onnistuttu epidemian tukahduttamisessa, Päijät-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Ville Lehtinen?

– Meillä ei ole antaa tähän hyvää vastausta. Näyttäisi siltä, että nykyiset rajoitustoimet eivät ihan ole riittäneet epidemian taittamiseen, Lehtinen sanoo.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella uusia tapauksia oli viime viikolla 111, kun edellisellä viikolla vastaava luku oli 99 tapausta. Huhtikuun tartunnoista 39 prosenttia todettiin alle 20-vuotiailla. Erityisesti nousua on ollut 0-9-vuotiaiden tartuntojen määrissä. Ikäryhmän osuus huhtikuun tartunnoista on noussut huhtikuussa maaliskuun yhdeksästä prosentista 19 prosenttiin.

Lehtisen mukaan epidemia leviääkin nyt erityisen ärhäkkäästi kouluissa ja päiväkodeissa.

– Lasten ja nuorten osuus tartunnoista on ollut kasvussa, ja kouluista ja päiväkodeista on useita tartuntaketjuja. Päijät-Hämeen alueella leviävä virusmuunnos on brittivarianttia, joka tarttuu helpommin kuin viime kevään villivirus, Lehtinen sanoo.

 – Nyt jatkotartuntoja on todettu myös niin, että lapset ovat tuoneet taudin kotiin ja se on tarttunut myös vanhempiin ja muuhun perheeseen.

Sen sijaan 10-19-vuotiaiden osuus tartunnoista on ollut noin 20 prosenttia koko alkuvuoden ajan. Yläkoululaisilla ja toisen asteen oppilaitoksissa on todettu vain joitakin yksittäisiä tartuntoja. Nuorten ikäryhmien tartuntoja on jäljitetty enimmäkseen perheiden sisälle tai vapaa-aikaan.

– Yksityistilaisuuksissa sekä ystävien ja sukulaisten tapaamisissa on ollut myös paljon jatkotartuntoja. Nyt olisi vielä syytä malttaa mieli, Lehtinen sanoo.

22 uutta tartuntaa varmistettu, 50 karanteeniin Mukkulan peruskoulusta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän koronayhteistyöryhmän mukaan aikaisempia rajoituksia ja suosituksia on jatkettava toukokuun loppuun asti. Käytännössä se tarkoittaa, että esimerkiksi kokoontumisiin tai yksityistilaisuuksiin suositellaan edelleen vain kuutta osallistujaa. Myös avoinna olevissa asiakastiloissa on pystyttävä noudattamaan turvavälejä ja toimimaan terveysturvallisesti. Terveysturvallisuussuunnitelma on oltava asiakkaiden näkyvillä.

Myös aikuisten harrastustoiminnan vapauttaminen viivästyy ja nuorempien ikäluokkienkin harrastuksissa on yhä rajoituksia. Ainoastaan vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneiden lasten ohjattu harrastustoiminta saa jatkua rajoituksitta. Sen sijaan alle 20-vuotiaiden ryhmäliikunta sallitaan vain ulkotiloissa, enintään 10 hengen ryhmissä.

Seuraavan kerran koronayhteistyöryhmä arvioi alueen tilannetta ensi maanantaina 10. toukokuuta. Jos tilanne paranee, rajoituksia saatetaan poistaa tai keventää jo ennen sitä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut