Kirja-arvio: Annamari Marttisen Häiriömerkintä-romaanin pitäisi olla pakkoluettavaa kaikille, jotka ihmettelevät ihmisten sortumista pikavippeihin

Annamari Marttisen romaani tarjoaa myös toivoa. Anu Kiljunen

Helena Miettinen

Annamari Marttinen

Häiriömerkintä

Tammi 2021, 325 s.

Annamari Marttisen romaanissa Häiriömerkintä päähenkilö Karoliina Aarnio käy yhden naisen sotaa rahattomuuden kanssa. Marttinen tarkastelee usein kirjoissaan jotain yhtä ongelmaa, joka voi olla arkirealismia monille. Kertomus alkaa vaiheesta, jossa Karoliina on jo syvällä vaivan syövereissä:

”Pelko imeytyi tiiviinä vaippana ympärilleni samalla sekunnilla kun heräsin. Se oli kuin käärinliina joka oli kasteltu jäisessä vedessä ja joka kietoutui ympärilleni varpaista päälakeen.”

Kirjan takakansi paljastaa vastoinkäymisten ketjun, avioeron, kahden asunnon loukun, työttömyyden. Kun isku seuraa toistaan ja ihminen alkaa ahdistua, ajattelukyky voi notkahtaa. Karoliina tekee virhepäätelmän. Hän ostaa uuden asunnon lainarahalla ennen kuin on tehnyt kaupat entisestä. Kun hän sitten menettää työn autokaupan konttorissa, eikä vanha asunto mene kaupaksi, tavallinen arki muuttuu nopeasti katastrofialueeksi. Karoliinalla on omaisuutta, mutta asuntojen seiniä ei voi syödä.

Marttinen on kirjoittanut päähenkilölleen yhden sanataiteen ydinmetodin, kyvyn kaksitasoiseen tapahtumien tarkasteluun, läheltä ja kaukaa näkemisen, traagisessa ja koomisessa valossa. Karoliina on minäkertoja, kertomisen aikamuoto imperfekti ja tunnemuoto väkevä intensiivisyys.

Karoliinan kertojanmuisti on tarkka. Hän kuljettaa sisäkkäisesti tarinan tapahtumia ja niiden hänelle aiheuttamia tunnetiloja. Tältä kannalta romaani on sen päähenkilön mielensisältöjen kuvausta.

Sitä mukaa kun maksamattomat laskut täyttävät Karoliinan uudessa kodissa lipaston laatikon, lisääntyvät myös laskuttajien soitot ja tekstarit. Sana ”maksuhäiriömerkintä” leijuu Karoliinan ympärillä kuin tuskaan sitova usva. Marttinen kuvaa kipeäntarkasti välttelykäyttäytymistä, jota häpeää tunteva harjoittaa. Karoliina vetäytyy kotinsa varjoihin myös ystäviltään.

Kun ihminen alkaa ahdistua, ajattelukyky voi notkahtaa.

Häiriömerkinnän pitäisi olla pakollista luettavaa kaikille, jotka ihmettelevät ihmisten sortumista pikavippeihin ja ajautumista tai pääsemistä velkaneuvontaan ja velkajärjestelyyn.

Kirkkaana vastavoimana Karoliinan arjen ankeudelle on hänen teini-ikäinen tyttärensä Lumi. Lapseltaankin Karoliina piilottelee ongelmiaan, eivätkä ne hallitsekaan hänen äidintunteitaan. Lumi antaa tarinaan sanan mukaisesti monivivahteista lumen valoa ja on oikeastaan täysin välttämätön elämänvoiman ylläpitäjä.

Romaani loppuu pääsiäisajan keväisyyteen. Karoliinan tilanteet jäävät niin sanotusti vaiheeseen. Toiveikkuutta kuitenkin väräjää ilmassa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut