Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Päijänteellä ja Kymijoella varaudutaan kevättulviin, veden juoksutusta lisätty

Päijänteellä ja Kymijoella varaudutaan kevättulvaan. Luminen talvi ja huhtikuun alun lämmin ja sateinen sää ovat nostaneet Kymijoen vesistöalueella järvien vedenpintoja nopeasti.

Torstaisen mittauksen mukaan Päijänteen vedenkorkeus oli noin 40 senttiä ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta korkeammalla.

Tämän hetken ennusteen mukaan Päijänteen vedenkorkeus on nousemassa toukokuun aikana vielä noin 40 senttiä lisää.

Ely-keskusten mukaan Päijänteen ja Kymijoen tulvariskin pienentämiseksi juoksutusta on lisätty helmikuun lopusta alkaen. Kalkkisten säännöstelypadon luukut ovat olleet huhtikuun alusta lähtien täysin auki, ja vettä juoksutetaan myös Kalkkisten kanavan kautta. Juoksutusten vuoksi Kymijoen virtaama tulee pysymään suurena koko kevään ajan.

Päijänteen tavanomaista korkeammat vedenkorkeudet ja Kymijoen suuret virtaamat aiheuttavat kevään aikana paikallista haittaa maanviljelylle ranta-alueilla.

Päijänteen juoksutusta joudutaan pitämään suurena siihen asti, kunnes tulovirtaamat laskevat ja tulvariski Päijänteellä ja Kymijoella helpottuu.

Monissa järvissä vedenkorkeudet ovat olleet läpi talven tavanomaista korkeammalla, ja helmikuun lopun runsaat sateet nostivat lumen vesiarvon keskimääräistä suuremmaksi.

Ennen sulamisen alkua lunta oli Kymijoen vesistöalueella noin 20–40 prosenttia keskimääräistä enemmän.

Kun valuma-alueen vesivarastot ovat jo täynnä, kevään ja alkukesän mahdolliset tavanomaista runsaammat sateet nostaisivat Päijänteen vedenkorkeuden haitalliselle tasolle.

Kuiva maasto syttyi usealla paikkakunnalla – lähipäiville varoituksia ruohikkopaloista