Päijät-Hämeessä koronarokotteen ajanvaraus avataan taas riskiryhmään 1 kuuluville – myös riskiryhmän 2 ajanvaraus avautuu osittain

Päijät-Soten alueelle tulevien rokotemäärien odotetaan kasvavan lähiaikoina. Arvio on, että rokotteita tulisi huhtikuussa jopa yli 10 000 per viikko. Paula Pohjamo
Millamari Uotila

Millamari Uotila

Riskiryhmään kuuluvien koronarokotuksia päästään pian jatkamaan Päijät-Soten alueella. Ajanvaraus avataan perjantaina 9. huhtikuuta 16–69-vuotiaille riskiryhmään 1 kuuluville.

Tuolloin ajanvaraus avataan myös riskiryhmään 2 kuuluville 65–69-vuotiaille. Rokotteiden saatavuuden takia riskiryhmän 2 ajanvaraus avataan aluksi vain osittain.

– Kun riskiryhmä 1 saadaan rokotettua, voi olla, että ryhmän 2 ajanvarauksia laajennetaan jo ensi viikolla. Tavoitehan meillä on, että riskiryhmäläiset on saatu rokotettua huhtikuun loppuun mennessä, sanoo tulosaluejohtaja Kimmo Kuosmanen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Riskiryhmäläisten rokottaminen on ollut tauolla sen jälkeen, kun Astra Zenecan rokotteen käyttö laitettiin valtakunnallisesti tauolle. Rokotteen yhteyttä harvinaisiin, vakaviin verisuonitukoksiin selvitettiin, ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos totesi kaksi viikkoa sitten, että rokote sopii 65 vuotta täyttäneille. Tämän jälkeen 70 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien rokotuksissa on voitu käyttää Astra Zenecaa myös Päijät-Sotessa. Alle 65-vuotiaiden osalta Astra Zenecan käyttöä piti vielä selvittää.

Euroopan lääkeviraston EMAn odotetaan ottavan asiaan kantaa tänään keskiviikkona. Suomi päättää rokotteen käytöstä tämän jälkeen.

Päijät-Sotessa riskiryhmään 1 kuuluvia rokotetaan kolmella eri valmisteella. 16–17-vuotiaat saavat Pfizer-Biontechin rokotetta, 18–64-vuotiaat Modernaa ja 65–69-vuotiaat Astra Zenecan rokotetta.

Riskiryhmän 2 65–69-vuotiaat rokotetaan niin ikään Astra Zenecalla.

Kimmo Kuosmasen mukaan Päijät-Hämeeseen tulevien rokotemäärien odotetaan kasvavan. Kuluvalla viikolla annetaan yhteensä noin 5 500 rokotusta, ensi viikolla yli 10 000. Arvio on, että huhtikuussa rokotteiden määrä on 8 000–10 000 per viikko. Maaliskuussa määrä oli vain 4 000–6 000 viikossa.

Toukokuussa rokotteita voisi tulla alueelle reilusti yli 10 000 viikossa.

Kuosmasen mukaan Pfizer-Biontechin saatavuus on ollut vakainta. Muiden valmisteiden kohdalla määrät ovat olleet vaihtelevat.

– Astra Zenecan rokotemäärät tahtovat vaihtua, esimerkiksi ensi viikon osalta ei tiedetä, minkä verran sitä meille tulee. Myöskään Modernaa ei ole tullut joka viikko, Kuosmanen sanoo.

Tällä hetkellä Päijät-Sotessa rokotetaan 70 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia sekä sote-ammattilaisia. Kuosmasen mukaan 80 vuotta täyttäneiden ja 75 vuotta täyttäneiden rokotukset on saatu valmiiksi, sillä yli 80 prosenttia näistä ikäryhmistä on rokotettu. 70–74-vuotiaista on rokotettu 34 prosenttia.

Keskeytyneet koronarokotukset jatkuvat 70 vuotta täyttäneille

Euroopan lääkevirasto EMA kertoo tänään kantansa Astra Zenecan koronarokotteen turvallisuudesta

THL: Esimerkiksi aiemmin sairastettu keuhkoveritulppa ei esteenä Astra Zenecan rokotteen antamiseen, käyttö jatkuu Suomessa toistaiseksi

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sähköisessä ajanvarauksessa käyttökatko torstaina

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut