Ehdokkaalta | Ehkäisypäätös vastoin faktoja – tulevassa yhtymäkokouksessa maakunta voi vielä näyttää seisovansa nuorten tukena

Nuoret petettiin jälleen maanantaina (29.3.), kun Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus hylkäsi äänin 4–3 esityksen maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille.

Kun maanantain äänestystulos selvisi, se tuntui käsittämättömältä. Käsittämättömältä, koska faktatiedoilla ei selvästi ollut tilaa päätöksenteossa.

Yli 50 kuntaa Suomessa tarjoaa jo maksuttoman ehkäisyn nuorille, ja siitä on vain positiivisia tuloksia. Päijät-Häme on tilastollisesti maan keskiarvon huonommalla puolella ehkäisyn käytössä ja raskauden keskeytyksissä.

Päijät-Hämeen nuorten ilmainen ehkäisy äänestettiin taas nurin – Yhtymähallituksen puheenjohtaja pettynyt ja surullinen

Maksuttoman ehkäisyn kunnissa ei-toivotut raskaudet ja sukupuolitaudit ovat vähentyneet ja yhä useampi nuori tietää paremmin seksuaaliterveydestä. Lisäksi maksuton ehkäisy on luonut kunnille säästöjä, jos se ylipäätään on tällaisessa asiassa mikään mittari.

Inhimilliselle kärsimykselle ja nuorten hyvinvoinnille on vaikea laskea hintalappua tänään – huomenna hintalappua sitten voidaan kauhistella porukalla.

Päätös tuntui myös epäoikeudenmukaiselta, koska tämä pitää nuoret jatkossakin Päijät-Hämeessä eriarvoisina. Kaikilla nuorilla ei ole mahdollisuutta tai varaa ehkäisyyn. Pienenkin kynnyksen madaltaminen tässä asiassa olisi ollut syytä käyttää.

Inhimilliselle kärsimykselle ja nuorten hyvinvoinnille on vaikea laskea hintalappua tänään. Huomenna hintaa voidaan sitten kauhistella porukalla.

Syynä ehkäisyn käyttämättömyyteen voi olla esimerkiksi tiedon puute siitä, miten maksuttoman ehkäisyn voi harkinnanvaraisesti saada. Myös alaikäisten kohdalla vanhempien asenteet voivat olla ehkäisyvastaiset. Alaikäisen nuoren on hyvin vaikeaa hankkia hormonaalista ehkäisyä, jos vanhemmat ovat sitä vastaan vanhoillisen asenteensa vuoksi.

Päätös lisää eriarvoisuutta nuorten välille myös valtakunnallisella tasolla, kun toimintatavat vaihtelevat suuresti kuntien välillä.

Me Vihreät olemme aidosti nuorten puolella, ja siksi olemme kannattaneet maksutonta ehkäisyä jo kauan. Aiomme vastedes edistää maksuttoman ehkäisyn toteutumista kaikilla mahdollisilla foorumeilla, yhteistyössä kaikkien puolueiden kanssa.

Seuraavaksi käännämme toiveikkaat katseemme Lahden kaupunginhallituksen suuntaan, joka muodostaa kantansa kyseiseen asiaan ennen seuraavaa yhtymäkokousta.

Yhtymän tehtävä nimensä mukaan on tuottaa hyvinvointia. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat myös julkisen terveydenhuollon peruspilareita.

Tuleva yhtymäkokous on näytön paikka koko maakunnalle seistä nuorten tukena. Mikä olisikaan parempi tapa tukea nuoria vastuun kantamiseen kuin tarjota tasavertaisesti välineet siihen.

Kirjoittajista Tuomi on Lahden Vihreiden nuorten puheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas (vihr.), Kaikkonen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen jäsen, kuntavaaliehdokas (vihr.).

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut