Etelä-Suomen avi julkaisi viralliset päätökset: kokoontumisrajoitukset jatkuvat ja liikuntatilat suljetaan Päijät-Hämeessä

Kuvituskuva. Riitta Ketola

Oskari Valtonen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on julkaissut virallisia päätöksiä Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitusten jatkosta, liikuntatilojen sulkemisesta ja turvavälien varmistamisesta.

Enintään kuuden hengen kokoontumisrajoitusta jatketaan huhtikuun ajan koko Etelä-Suomen avin toimialueella. Kielto koskee yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevat tilat määrätään suljettavaksi 1.–14.4. väliseksi ajaksi.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan.

Avin mukaan sulkupäätös on välttämätön Päijät-Hämeen ja muiden sairaanhoitopiirien alueilla.

26 tartuntaa varmistui, sairaalassa 9 koronapotilasta

Eri asiakastilojen käytössä on edelleen varmistettava mahdollisuus turvavälien toteutumiseen.

Päätös velvoittaa laajalti sekä julkista että yksityistä sektoria, ja koskee kauppoja, asiakaspalvelutiloja sekä liikunta- ja virkistystiloja.

Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät asiakkaiden tai osallistujien väliset lähikontaktit.

Asiakastilojen käytöstä vastaavien toimijoiden täytyy myös huomioida tartuntatautilain mukaiset terveysturvallisuutta parantavat yleiset velvoitteet.

Lisäksi yläkoulujen sulku jatkuu ja oppilaat pysyvät Päijät-Hämeessä etäopetuksessa 11.4. asti. Avi valmistelee parhaillaan päätöstä asiasta.

Koulujen terveydenhoitajat lähtevät mukaan rokotustalkoisiin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella

Avin mukaan epidemiatilanne näyttää viimeisimpien tartuntalukujen valossa aavistuksen paremmalta, mutta tartunnat eivät silti vähene riittävän nopeasti.

– Niitä on yhä liikaa, mikä aiheuttaa uhan sairaalahoidon ylikuormittumisesta. Rajoituksia ei näin ollen voida toistaiseksi lieventää, tiedotteessa todetaan.

Aluehallintovirasto kertoo seuraavansa tilannetta tiiviisti alueellisten koronaryhmien kanssa ja varautuvansa tekemään tarvittavia päätöksiä nopeasti.

Avi korostaa, että tautitilanne on Etelä-Suomessa edelleen vakava. Lisäksi herkästi leviävät virusmuunnokset lisäävät entisestään riskiä tilanteen nopealle pahenemiselle.

Koronarajoitukset

Avin määräykset tilojen sulkemisesta

Kaikki seuraavat julkisten ja yksityisten toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevat tilat pitää sulkea:

Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat

Yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat

Tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

Huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat

Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat

Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Päätös ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi käyttää lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen, kuten lääkinnälliseen kuntoutukseen, koulujen liikuntaopetukseen ja koronarokotusten järjestämiseen.

Päätös perustuu tartuntatautilain 28.3.2021 hyväksyttyyn muutokseen, jossa poistettiin mahdollisuus pitää avoinna enintään kymmenen asiakkaan käytössä olevia tiloja.

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut