Räjäyttikö sikapiikki lastenreuman Iitissä?

Vesa Mäkinen ja Päivi Tommola haluavat luotettavan selityksen sille, mikä on aiheuttanut lastenreumapiikin Iitissä. Vesa Tapiola

Mikko Kivelä

Iitissä on todettu vuoden 2009 jälkeen niin paljon uusia lastenreumatapauksia, että vanhemmat epäilevät syyksi Pandemrix- eli sikainfluenssarokotetta.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos, joka on aiemmin todennut yhteyden Pandemrixin ja narkolepsian välillä, on viimeistelemässä tutkimusta rokotteen ja yli sadan muun taudin mahdollisesta yhteydestä. THL:stä kerrotaan, että narkolepsian ohella mikään muu tauti ei nouse esille.

Iittiläislasten vanhemmat eivät pidä rokotteen hankkinutta THL:ää puolueettomana tahona tekemään tutkimus.

Lastenreumatologit korostavat sattuman merkitystä reuman kaltaisen harvinaisen taudin kohdalla.

Lastenreuma on yleistynyt Suomessa tällä vuosituhannella varsinkin tytöillä. Alkamassa on lastenneurologien tutkimus, jossa selvitetään taudin ilmaantuvuutta alueellisesti. Tutkimus on lajissaan ensimmäinen.

Aiheesta lisää perjantain Etelä-Suomen Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juha Rehula ei kerro vielä, asettuuko ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi – "kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 2. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 3. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 4. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 5. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 6. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 7. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 8. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 9. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 10. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 11. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 12. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 13. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä
 14. Kauris jäi sarvistaan kiinni jalkapallomaaliin Hollolassa
 15. Hennan alueen rakentaminen Orimattilassa on edelleen hidasta, mutta tonttikauppa käy hyvin – "Radanvarsialueet ovat tulevaisuuden paikka asua"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.