Onko tässä maailman suomalaisin paikallisruoka: kuka keksi lihamukin?

Leena Helin tarjoilee lihamukia Grilli Loviisassa. "Sitä kysyvät enemmän ulkopaikkakuntalaiset", Helin on huomannut. Pertti Louhelainen

Teppo Koskinen

Lihamuki on kansainvälisestikin noteerattu lahtelainen grilliherkku par excellence.

Lihamuki on ruokalaji, joka vangitsee itseensä jotakin olennaista lahtelaisuudesta. Se on ankaralla tavalla suora asiassaan. Se ei häpeä olla oma itsensä.

Lihamuki ei pyydä anteeksi.

Lihamuki katsoo haastavasti silmiin.

Nykyään lihamukia saa liki kaikista lahtelaisista kebab-paikoista. Grillikioskien listoille se kuuluu itsestään selvästi.

Mutta kuka sen keksi?

Lihamukin syntyhistorian selvittäminen vaatii lahtelaiseen grillihistoriaan perehtymistä ja monia tapaamisia grillijonoissa ympäri kaupunkia.

Johtolankoja alkaa kertyä: Jonen Grillillä saattaa olla jotain tekemistä asian kanssa. Samoin Nuutti Grillillä ja Nuutin vieressä sijainneella Keittiöruutu-grillillä.

Loviisankadulla sijaitsevan Grilli Loviisan Leena Helin on kerran tavannut miehen, joka on kertonut leikanneensa ensimmäiset kebab-lihan siivut mukiin.

Mutta kuka hän on, ja milloin tämä tapahtui?

Helin ei tiedä miehen nimeä, tapaamisestakin on aikaa.

Salaperäisin johtolanka jää lopullisesti selvittämättä: kaupungilla tiedetään, että Nuutti Grillissä työskennellyt Yngve-niminen ruotsinkielinen kokki kehitti kaikenlaista pitkin 80-lukua.

Mutta ei, Nuutti Grillistä lihamuki ei ole peräisin, grillin aikoinaan omistanut Seppo Hakala sanoo.

Hän kehottaa soittamaan Jari Saloselle. Salonen ei tiedä muuta kuin sen, että Zanzibarista sai tolkuttoman hyvää lihamukia.

Vesiperä tulee Keittiöruudustakin, sitä aikoinaan hoitanut Markku Tonttila vakuuttaa.

- Me ei lähdetty siihen hässäkkään, Tonttila viittaa lihamukin saamaan suosioon.

Moni ammattilainen osoittaa sormella Jonen Grilliä.

Mutta se se ei voi olla.

Kivimaan grillillä asioinut Ritva Glad-Pääkkönen tarjoaa nimittäin ratkaisevan vihjeen eräänä sateisena tammikuun iltana.

- Ensimmäisen kerran sain kebab-lihaa mukissa 80-luvun alkupuolella jossakin Rautatienkadun alkupäässä, grilliruoan ystäväksi tunnustautuva Glad-Pääkkönen muistelee.

Mikä grilli ja kuka sitä piti?

Kun Lahden grillielämää kauan seuranneet oikein kaivelevat muistiaan, tulee mieleen Niilo Valtari.

Hänkö se on? Ja 70-luvun lopulla perustettu Kebab-grilli?

- Joo, kyllä, Valtari myöntelee.

- Tai ei me sitä koskaan sillä tavalla keksitty. Me keksittiin se siinä missä joku muukin sen saattoi keksiä.

Seuraa yllätys: lihamukin ovat kehittäneet lahtelaiset itse!

Valtarin mukaan innovaatio syntyi asiakkaiden käytännöllisistä tarpeista. Kun kebab rakennettiin pitaleipään ja laitettiin paperikääreeseen, kastikkeet valahtivat helposti autonpenkille.

Mukissa ongelmaa ei ollut.

- Ja kun silloinkaan ihmiset eivät niin siitä salaatista piitanneet, niin äkkiä siitä jäi vaan liha mukissa ja kastiketta päälle, Valtari muistelee.

Tuotetta ei koskaan oikein markkinoitu. Välillä lihamuki jopa unohtui, kun työntekijät vaihtuivat. Mutta vähitellen muki levisi koko kaupunkiin.

On kuultu huhuja, joiden mukaan lihaa olisi tarjottu mukista myös Vaasassa.

Yhteiskuntatieteilijät kutsuisivat tätä innovaation diffuusioksi, uuden ja hyvän keksinnön hitaaksi mutta vääjäämättömäksi leviämiseksi.

Jonen Grillin Jouni Mielonen vahvistaa Valtarin tarinan oikeaksi. Lahtelaiset asiakkaat sen keksivät.

Moni kuitenkin vannoo saaneensa ensimmäisen lihamukin Jonen Grillistä. Ehkä se keksittiin Jonella uudestaan?

- Ei siitä voi oikein keksijän kunniaa ottaa. Asiakkaat vaan alkoivat pyytää lihaa mukiin lautasen sijaan, Mielonen sanoo.

Lihamuki on siis lahtelaisen alkuvoiman osoitus. Elimellistä lahtelaisuutta.

Lihamuki.

Lahti.

Kiinnostavatko mukiruokien ympärille koottu menu? Lue lisää torstain Etelä-Suomen Sanomien ruokasivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
  2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
  3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
  4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
  5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
  6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
  7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
  8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
  9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
  10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
  11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
  12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
  13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
  14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
  15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.