Yhdellä rykäyksellä kiintiöpakolaisten määrä nollasta sataan - "Ei tarvitse enää itkeä väkilukuongelmaa"

Pakolaisleireillä olisi tulijoita. Lehtikuva

Ari Helminen

Heinola on turvautumassa poikkeuksellisiin otteisiin saadakseen väkimääränsä 20 000 asukkaan paremmalle puolelle ja säilyttääkseen siten omat sote-palvelunsa. Siltakaupunki on ottamassa tänä vuonna sata kiintiöpakolaista.

- Se ajetaan nyt läpi, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki (kok.) kertoo.

Ihamäen mukaan Heinolassa on harkittu jo pidemmän aikaa kiintiöpakolaisten vastaanottamista, mutta viranhaltijat ovat haranneet asiassa vastaan. Luottamushenkilöt aikovat nyt näyttää kaapin paikan, sillä tilanne on kriittinen. Väkimäärä on painunut 20 000 asukkaan alapuolelle.

- Homma saadaan hoidetuksi, kun saamme sata maahanmuuttajaa. Se olisi tuntuva luku, ettei tarvitse enää itkeä. Se ratkaisisi väkilukuongelman kerralla.

Ihamäen mukaan viranhaltijat ovat varoittaneet pakolaisista aiheutuvista lisätöistä ja siitä, että he voivat aiheuttaa muitakin ongelmia.

- Tällainen riski nyt otetaan, Ihamäki jatkaa.

Heinola on aiemmin suhtautunut kielteisesti kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen. Ihamäen mukaan asenteet ovat nyt muuttuneet ja pakolaisten vastaanottaminen on nostettu ykköstavoitteeksi. Kaupunginhallitus käsittelee asukaslukutoimikunnan, jossa Ihamäkikin istuu, ehdotusta pakolaisten vastaanottamisesta helmikuun alussa.

Kakkostavoitteena on saada opiskelijat muuttamaan kirjansa Heinolaan. Heinola maksoi kaikille 15.11.2013 ja sen jälkeen viime vuonna kaupunkiin muuttaneille muuttorahaa 175 euroa perhettä kohden. 66 opiskelijaa muutti Heinolaan.

Valtiovalta houkuttelee kuntia bonusrahalla ottamaan vastan pakolaisia, koska Suomi nosti tämän vuoden pakolaiskiintiön 1 050:een Syyrian sodan vuoksi. Ihamäen mukaan Heinolaan kelpaavat ketkä tahansa pakolaiset, muutkin kuin Syyriasta tulevat kiintiöpakolaiset.

Aiheesta lisää tiistain Etelä-Suomen Sanomissa.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut